Hvad er kuldebroer?


Du kan skrue nok så meget op for varmen, men alligevel er dine fødder iskolde.  Dit gulv er sikkert isoleret, men du fryser alligevel. Med al sandsynlighed skyldes dette, at der løber en kuldebro i dit hjem. Afhængigt af hvor ”stor” den er, vil det føles som træk eller bare generel kulde i det pågældende område. 

Konsekvenserne ved kuldebroer i dit hjem er, at du kan blive syg på grund af træk, men det kan også føre til fugtskader, da der bliver dannet kondens, hvor den kolde luft bevæger sig. Det kan i sidste ende medføre skimmelsvamp. Læs mere om, hvad et fugtigt hjem kan medføre af problemer her.

En kuldebro skyldes, at der er steder i dit hjem, hvor varmen lettere slipper ud, og kulden kommer ind. Det kan ske, hvis isoleringsevnen et sted i din bolig er dårlig. Der er simpelthen tale om et svagt punkt i din boligs isolering.

Hvorfor opstår der kuldebroer i dit hjem?


Den største synder og årsag, når vi snakker kuldebroer, er dårlig isolering. Der kan mangle isolering kritiske steder som ved døre og vinduer. Den nuværende isolering kan være monteret forkert eller have rykket sig, så den ikke dækker hele væggen længere. I nogle hjem er der også fast forbindelse mellem inde og ude, hvilket skaber en fremragende kuldebro. 

Der kan for eksempel i dør- og vinduesåbninger være lagt en overligger støbt i jern til at holde på konstruktionen. Her kan isoleringsevnen være dårlig, og dermed fiser varmen ud og kulden ind her. Dermed er der skabt en kuldebro. Det samme sker, hvis mørtlen er krakeleret udvendigt. Dermed er muren dårligere rustet til at holde på varmen, og kulden vil lettere kunne komme ind. 

Faktisk er forskellige materialer i konstruktionen også en stor årsag til, at der opstår kuldebroer i hjemmet. Hvis et materiale har en god varmeledningsevne, vil der være større chance for, at der kan opstå en kuldebro. Det er muligt, at ordet ”varme” forvirrer, men hvis et materiale let bliver varmt, bliver det også let koldt, og dermed vil materialet lede temperaturen på den omkringliggende luft. I de fleste tilfælde vil luften udenfor være koldere end den indenfor. 

Det er især, når materialerne blandes, at kuldebroer opstår. Hvis et vinduesparti er sat ind i en mur og har direkte forbindelse til murværket, vil murværket så at sige være gennemgående, hvor vinduet er. Dermed er der en direkte forbindelse fra ude og inde, fordi konstruktionen ikke er isoleret godt nok. En mur kan være isoleret til perfektion, men hvis der er en stålbjælke i den, som går fra ude til inde, vil denne fungere som en fremragende varme- eller kuldeleder. På den måde vil kulden have fri adgang igennem muren. 

Sådan opdager du kuldebroer i dit hjem


Skulle du være så heldig at have lyse vægge, kan du nogle gange se, hvor kulden bevæger sig. Den efterlader nemlig spor af støv, da støvet sætter sig fast, hvor der har været koldt, fordi kulden danner kondens. Mørke pletter eller striber, som ikke kan forklares på anden vis, er som regel gode indikatorer for kuldebroer. 

Hvis du vil have et helt præcist billede af, hvor kuldebroerne løber, skal du have foretaget en termografisk måling med et særligt termografisk kamera. Et sådant apparat kan nemlig måle temperaturen rundt omkring i dit hjem, og dermed bliver det nemt at spotte, hvor kulden kommer fra. 

Du kan faktisk også bruge det termografiske kamera udenfor. Hvis du spotter gule og røde farver uden på dit hus, er det fordi, der strømmer varme ud af det. Omvendt, hvis du spotter blå og grønne farver indenfor, er det fordi, kulden kommer ind. 

Det er altså ikke særlig svært eller indviklet at bruge det termografiske kamera til at spotte kuldebroer. Det er dog vigtigt, at der er mindst 10 graders forskel på temperaturen inde og ude. Ellers vil farverne overlappe og flyde sammen. 

Sådan kan du fjerne kuldebroer


Hvis kuldebroerne i dit hjem skyldes bygningsfejl i dit hus, kan du komme dem til livs ved at udbedre disse fejl. Man ser nogle gange, at mørtel fra murværket er faldet ned i hulrummet mellem mur og indervæg.

Her skaber mørtlen en bro mellem kulden og dit hjem, hvilket danner kuldebroen indenfor. Hvis der ikke er plads i hulmuren til at arbejde på for håndværkeren, kan det desværre være meget svært hvis ikke umuligt at udbedre fejlen. 

Hvis du er så heldig, at kuldebroen er opstået, fordi isoleringen er faldet sammen, kan det ordnes. Murstenene skal pilles ud, og ny isolering skal lægges ind i muren. 

Der kan være flere årsager til kuldebroerne, og hvis problemet er så indviklet, at det ikke kan udbedres, er den eneste løsning sandsynligvis at efterisolere udenpå huset. Det kan du læse mere om her.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto