Skimmelsvamp i boligen

Hvis du har meget fugt i din bolig og sjældent lufter ud, så er du med til at skabe de perfekte vækstvilkår for skimmelsvamp. Og det er ikke godt. Langt fra. Skimmelsvamp er nemlig skidt for både dig og din bolig.

Skimmelsvam kan gøre dig og resten af beboerne i dit hjem syge. Derudover ødelægger skimmelsvampen det område, den sidder på. Alt i alt er det altså rigtig skidt, hvis dit hjem bliver invaderet af og inficeret med skimmelsvamp.

Hvis du opdager eller har mistanke om, at der er skimmelsvamp i dit hjem, er det vigtigt, at du reagerer hurtigt. Du skal komme det til livs med det samme, så problemet ikke udvikler sig.

Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du både undgår samt kommer af med den uvelkomne skimmelsvamp i dit hjem. 

Hvad er skimmelsvamp, og hvordan ser skimmelsvamp ud?

Skimmelsvamp består af små svampe, der vokser på både planter og jord i naturen. Og vægge. Og alt muligt andet, du kan have i dit hjem. Skimmelsvamp er lidt ligeglad med, hvad det vokser på, så længe betingelserne er gode. Hvis der er varme, en form for organisk materiale og fugt, så er skimmelsvamp mere end tilfreds og vokser hurtigt.

Det er umuligt at gardere sig mod sporene fra skimmelsvamp. De hænger i luften, og de kommer ind i vores hjem, om vi vil det eller ej. Derfor er det vigtigt, at vi ikke skaber gode vækstbetingelser for selve skimmelsvampen, nu hvor sporerne er uundgåelige.

Hvis du kan se, at dine vægge begynder at ændre farve og blive misfarvede, så er det med stort sandsynlighed skimmelsvamp. Nogle gange vokser skimmelsvamp dog steder, du ikke kan se. Dermed er der tale om såkaldt “skjult skimmelsvamp”. Men hvis der begynder at optræde gullige, rødlige eller grønlige nuancer på din hvide væg og endda en form for lodden belægning, er det desværre skimmelsvamp, du har med at gøre.

Du kan måske også lugte skimmelsvamp - også skjult skimmelsvamp. Det lugter lidt jordslået eller nærmest muggent. Med andre ord lugter det ikke særlig godt.


Hvor finder jeg typisk skimmelsvamp?

Skimmelsvamp vokser hurtigt, og det vokser mange forskellige steder. Men hvis der er relativt varmt, fugtigt og organisk materiale at vokse på, vil skimmelsvampen komme frem der. Organiske materialer er eksempelvis maling, tapetklister, organisk isolering, papir, pap, ubehandlet træ, læder, stof og faktisk også bare skidt, støv og snavs.

Det er typisk i rum, hvor der ikke er god nok udluftning, at skimmelsvampen vokser frem. Umiddelbart er det bryggers og badeværelse, der står for skud, da der er fugtigt. Men skimmelsvamp kan vokse i alle rum, hvis du ikke lufter ud regelmæssigt.

Hvis du har en kælder eller et loft, er det også en god idé, at du tjekker regelmæssigt, om der er skimmelsvamp de steder. 


Det gør skimmelsvamp ved dig og din bolig

Skimmelsvamp er som sagt noget skidt at have i sit hjem. Det er skidt for dig og din bolig. Skimmelsvamp frigiver nemlig nogle stoffer, som er skidte for dit helbred. Hvis der er skimmelsvamp i dit hjem, kan du opleve allergilignende symptomer og få allergiske reaktioner. Du kan også opleve udslæt, hvis du kommer i berøring med skimmelsvampen. Hvis der er skimmelsvamp i din sofa, og du ikke ved det, kan det altså være forklaring på, hvorfor du får udslæt lige pludselig.

De mest almindelige symptomer og reaktioner på skimmelsvamp er irritation omkring øjne, næse og mund, hoste, trykken for brystet, hovedpine, hæshed, træthed og koncentrationsbesvær.

Heldigvis er konsekvenserne for din bolig knap så alvorlige. Det er ikke pænt, det lugter og så kan det ødelægge materialet, som skimmelsvampen sidder på. Men det er primært overfladiske skader, der kan opstå. Skimmelsvamp kan ikke forårsage større skader på konstruktioner. Det er primært husets beboere, der lider under skimmelsvampen. Skal der ske skader på din bolig, er det en anden type svamp som hvid tømmersvamp, der skal være på spil.

Relaterede produkter


Sådan undgår du samt slipper af med skimmelsvamp

Hvis du vil undgå skimmelsvamp, skal du sørge for, at der er et godt indeklima i din bolig. Det er det bedste, du kan gøre. Luft godt ud, kom godt rundt i hjørnerne med rengøringen og sørg for, at der ikke ligger skidt og snavs hist og her. Det er den letteste måde at holde skimmelsvampen fra din bolig.

Hvis du derimod vil fjerne skimmelsvamp, kan du være heldig, at den sidder på en vaskbar overflade. I så fald kan du vaske det væk og give det en omgang bekæmpelsesmiddel mod skimmelsvamp. Det er nok den foretrukne måde at fjerne skimmelsvamp fra vægge, fuger og klinker på badeværelset og i bryggerset.

Desværre kan du ikke gøre så meget, hvis du har skimmelsvamp på materialer, der ikke kan vaskes. Her må du kassere det, der er blevet angrebet. Hvis skimmelsvampen stadig sidder i dine møbler, gipsplader eller andet, så kommer det retur indenfor kort tid.

Er du hårdt ramt - eksempelvis en hel væg - skal du have professionel hjælp til opgaven.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto