Kom skadedyr til livs med snyltehvepse


Døjer du med skadedyr og særligt lus på dine planter, kan du få hjælp af snyltehvepsen. Snyltehvepsen er faktisk lidt uhyggelig, da den kun kan formere sig ved at lægge sine æg i andre dyr. Alt afhængigt af hvilken type snyltehveps der er tale om, vil processen afvige en smule. Nogle snyltehvepslarver fortærer deres vært, andre lever af deres blod, og i enkelte tilfælde overtager snyltehvepsens gift og kemikalier offerets bevidsthed.

I det tilfælde vil værten beskytte de nyklækkede larver, der er brudt ud af larven selv. Eksempelvis hvis en stor larve har været vært for snyltehvepselarver, vil den efterfølgende spinne silke om de nye larver, så de kan blive til voksne snyltehvepse. 

Snyltehvepse er altså dygtige og effektive våben mod skadedyr som lus og larver. Det bedste ved det hele er, at bekæmpelsen foregår helt uden kemikalier. Vil du læse mere om økologisk dyrkning? Det kan du gøre her.

Sådan bekæmper snyltehvepsen lus


Mellus og bladlus er nogle af de værste lus at få på din planter. De formerer sig hurtigt, og de æder sig igennem både blomster og grøntsager. Derfor er snyltehveps så vigtige for, at dine grøntsager og planter kan vokse i fred.

Snyltehvepsene køber du i pakker med pupper, som du placerer der, hvor problemet er i gang. 

Snyltehvepsen, der angriber bladlus, går på jagt efter de små grønne. Når den finder dem, lægger hvepsen æg i selve lusen. Det æg går lusen rundt med et par dage, og så dør den. Efter 10 dage svulmer den døde lus op, og så bliver den til en kokon, hvori en ny snyltehveps vokser. Efter i alt 14 dage graver den nye snyltehveps sig ud, og du har nu endnu en allieret i kampen mod de forbistrede bladlus. 

Det er også de døde bladlus, der hænger på planterne efter 14 dage cirka, som du kan bruge som indikation på, at skadedyrsbekæmpelsen går efter planen. 

Hvide fluer, som også hedder mellus, er ligesom bladlusene nogle af de værste fjender for din blomster og afgrøder. Her kan snyltehvepsen dog også hjælpe dig. Mellussnyltehvepsen er meget lille og måler kun 1 millimeter. I modsætning til bladlussnyltehvepsen vil mellussnyltehvepsen gå efter larverne og ikke de voksne lus. Proceduren er derudover den samme, hvor en inficeret lus vil dø efter nogle dage, og 14 dage senere gnaver der siger en ny mellussnyltehveps ud. 

For at imødekomme dine snyltehvepse i forsøget på at dræbe lus, er det en god idé at bruge insektsæbe, inden du sætter snyltehveps ud i enten drivhuset eller haven. Alternativt kan du forsigtigt sprøjte med insektsæbe øverst på planterne for at dræbe de voksne lus og skåne snyltehvepsene. Ellers kan du faktisk også støvsuge lusene.

Snyltehvepse overtager larvers kroppe og bevidsthed 


Som nævnt er det lidt en anden snak, når vi taler om, hvordan snyltehvepsen bekæmper eller inficerer laver. Kålsommerfuglelarven er en ærgerlig larve at have i sine kål, da den spiser løs af dem. Dog vil en inficeret kålsommerfuglelarve ikke kunne spise meget kål, hvis den bliver inficeret af en snyltehveps

Snyltehvepsen lægger sine æg i larven, som vokser i den, mens de æder den op indefra, når de er klækket som larver selv. Andre snyltehvepselarver bryder ud af sommerfuglelarven, når de skal forpuppe sig, og efterlader larven død. Det lyder ganske ubehageligt, men det er ikke alle larver, der er inficeret af en snyltehveps, som får lov til at opleve dette. Og det faktisk en mild skæbne.

Nogle snyltehvepse sprøjter et kemikalie ind i larven, der, så at sige, hjernevasker den. Det betyder, at larverne kravler ud af sommerfuglelarvens sider, uden at den dør. Herefter begynder larven at spinde silke rundt om hvepselarverne, der selv spinder silke om dem selv, og så har de dobbelt beskyttelse, mens de er forpuppede. Dernæst står den vagt, 

Af en eller anden årsag vælger sommerfuglelarven at hjælpe hvepselarverne med at overleve, indtil de er voksne. Snyltehvepselarverne er selv i fare for at blive inficeret af andre parasitter, men sommerfuglelarven holder dem væk. Kemikalierne, som hvepsen har sprøjtet ind i larven, får den til at være ekstremt aggressiv og beskyttende overfor de forpuppede hvepselarver.

Helt uden selvkontrol eller bevidsthed vil larven fortsætte med at holde parasit- og rovdyr væk, indtil dens krop sætter ud. Sommerfuglelarven spiser ikke, efter den er blevet til en zombielignende vagthund, og til sidst dør den af sult uden at være i stand til at gøre noget ved det. 

Tak for kaffe.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto