Hvad spiser hvepse?


Vi kender det alle. En dejlig sommerdag sidder vi sammen med venner eller familie. Vi er udenfor, der er dækket op med lækkerier, og pludselig hører vi en velkendt men frygtet summen. Hvepsen er kommet, og den kan dårligt stå for alle de lækkerier, vi har sat frem til den. Eller som den tror, vi har sat frem til den.

Hvepsen har nemlig en sød tand, og udover naturens søde spisekammer i form af nektar, så elsker den også det søde, som mennesker spiser. Derfor kommer den ofte forbi, når der bliver hygget på terrassen, eller der bliver holdt picnic til den store guldmedalje. 

Døjer du med mange hvepse derhjemme? Sådan kan du komme af med dem.

Hvepse elsker frugt og kød


Det kan nogle gange være svært at se forskel på en hveps og en almindelig bi. Dog ser bien noget sødere ud, da den både er mindre og mere pjusket. Desuden er den mindre aggressiv, og så bliver den ikke lige så nysgerrig som hvepsen, selvom der er kagebuffet på altanen.

Hvepsen kan ikke stå for det søde. I naturen lever hvepsen af nektar fra blomster, ligesom bien gør det. Her er hvepsen faktisk med til at bestøve blomsterne i din have, så den er altså ikke kun til gene, selvom den kan være meget påtrængende. 

Bier er dog din haves vigtigste bestøver. Derfor er det godt at tænke dem ind i din haves indretning. Det kan du få hjælp til her.

Hvepsen, der også går under navnet gedehams, er faktisk mest interesseret i dine søde sager senere på året. Det skyldes, at en almindelig hveps kun lever et år eller en sæson. Når efteråret starter, begynder hvepsens bo at falde fra hinanden. På samme tid stopper hvepsen med at udføre sine pligter i boet, og de har ikke længere noget formål med livet. De ved godt, at de snart dør, men alligevel har de trang til sødt.

Derfor bliver de aggressive, og alt, der bare tilnærmelsesvis dufter af sukker, bliver uimodståeligt for hvepsen. Derfor vil du særligt i sensommeren og det tidlige efterår få besøg af hvepsen, når du griller eller spiser udendørs.

Hvepsen er et rovdyr – spiser skadedyr i din have


Ny lyder det som om, at hvepsen kun interesserer sig for blomster samt alt det, du gerne vil nyde i fred. Det er dog ikke helt korrekt. Hvepsen er nemlig et rovdyr, og særligt i foråret og den tidlige sommer er hvepsen på jagt efter føde til den selv og resten af boet. 

Når den jager, er den faktisk med til at hjælpe dig og din have mod andre skadedyr. Eksempelvis elsker hvepsen at gå efter skadedyr som kålsommerfuglelarven. Kålsommerfuglelarven er et af de værste skadedyr, du kan få i din køkkenhave, hvis du har sået kål. De æder sig nemlig igennem planterne uden nåde, men det kan hvepsen altså hjælpe dig med at komme til livs. 

Du kan faktisk se massakren selv, hvis du er heldig. Kommer en kålsommerfuglelarve i kløerne på en hveps, går der ikke mere end 5 minutter, før larven er spist op. Det må siges at være kort proces, og det bedste af det hele er, at hvepsen straks går på jagt efter nyt bytte.

Der er altså ikke kun gener ved at have hvepsen i din have. Jovist er det irriterende, at den vil have en tår af din saftevand, men når den ikke mærker sin søde tand, er den på jagt efter skadedyr, som er dårlige for din have.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto