De danske insekter i din have

Det er en skrøne, at Danmark har et kedeligt insektliv. Faktisk skal du blot gå ud i din have, hvis du vil opleve det. Er du ikke tilfreds med mængden af liv, kan det være, du skal indrette din have, så insekter og bier flytter ind.

Der findes masser af spændende og flotte insekter i den danske natur, og de fleste af dem finder du også i din have, hvis der bare er lidt blomster og planter. Det er nemlig fra blomster, at insekter som sommerfugle og bier får deres mad og næring. Når de spiser fra blomsterne, så bestøver de havens andre blomster, og det er rigtig godt for væksten. 

Vi har samlet et overblik over de mest almindelige insekter, du kan finde i din egen og andre danske haver. Læs mere herunder.

Hvilke insekter har vi i de danske haver?


Der findes masser af forskellige insekter ude i de danske haver. Derudover findes der også mange dyr. Nogle er gode for din have, andre er knap så gode. De knap så gode er dem, vi kalder skadedyr, men heldigvis har vi masser af dyr, der lever af skadedyrene. Det er nyttedyr, der udover at bekæmpe skadedyr, også hjælper din have med at holde sig frodig ved at bestøve den, imens de suger næring i form af pollen og nektar fra blomsterne.

Masser af summende insekter


De mest almindelige summende insekter, som lever og flyver rundt i de danske haver, er bien og hvepsen. Bien er de fleste nok større tilhængere af end hvepsen, hvor sidstnævnte har ry for at være noget mere aggressiv end sin mindre og mere pjuskede slægtning. 

Honningbien er en af de vigtigste bestøvere i din have. Den flyver rundt og samler nektar, mens den spilder pollen og blomsterstøv, som hjælper dine blomster med at vokse og formere sig. Den lever i bistader, og den er i de fleste tilfælde ganske harmløs og ligeglad med dig. 

Den har en større fætter – humlebien – der har et ry for at være for tung til at flyve, den ved det bare ikke. Derudover er der en anden finurlig bi, du kan være heldig at finde i haven. Den kan også flyve, men den foretrækker at bo under jorden. Buksebien hedder den, og du kan let kende den på sine flotte, gulerodsfarvede bukser.

I den mere aggressive ende af den summende insektverden finder du hvepsen og gedehamsen. De er egentlig meget ens, og deres navne forveksles også tit. Du kan dog kende forskel på dem ved deres størrelse.

Gedehamsen er den største af de to. Den ser farlig ud, men den vil dig faktisk intet ondt, medmindre den føler sig truet, eller du decideret angriber den. Hvepsen har nok et ry for at være drønirriterende, fordi den aldrig kan lade menneskers søde sager værre. Det er der dog en særlig grund til, som du kan blive klogere på her.

Hvis du døjer med hvepseboer omkring dit hjem, kan du få hjælp til at komme af med dem her.

Der findes også en hveps, der er rigtig god for din køkkenhave, da den lægger sine æg i kålsommerfuglelarver, der ellers ville have spist af dine kål. Snyltehvepsen er navnet på denne fantastiske og lettere makabre skabning.

 Derudover er der en hveps, som borer og lægger sine æg dybt nede i fældet træ.

Ovre i afdelingen for fluer kan man finde meget larmende og helt lydløse eksistenser. Svirrefluen er den mest harmløse og anonyme sværmer, du kan finde. Til gengæld er hestebremsen larmende og generende – især overfor dyr og vindueskarme. 

Relaterede produkter

Sommerfugle er der nok af


En flot og frodig dansk have rummer også masser af farvestrålende, bevingede bestøvere. Her taler vi naturligvis om sommerfuglen. 
Sommerfuglen er lydløs og elegant, som den flakser rundt og sætter sig i blomsterne og suger med sin lange snabel. Den er harmløs overfor mennesker - men dens larver er ikke den bedste ingrediens i en frodig køkkenhave.
Kålsommerfuglen lægger sine æg på dine kål, og når larverne klækkes, så går de i kødet på kålene, hvilket kan være superærgerligt, hvis du selv vil spise dem.
Heldigvis kan du komme dette problem til livs med de føromtalte snyltehvepse. Du kan også tage skrappere midler i brug, hvis du ikke går så meget op i økologi.

Der er både søde og knap så søde snegle i havenNår vi snakker snegle og danske haver, er der nok kun én særlig snegl, som de fleste med det samme tænker på. Dræbersneglen! Dræbersneglen stammer oprindeligt fra Spanien, og den spanske plageånd er en meget upopulær skikkelse i de danske haver.

Men hvad de færreste nok ved er, at dræbersneglen har sig en konkurrent. Voldsneglen hedder den, og den vil ligesom dræbersneglen æde sig igennem hele din køkkenhave og formere sig i hobetal, hvis den får lov.

Heldigvis findes der også helt almindelige og mere fredelige snegle. Den danske skovsnegl, som findes i både sort og rød, kan du også møde i de danske haver. Her spiser den kun sjældent af køkkenhaven. Faktisk kan den bedre lide henfaldne planter, og derfor er den rigtig god i kompostbunken. 

Nogle gange kan den dog tage fejl af en vissen plante og en artsfælde. Skovsnegle kan godt finde på at spise en svækket skovsnegl, så helt sød og fredelig er den ikke.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto