Maling af opgangen – sådan griber du det an

Skal du male i opgangen, kan det med fordel gøres i det tidlige forår, hvor det er blevet varmt nok til at have vinduerne åbne. Så tørrer malingen hurtigere. Vælg en maling med en høj glansværdi til arbejdet. Den er mest slidstærk og nemmest at gøre ren. Husk også, at informere beboerne om arbejdet. Læs med, og få flere tips til maling af opgangen.

”Forår er lig med malerarbejde – også i opgangene, der gerne skal fornys med en slidstærk og rengøringsvenlig maling.”

Typisk er vinterperioden ekstra hård ved opgangen i ejendommen. Derfor vælger mange at foretage reparations- og malearbejder i opgangen om foråret. Men først når det er blevet så varmt, at vinduerne kan åbnes, uden at temperaturen i opgaven styrtdykker.

Hvorfor er det en god ide at åbne vinduerne?

Det er ikke fordi, malingen er sundhedsskadelig, at du skal åbne vinduerne. For i dag er der nemlig ingen farlig kemi i selv de mest slidstærke malinger. I stedet handler det om, at den bedre luftcirkulation i opgangen får malingen til at tørre hurtigere.

Men for at den bedre luftcirkulation skal virke efter hensigten, er det også vigtigt, at udendørstemperaturen ikke er for lav. Falder temperaturen for meget i opgangen på grund af de åbne vinduer, tager det nemlig længere tid for malingen at tørre. Så vent med at gå i gang med malearbejdet til du ved, at der kommer nogle dage med høj forårssol og lune temperaturer udendørs.

Den bedste maling til opgangen

Når du skal male opgangen, er det vigtigt, at du får valgt den rigtige maling til den vægtype, der er anvendt i opgangen. Samtidig er det vigtigt, at du vælger en slidstærk og rengøringsvenlig maling.

Du kan bruge en almindelig vægmaling

De fleste opgange er lavet i oppudset murværk. Så rent faktisk kan du bruge en helt almindelig alkyd-eller akrylbaseret vægmaling af den type, der også anvendes på væggene i lejlighederne.

Alternativt kan du vælge en silikatmaling til indendørs brug. Det er den samme type maling, som anvendes til oppudsede facader udendørs. Den tillader væggene i opgangen at ånde. Derved kan væggen komme af med eventuelt fugt, samtidig med at malingen beskytter den mod at optage fugt og vand.

Vælg en høj glansværdi

Uanset hvilken type maling du vælger til opgangen, er det vigtigste, at du vælger en maling med en høj glansværdi. Jo højere glansværdien er, jo stærkere og mere vandafvisende er malingen. Samtidig bliver malingen nemmer at rengøre. Et godt valg er et maling med en glansværdi på 30 eller derover.

Ulempen ved den høje glansværdi er, at den malede overflade samtidig bliver mere skinnende og reflekterende. Ønsker du ikke en alt for skinnende væg, kan du vælge at gå ned i glansværdi. Faktisk kan du gå helt ned på en glans 7, uden at væggen bliver nævneværdigt sværere at gøre rent. Det giver en mere mat og afdæmpet farve på væggene i opgangen.

Du kan også vælge særlige malinger, der ser ud som om, de kun er glans 10, men har samme rengøringsvenlighed og holdbarhed som en maling med glans 30. De kan fås fra flere af de førende malingproducenter i dag.

”Sørg for at have rigeligt med maling til rådighed. Du gider ikke at skulle hente maling, når du er godt i gang med arbejdet.”

Sådan planlægger du maling af opgangen

Når du skal bestille maling til opgangen, er det vigtigt, at du får bestilt nok. Derved slipper du for besværet med at hente mere maling, fordi du løber tør, når du er lige ved at være færdig.

Sådan beregner du, hvor meget maling du skal bruge til opgangen

Kender du længden, bredden og højden på opgangen, er det nemt at beregne, hvor mange kvadratmeter væg du skal male. Læg længde- og breddemålene sammen og gang med 2. Gang derefter med højden. Så har du det samlede vægareal i opgangen.

Ved beregningen behøver du ikke fraregne de steder, hvor trappeafsatserne er sat fast til væggen. Så er du sikker på, du har bestilt maling nok.

Skal loftet også males, finder du overfladearealet på dette ved at gange længden og bredden på opgangen med hinanden.

Til væggen skal du regne med, at 1 liter maling rækker til cirka 8-10 kvadratmeter. Tilsvarende skal du regne med, at 1 liter loftmaling rækker til 6-8 kvadratmeter loft.

Giv beboerne besked i god tid

Selv om du ikke kan sige helt nøjagtigt, hvornår du maler opgangen, er det en god ide at melde det ud til beboerne i god tid.

Læg arbejdet i starten eller midten af maj. Her begynder chancerne for forårssol at blive bedre. Sæt en seddel op i opgangen og angiv perioden for arbejdet inden for et bestemt ugenummer eller mellem to angivne datoer. Nævn også, at det kræver, at det er godt vejr udenfor af hensyn til ventilationen, så beboerne kan forstå, hvorfor arbejdet ikke er gået i gang til tiden.

God arbejdslyst.

Her finder du maling til opgangen.

Her finder du afdækning, pensler og andet malertilbehør.

Skal væggen repareres, finder du cement og mørtel her.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto