Luftfugtighed - alt, du bør vide

Fra at være et samtaleemne i sommerferien er luftfugtighed endnu en af de ting, du bør holde øje med i hjemmet. Luftfugtigheden er nemlig en af de afgørende faktorer for et godt indeklima.

På en ganske almindelig dag afgiver en familie på fire personer 10-12 liter vand til luften – via vejrtrækning, tøjvask og madlavning – og den fugt skal helst ud af huset igen på én eller anden måde. Ellers risikerer du, at vægge og møbler optager fugten, og så har vi balladen.

En høj luftfugtighed giver nemlig de optimale vækstbetingelser for både husstøvmider og skimmelsvamp, der er to af de helt store syndere, når det gælder astma og allergi. Selv folk, der ikke har astma og allergi, kan reagere på skimmelsvamp med ubehag, hovedpine eller koncentrationsbesvær.

Hvor høj må luftfugtigheden være inde i huset?

Den relative luftfugtighed i dit hjem skal helst ligge på 30-60 procent – afhængigt af årstiden, hvis vi virkelig skal trives. Dog er der lidt uenighed blandt eksperter, og flere anbefaler, at luftfugtigheden ikke kommer under 40 procent. Så hvis du vil være helt sikker på, at du har den optimale luftfugtighed, skal du gå efter mindst 40 procent.

Udover at fugt og skimmel er skidt for husets beboere, så er det heller ikke noget, selve huset jubler over. Fugt, svamp og råd er nemlig nogle af de problemer, der kan forvolde de største og dyreste skader på en bygning. Derfor er det vigtigt, at du har fokus på et godt indeklima med den rette luftfugtighed.

Hvis luften bliver for tør, trives vi også dårligt i den. Vores slimhinder tørrer ud, og det føles som om, vi opholder os i et støvet lokale, hvis luftfugtigheden er for lav. Det skyldes, at det er de samme nerver, som registrerer udtørrede slimhinder, der registrerer støv og kemi i luften. Derfor bør du slå koldt vand i blodet og undersøge, om du virkelig har for tør luft, inden du sætter ind med luftfugtere.
Billede af fugt på vindueBillede af fugt på vindue

Relevante produkter

Hvad er luftfugtighed?

Luftfugtighed er betegnelsen for, hvor meget vand luften indeholder. Relativ luftfugtighed (RF) er en måde at måle fugten på. Ved en relativ luftfugtighed på 100 procent, bliver damp til dråber, og den relative luftfugtighed viser forholdet mellem mængden af damp i luften i forhold til, hvor meget damp luften kan rumme. 

Nu bliver det til gengæld lidt langhåret, for luften kan rumme forskellige mængder af damp – afhængigt af lufttemperaturen. Hvis luften er - 10 grader, kan den maksimalt rumme 1,5 gram vanddamp pr. kilogram tør luft. Er luften 22 grader, kan den samme mængde rumme 16,5 gram damp.

Det er derfor, at duggen falder om aftenen, når solen går ned, og luften bliver køligere. Så må den afgive den fugt, den ikke længere kan rumme. Derfor betyder temperatur og temperaturforskelle også meget i forhold til fugtigheden i din bolig. Det er også derfor, at mange døjer med fugt i kælderen, da der er koldere.

Hvordan måler jeg luftfugtigheden i min bolig?

Der kan være mange tegn på, at du har en høj luftfugtighed i boligen. Løst tapet og skimlet kælderlugt er to af de mere ekstreme eksempler, men for meget dug på indersiden af termoruderne er også en god indikator for, at din luftfugtighed er for høj.

Hvis du er i tvivl, om nu luftfugtigheden er, som den skal være, kan du anskaffe dig et hygrometer. Det fås i mange afskygninger, både som håndholdt og væghængt instrument, og funktionen ved et hygrometer er efterhånden en fast bestanddel i mange vejrstationer.

Hvis du har fået et hygrometer, du skal kalibrere inden brug, kan du vikle det ind i en fugtig klud og lade det ligge en halv times tid. Herefter skal hygrometeret vise 95 procent. Gør det ikke det, bør du indstille det Tjek i øvrigt, om elektronikken i hygrometeret kan tåle denne behandling, inden du går i gang.

Hvor høj må luftfugtigheden være inde i huset?

Som tidligere nævnt skal den relative luftfugtighed ligge på mellem 40 og 60 procent. Måler du din luftfugtighed til andet, kan du følge nedenstående råd til at rette op på problemet.
Vil du vide mere om, hvad der kan ske, hvis fugtigheden i din bolig er for høj? Det kan du gøre lige her

9 gode råd til for høj luftfugtighed

Al ekspertise på området anbefaler, at du hver dag, året rundt og tre gange dagligt, lufter ud med gennemtræk – gerne i 5-10 minutter ad gangen. Det gælder, uanset om dit hus er for tørt, for fugtigt eller lige tilpas. Hvis din luftfugtighed stadig er for høj, er der mange ting, du kan tænke over for at slippe af med dampen:

  • Stop med at tørre tøj indenfor. En tøjvask på 6 kg giver typisk 2,25 liter vand, når det tørrer på snoren. Hæng dit tøj udenfor, eller sørg for god udluftning
  • Sørg for, at alle rum i huset har nogenlunde ens temperatur og ikke er under 17 grader. Ellers risikerer du problemer med fugt og skimmelsvamp
  • Fjern vandet i brusekabinen, når du har været i bad. Vand er mere harmløst i afløbet end i luften
  • Sørg for, der er hul igennem til dine aftræk og vinduesventiler. Det vil give mere tør luft
  • Installér fugtstyret ventilation i badeværelset og bryggers. Ventilationen erstatter fugten med frisk luft, når rummet er for fugtigt
  • Tænd emhætten, hver gang du laver mad, og lad den gerne køre nogle minutter efter du er færdig, så du kan få luften ud af boligen
  • Tør vinduer og vindueskarme af hver morgen, hvis der ligger fugt efter natten
  • Luft ud, mens du vasker gulv, og indtil gulvet er helt tørt
  • Anskaf en affugter, især hvis du har en fugtig vaskekælder eller andre steder, hvor det kan være svært at komme fugten til livs
Billede af affugter ved vægBillede af affugter ved væg

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto