Sådan lægger du ny terrasse i fliser

Drømmer du om en oase i din have, hvor du kan nyde solen og slappe af på et solidt fundament af grus og fliser? Hvis svaret er ja, kan det være, du skal give dig i kast med at lægge din egen terrasse i fliser. 

Selvom det kan syne af at være en stor opgave, så er det faktisk noget, du kan komme i mål med selv. Også selvom du ikke har den store erfaring med den type opgaver. Du kan nok ikke klare opgaven på en dag, men sætter du en weekend af og får hjælp af en ven eller to, så skal du nok nå i mål på et par dage.

Det vigtigste er dog, at du er godt forberedt og har det rette værtøj og udstyr. Derfra er det relativt let at gå til, når du ved, hvordan du lægger en terrasse i fliser. Og hvis du ikke ved det, så kan du bare læse med herunder og få svaret.

Vi har også skrevet en guide til dig, der vil bygge din egen terrasse i træ.

Forberedelse: Inden du lægger din fliseterrasse

Jo bedre du forbereder dig, desto bedre et resultat får. Og jo lettere bliver processen også. Først og fremmest skal du planlægge, hvor din fliseterrasse skal ligge. Det siger sig selv. Hertil giver det mening, at du skitserer dine tanker og din planlægning. Når du har styr på alt det, kan du bestille de materialer, du skal bruge. Eller tage ned i dit lokale BAUHAUS byggevarehus og købe det, du skal bruge.

Herfra skal du grave ud, og så skal du lave dit fundament i grus. Et stærkt grusfundament sikrer nemlig, at din terrasse ligger solidt og godt. Derfra er det bare at lægge dine fliser, og så kan du finpudse dit resultat efterfølgende. 

For at gøre det så nemt som muligt har vi lavet en liste til dig, så du ved, hvad du skal bruge til at lave din nye terrasse i fliser. Listen kan varriere afhængigt af størrelsen og omfanget af din terrasse. Men i de fleste tilfælde skal du bruge:

Værktøj og udstyr: 

 • Pladevibrator
 • Trillebør
 • Afretterbræt/retteskinne
 • Vaterpas
 • Vinkelsliber eller fliseklipper
 • Murersnor
 • Beskyttelsesbriller
 • Arbejdshandsker
 • Høreværn
 • Kost
 • Skovl

Materialer:

 • Grus:
  • Stabilgrus
  • Afretningsgrus
  • Bundsikringsgrus (kan undlades)
  • Brolæggergrus (kan undlades)
 • Fugesand
 • Fliser til belægning

Udover listen her skal du også have styr på, hvilken type fliser du ønsker. Jo mere firkantede og brede de er, desto lettere er de at lægge for dig. Du kan selvfølgelig frit vælge mellem de typer sten, du ønsker. Men hvis du vil gøre det så nemt for dig selv som muligt, skal du vælge nogle, der er relativt store og kvadratiske. 

Ønsker du, at din terrasse skal være overdækket? Læs her, hvad du skal overveje.

Sådan graver du ud og lægger dit fundament til din terrasse

Fundamentet er faktisk det vigtigste, når det kommer til at lægge en ny fliseterrasse. For det er nemlig fundamentet, der afgør, hvor lang tid du kan nyde din nye terrasse. Det er meget simpelt: Hvis du ikke har gravet ordentligt ud og lagt et godt fundament, så vil din fliseterrasse med tiden skride ud og blive ustabil. Især hvis du vil have andet end lette havemøbler stående på den.

Du har to muligheder: Enten laver du et bundsikringslag, eller også gør du ikke. Det afhænger mest af, hvor tungt du belaster din fliseterrasse. Vi anbefaler dog altid, at du laver bundsikringslag.

Med bundsikringslag skal du grave cirka 35 centimeter jord væk fra det område, hvor du vil lægge dine fliser og din terrasse. Nederst skal du lægge din bundsikring, og den fylder omkring 15 centimeter i højden. Dernæst skal du lægge et lag på 10 centimeter med stabilgrus. Dette kalder man også for et bærelag, hvorpå der bliver lagt yderligere 3 centimeter med et såkaldt afretningslag. Fliserne ligger selvfølgelig øverst. 

Husk altid, at du når du graver ud, så skal der være et fald cirka 2 centimeter pr meter. Det skal der være, så vandet løber af dine fliser. 

Men inden du lægger dine lag, skal du sikre dig, at bunden af dit fundament til terrassen er plant. Det kommer du i mål med ved at bruge en pladevibrator. Men den jævner du alle lag, der er beskrevet ovenfor. Du starter med bunden, lægger bundsikringslaget, planer det ud med pladevibratoren, og sådan fortsætter du med resten af lagene. Det øverste lag skal du både komprimere med pladevibratoren, og så skal du rette det med retteskinne. På den måde er du sikker på, at overfladen er plan og jævn, så dine fliser kan ligge rigtig godt. 

Sådan lægger du fliserne til din terrasse

Det bedste ved, at du har gjort så godt er forarbejde, er, at du nu bedre kan nyde den del af arbejdet, det virkelig handler om. Nemlig at lægge dine fliser. 

En rigtig god måde at starte på er, at du lægger fliser i en række både i bredden og i længden. Hvis din terrasse skal være kvadratisk eller formet som en rektangel, så kan du nemlig stort allerede se, om dine mål passer med virkeligheden. Altså om din planlægning holder, nu hvor det gælder. 

Inden du går i gang, så skal du sætte det, man kalder for murersnor på. Det er en form for rettesnor, der hjælper dig med at lægge dine fliser lige. 

Det er også en god idé, at du blander dine fliser, inden du lægger dem. Det er nemlig sådan, at der kan være ret stor farveforskel, selvom fliserne burde være ens og kommer fra samme producent. Hvis du blander dem, er det svært at se, og helhedsindtrykket bliver bedre. 

Hvis dine fliser ikke passer til sidst, kan du skære dem til med en vinkelsliber. Det giver et præcist og flot resultat, og så står din terrasse snorlige. 

Som afslutning kan du strø fugesand ud over dine fliser. Det fejer du derefter over med en kost, så sandet kommer ned mellem fugerne. Brug aldrig almindeligt strandsand til det.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto