Få flere sommerfugle i din have


Vi kan nok hurtigt blive enige om, at sommerfuglen er et af de smukkeste og mest velkomne insekter, der flakser rundt i de danske haver. Sommerfuglen findes i mange varianter og farver, og den er både lydløs og ufarlig, hvorfor den er en velkommen gæst i de fleste haver.

Mange indretter endda deres have, så den er mere imødekommende overfor den farvestrålende årstidsflyver. Det siger lidt om, hvor velkommen den egentlig er. I guiden her kan du blive klogere på sommerfuglen, og hvordan du kan indrette din have, så den er ideel for sommerfuglen at bo i.

Fakta om sommerfuglen


Sommerfugle er aktive i naturen fra cirka april til engang i november, hvis det ikke er blevet for koldt der. Det afhænger af, hvornår vinteren melder sin ankomst, men det er ikke unormalt, at du finder sommerfugle i haven så sent på året.

Sommerfuglen er indrettet med seks ben og to par vinger. Det vil sige, at den har fire vinger. På den ene side finder du alle de flotte farver, hvor vingerne er mere mørke og brune på den nederste side. Det er også forskelligt fra sommerfugl til sommerfugl, hvor farvestrålende, den er. En dagsommerfugl er meget mere farverig end en natsommerfugle. 

En natsommerfugl kender du sikkert bedre ved navnet natsværmer. Den har mørkere og brunere vinger på begge sider. 

Fælles for både dag- og natsommerfuglen er, at vingerne er dækket af små skæl, der sidder tæt og nærmest på samme måde, som tagsten gør. Det er de skæl, der falder af, når du rør ved en sommerfugls vinger. Det skal du ikke gøre. Hvis du skal holde en sommerfugl, skal du holde om den med hul hånd, så skællene ikke tager skade. 


Sommerfugle har en snabel som mund. Hvorfor insektet ikke hedder en flyvende elefant, ved vi ikke, men snablen på sommerfuglen bruger den til at suge nektar med. Sommerfuglen ser også godt, og det gør den især, fordi den har rigtig mange øjne. En sommerfugl har store øjne, der hver består af små øjne. Derfor kan den se nærmest alle vinkler og hele tiden være på vagt. 
Udover sine øjne bruger sommerfuglen antenner til at orientere sig med. Antennerne kan både føle og lugte, og den bruger dem til at finde søde dufte med, da de indikerer, at der er blomster med nektar. Det kan dog også være syltetøj, slik eller andet sødt, som mennesker har stående fremme. 
 
Sommerfuglen formerer sig ved, at den voksne sommerfugl lægger æg, der bliver til larver, som forpupper sig og vokser sig til en fuldvoksen sommerfugl. Den er den simple forklaring. Alt dette kræver et rolig og frodigt habitat. Her kommer du ind i billedet.
 
Vidste du, at du kan få masser af insekter ind i din have, hvis du indretter haven med et insekthotel.

Relaterede produkter

Sådan får du sommerfuglen hjem i din have


Sommerfuglen er en sulten fætter, der ligesom stort set alle andre dyr, lever der, hvor maden befinder sig. Nektar er sommerfuglens mad, næring og brændstof. I og med at sommerfuglen heller ikke kan flyve så langt, er den glad for at bo tæt på sine favoritspisesteder, og det er som regel blomster i alverdens farver. Farverige blomster rummer nektar, som sommerfuglen elsker, så vil du gerne have sommerfuglen hjem i din have, skal du plante masser af farverige blomster.

Hvis du har en stor have, hvis du bor tæt på naturen, hvis du har meget sol i haven – det vil sige, at der ikke er høje buske og træer, der skygger – og hvis du kan tilbyde mange forskellige nektarplanter til dine kræsne sommerfuglegæster, er der god chance for, at sommerfuglene flytter ind.

Du kan anrette en form for hvileplads til sommerfuglene, hvor de kan spise og slappe af. Det skal først og fremmest være et sted med læ. Dernæst skal stedet været solrigt, så blomsterne kan gro. Plant forskellige nektarholdige blomster, og hold dig langt væk fra kemien. Sommerfugle vil ikke være ved planter, der er brugt kemisk beskyttelse mod. Lad naturen gå sin gang. Sommerfuglene lægger også sine æg i de samme blomster, som de spiser fra, og det kan de ikke, hvis de drukner i kemi.

Hvis du ikke kan finde et sted med læ, kan du selv lave det. Plant en hæk, der beskytter mod vinden men ikke skygger for solen.

Du kan plante alverdens stauder, der kan fås i mange forskellige farver. Gå også efter forskellige sommerblomster, som ligeledes kommer i farvestrålende kombinationer. Hvis du gør, som beskrevet her, skal du nok få besøg af op til flere sommerfugle, som med al sandsynlighed vælger at blive boende. 

Læs mere om, hvordan du laver dit eget blomsterbed med stauder lige her.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto