Hvid tømmersvamp er dit træværks værste mareridt


Du har sikkert hørt om skimmelsvamp, der hverken er god for dig eller din bolig, og som opstår på grund af for meget fugt i boligen. Skimmelsvamp er alment anerkendt som noget værre skidt, men hvid tømmersvamp er endnu værre. Hvor skimmelsvampen påvirker luftveje og danner plamager indenfor og udenpå dit hus, kan hvid tømmersvamp nedbryde træet, så konstruktioner bliver svækket. Der er altså tale om en svamp, der æder dit hus.

Har du problemer med skimmelsvamp i dit hjem? Læs i guiden under artiklen, hvordan du kommer det til livs.

Hvis træet i din bolig er under angreb af hvid tømmersvamp, vil det gradvist blive svagere i takt med, at det nedbrydes. Du kan spotte hvid tømmersvamp på dens hvide eller let-farvede frugtlegemer. Hvis svampen lever under optimale omstændigheder, kan man danne hvide myceliestrenge.

De optimale forhold for hvid tømmersvamp er omkring 28 grader i et fugtigt miljø. Særligt i træ fra nåletræer med høj fugtighed vokser den hvide tømmersvamp godt og hurtigt. Så hvis du vil skabe de optimale levevilkår for hvid tømmersvamp, skal du bare skrue godt op for varmen derhjemme, aldrig lufte ud, gå meget i bad og tørre alt dit vasketøj indenfor. Det anbefaler vi naturligvis ikke. Hvis du har problemer med fugt i hjemmet, kan du få hjælp til at komme det til livs her.

Hvad gør du, hvis din bolig er under angreb af hvid tømmersvamp?


Du beder om hjælp. Hvis der er gået hvid tømmersvamp i din bolig, skal du have professionel hjælp til at fjerne den. Det er vigtigt, at du sammen med den professionelle finder ud, hvor alvorligt problemet er, samt hvordan det er opstået. Hvis I blot udbedrer problemet og ikke finder årsagen, risikerer du at stå med samme problem noget tid efter. Er det eksempelvis i kælderen, at den hvide tømmersvamp har sat ind, kan du, efter svampen er fjernet, sikre din kælder med enten omfangsdræn, fugtspærrer eller forbedret ydre isolering.

Hvid tømmersvamp kan ligge i dvale, hvis den ligger i tørt træ i mange år. Det er derfor utroligt vigtigt, at du får bugt med fugten, der hjælper med at bringe svampen til live igen. Du opdager sandsynligvis først svampen lang tid efter, den er gået i gang med at nedbryde dit træ. Hvis træet begynder at falde fra hinanden, eller der et hvidt støvlag omkring træet, skal du få det undersøgt hurtigst muligt. Hvis der lugter af mug i dit hjem, kan det også være tegn på svampeangreb. Det kan dog være hvilken som helst type svamp, der er skyld i lugten.

Til at forebygge og sikre at svampene ikke kommer igen, er mindre fugt i boligen det absolut bedste værktøj. Sørg for at holde luftfugtigheden nede. På den måde er svampens vækstbetingelser meget værre, og chancen for et gensyn betydeligt lavere. Hvis din bolig er dårligt konstrueret, så den let optager fugt og har dårlig ventilation, kan det være nødvendigt med konstruktionsarbejde, der udbedrer dette. Du kan også overfladebehandle træet med træbeskyttelse.

Hvid tømmersvamp kan være meget alvorligt, så er du det i mindste i tvivl om, hvordan du forebygger, behandler eller undersøger et svampeangreb, skal du ikke tøve med at kontakte os eller en anden professionel fagperson.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto