Beskyt dine kål mod kålsommerfuglen


En dejlig sommerdag sidder du og nyder solens stråler, mens du kaster dit blik udover din smukke have. Der er grønt, der er frodigt, og der er et rigt dyreliv. Fliksen og flaksen fra bevingede bestøvere, der lander og letter mellem blomster planter. Det er hyggeligt, og det er godt for din have, at pollen bliver spredt, så planterne kan holde sig frugtbare.
 
Sommerfuglen er en vigtig bestøver, ligesom bien er. Admiralsommerfuglen eller den orange Nældens takvinge, som de fleste nok kender ved øjekast, er flittige bestøvere og ukrudtsbekæmpere i en og samme form. De sommerfugle lægger nemlig deres æg på brændenælder, og så kan larverne mæske sig i smertefuldt ukrudt. 
Hvis du vil have flere sommerfugle i din have, kan du blive klog på, hvordan du gør, lige her.
 
Kålsommerfuglen, der er hvid og kommer i både en stor og lille udgave, er dog knap så velkommen som de andre sommerfugle. Den har nemlig fået sit navn, da den lægger sine æg på al slags kål. Æggene bliver til larver, og larverne vågner på et kæmpe tagselvbord af kål, som den straks går i kødet på. 


Sådan kan du beskytte dine kål mod kålsommerfuglelarverne 

Når du planter dine kål, kan du dække jorden og de kommende kålplanter med en fiberdug eller et insektnet. På den måde kan sommerfuglene ikke lande på dine kål og lægge deres æg. Det er vigtigt, at du gør det, så snart du har plantet dem. Ellers ved du ikke, om du i stedet dækker både kål og larver inde sammen, og så kan det være lige meget.

Heldigvis kan du planlægge ud fra årstiderne. I det sene forår eller den tidlige sommer er der kun få kålsommerfugle på vingerne, så der har du relativt god tid til at få dækket dine kål. Hvis du først kommer i gang i juli, er der god chance for, at det er for sent. Hvis du gør det i august, er det nok spildte kræfter, da det her vrimler med hvide kålsommerfugle, som nyder godt af dine kål som yngleplads. 
Det er selvfølgelig nemmere at holde kållarverne og kålsommerfugleæg fra dine kål, hvis du ikke har en hel plantage stående. Hvis du har få kålplanter stående, og du ikke vil dække dem til, kan du en gang imellem tjekke dem for æg. 

Den store kålsommerfugl lægger sin æg i hober, og æggene er gule og nemme at få øje på. Finder du en klynge af æg, skal du blot mase dem i stykker, og så er du fri for kålsommerfuglelarver fra netop den klynge. Der vil typisk gå mellem 10 og 12 dage, før æggene fra den store kålsommerfugl klækker, og du har larver i dine kål.
Æggene fra den lille kålsommerfugl er lidt sværere at finde, for den vælger nemlig at lægge dem enkeltvis. Æggene er først hvide, hvorefter de skifter farve til orange, og til sidst bliver de grå. Det svinger lidt, hvor lang tid der går, før æggene fra den lille kålsommerfugl klækker. I varmt vejr kan der gå helt ned til to dage, før du har små larver i dine kål. Ofte går der dog fire til fem dage, men det er stadig meget hurtigere end ved den store kålsommerfugl. 

Relaterede produkter

Dyr og bakterier kan beskytte dine kål mod kålsommerfuglen


Hvis du ikke vil dække dine kål eller blot ikke har nået det, kan du enten lade naturen gå sin gang eller bede naturen om hjælp. Hvis naturen går sin gang, kan du være heldig, at snyltehvepse lægger deres æg i kålsommerfuglelarverne. Herfra æder snyltehvepselarven kålsommerfuglelarven op indefra, og med en makaber løsning er du fri for kålsommerfuglelarver i dine kål. I hvert fald dem, der er blevet spist af hvepselarverne.

Derudover kan gedehamsen også finde på at gå på rov i kålsommerfugleæg. Her er det ikke som parasit men blot ved at spise løs af æggene. Hvis du bor på landet eller blot synes, det er hyggeligt, kan du også lade høns gå frit mellem dine kål. De elsker larver og spiser alle dem, de får øje på. 

Der findes også et bakteriepræparat, Bacillus thurigiensis, der er økologisk, og som du kan sprøjte på dine kål. Når larverne spiser kål, der er sprøjtet, vil de stoppe med at spise overhovedet, og så dør de efter et par dage. Det virker dog kun et par dage, så du skal bruge det, inden larverne bliver alt for store. 

Det dræber alle former for larver, så du skal kun sprøjte der, hvor du virkelig vil komme larver til livs. Desuden skal du ikke overgøre det, for selvom midlet er økologisk, er en stor mængde ikke naturlig. Det findes slet ikke naturligt i så store mængder, som vi mennesker påfører. Vi anbefaler, at du bruger det hyppigst med 10-14 dages mellemrum. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto