Blomsterbed - Sådan gør du det selv


Danskernes foretrukne blomst, når det kommer til at anlægge blomsterbede, er stauden. Stauden er en robust, stedsegrøn (grøn året rundt) blomst, der blomstrer i alverdens farver og på forskellige tidspunkter af året. Når staudens blomst ikke blomstrer, beholder planten alligevel sin grønne farve, og derfor pynter den i haven året rundt. Netop dette gør den til det mest populære valg blandt danske haveejere, når de skal anlægge blomsterbede i haven.

Med et staudebed får du et flot miks af farver og indtryk, men det er vigtigt, at du ikke kun vælger dine blomster ud fra matchende farver. Du skal også tænke over, hvornår og hvordan de forskellige stauder vækster. Ellers kan du risikere, at dit staudebed aldrig bliver til det, du går og drømmer om.

Sådan går du ikke galt i byen med dit staudebed


Det er, som nævnt ovenfor, vigtigt, at du vælger stauder ud fra, hvordan de passer sammen vækstmæssigt fremfor deres farver. Du skal lære de forskellige stauder at kende eller spørge en fagmand til råds. Nogle stauder breder sig helt vildt, og det tager næring fra andre. Andre typer af stauder dør, fordi de ikke trives i den pågældende jord, du har plantet dem i. På den måde vil de andre stauder brede sig, og ukrudt vil have nemt ved at overtage bedet, og det betyder, at du står med et blomsterbed, der er langt fra det, du gik og drømte om.


Hvis du kender din jordbundstype i din have, ved du, hvilke stauder og planter, der kan leve der. Det gør også hele blomsterbed-projektet mere overskueligt, da alle planter i bedet skal have samme pasning og pleje. Du kan altid spæde næring til din jord i form af kompost, hvis du eksempelvis bor i et område, hvor jorden er meget sandet og dermed næringsfattig.
Vælger du en plantetype, der tåler tør og drænet jord, er det stadig vigtigt, at du får vandet godt i starten, så den kan ruste sig til tørre forhold senere hen.

Relaterede produkter

Sol og skygge spiller en vigtig rolle


Hvor farver og behov for vanding skifter fra staude til staude, gør behovet for sollys det også. Nogle stauder kræver meget sollys, og andre gør ikke, og derfor skal du tænke dette ind i placeringen af dit blomsterbed. Står bedet meget i skygge på grund af bygningernes placering – altså dit hus eller en carport – skal du vælge stauder, der trives i mindre sollys. Selvom du vælger en solrig placering, kan du opleve, at nogle af dine stauder dør. Det kan skyldes, at du har placeret de højtvoksende stauder forrest, og så vokser de sig høje og skygger for de mindre. Du skal altså både tænke over placeringen af bedet, men også placeringen af de enkelte blomster, så du ikke risikerer, at de høje planter udkonkurrerer og slår de mindre ihjel ved skyggens kraft.

Hvis du skal plante mindre stauder, der tåler delvis skygge, kan du placere dem nord eller øst for de høje stauder. Så skal de nok få sol i rigelige mængder i løbet af dagen.

Vækstformer giver forskellige udtryk


Umiddelbart giver det mest mening at vælge blomster til dit blomsterbed ud fra blomsternes forskellige farver, men hvis du vil have det helt perfekte bed, skal du også tænke vækstformer ind i det. Der er forskellige vækstformer blandt stauder, hvor nogle har linjeformede blade, mens andre har brede eller smalle blade. Variationer i vækstformerne giver et rigtig godt indtryk fra dit blomsterbed, og hvis du kombinerer det med forskelle farvede blomster, kan dit bed hurtigt komme til at stråle af farver og liv.

Hvis du tager vækstformer og farver med i dine overvejelser, når du skal anlægge dit blomsterbed, kan det ikke gå helt galt. Alt afhængigt af, hvor dedikeret du er til at passe og pleje dit blomsterbed, kan du også vælge stauder, der er mere robuste samt bliver, hvor de er. Der er nogle stauder, der breder sig meget, men fravælger du dem og holder dig til stauder, der tåler alskens vejr, kan du uden de store problemer eller den store indsats nyde flotte blomster i dit bed hvert år.

Et sådant bed kaldes et stabilt bed, da det sjældent ændrer sig synderligt i sit udtryk. Blomsterne bliver, hvor du har plantet dem, og de lever i mange år. Ønsker du et mere dynamisk bed, skal du vælge stauder, der vandrer og lever kort. Så vil du nærmest hvert år opleve, at dit bed ændrer udtryk og karakter.

Dog skal du nok være forberedt på, at du på et eller andet tidspunkt må ”genstarte” dit bed, hvis det er løbet løbsk i ren vandring og formering.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto