Hvad er en gesims?


En gesims er måske et begreb, du bedst kender fra undervisningen i Oldtidskundskab, men hvis udseende du let genkender i gadebilledet, uden at du ved, at det er en gesims. Gesimsen er det, du kan se, der stikker ud horisontalt som en liste øverst på en væg. Det kan også være lige under en taglinje. Helt lavpraktisk er en gesims noget, der hænger ud over noget andet. 

Det er altså fremspringet over ”noget andet”, der gør, at vi kalder det en gesims. Er der for eksempel en afsats eller en hylde over et vindue, så er det en gesims, vi har med at gøre.

Hvilken funktion har en gesims?


En gesims skal både se flot ud, og så skal den beskytte væggen ved at rage ud og tage imod eksempelvis regn og andet nedfald. En gesims bliver tit forvekslet og forbundet med en stuk. Det er også lidt det samme, stukken er bare inden døre, hvor gesimsen er udenfor. Dog er det meget normalt, at de to begreber bliver brugt for det samme. 

En gesims har altså to funktioner: Den skal beskytte væggen mod slid, og så skal den ”krone” den afsluttende del af muren. Det vil sige, at den skal gøre bygningen flottere. 

En gesims kan både sidde som afslutning på væggen og over vinduer og døre. Hvis den er brugt inden døre, og den ikke bliver anset som værende en stuk, er den udelukkende til for det æstetiske. Udenfor kan gesimsen både have æstetiske og funktionelle formål.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto