Forkæl dig selv og haven med frugttræer

Frugttræer | Blomster, glæde og velsmag i haven | BAUHAUS

Frugter og frugttræer klæder de fleste haver, og der findes frugttræer til de fleste havestørrelser og sågar altaner. Det handler bare om at finde det rigtige træ.

 

Det er dejligt med frugttræer, der hvert eneste forår lyser haven op med blomster - og hver eneste sensommer leverer et væld af dejlige frugter. Frugttræer er smukke, stemningsfulde og en kilde til gode minder. Men hvad skal du plante, og hvordan skal det efterfølgende behandles?

 

Hvordan vælger jeg et godt frugttræ?

Start med at overveje, hvilke frugter du ønsker. Herefter skal du overveje dyrkningsmetoden og tage haven med i dine overvejelser. Hvad er der plads til i havens solrige kroge, og hvordan skal træet se ud? De fleste frugttræer er podet på en grundstamme, og det er dén og sorten, der afgør, hvor kraftigt træet vokser.

Du skal også vælge, om du vil have ét eller flere - lad os sige - æbletræer. Træerne skal nemlig bestøves, hvis de skal bære ordentlig frugt, og det kræver, der er andre træer med andre æblesorter i nærheden. Eller, faktisk kan du få selvbestøvende træer også - eksempelvis de såkaldte familietræer, hvor flere sorter er podet på samme grundstamme. De kan så bestøve hinanden. Har naboen eller genboen æbletræer, burde det være fint i forhold til at bestøve dit træ. Skal du selv plante to træer, kan du med fordel plante sorter, der modner på forskellige tidspunkter.

Har du haft frugttræer i haven tidligere, bør du også kigge på, hvad der har stået i jorden før. Eksempelvis bør du ikke plante æbler, hvor der før har stået æbler - mens et blommetræ fint kan trives på det gamle æbletræs plads.

 

Hvad kendetegner de forskellige typer af frugttræer?

I århundreder, hvis ikke årtusinder, har gartnere og havefolk fremavlet ønskede egenskaber for vores frugter og træer, og du kan i dag få dine frugttræer, næsten som du vil have dem. Inden for næsten alle frugtsorter finder du træer, der varierer i størrelse, vækst og høsttidspunkt, og det er let at fortabe sig i detaljerne. Derfor er det en god idé at lade haven og dine smagsløg diktere valget af sort.

 

Der er flere måder at dyrke frugttræer på:

Dværg- og pottetræer er egentlig bare træer, hvor grundstammen er fremavlet til at have en meget svag vækst. Det vil sige, at de på ét eller andet tidspunkt bliver store, men det er sikkert efter din tid. Dværgtræerne har de klare fordele, at de kan vokse i krukker og i små haver, og de kan stå ret tæt i haven. Det betyder, at det er nemt at lave sig en lille frugtlund, hvor træerne kan bestøve hinanden. Til gengæld er træerne en anelse sarte, ligesom de i sagens natur har et mindre udbytte.

Espalierede frugttræer har mange fordele, og metoden er meget populær blandt de, som har frugttræerne for frugternes skyld. Ved at espaliere træet giver du frugtsætningen optimale vilkår, da de vandrette grene bærer de bedste frugter. Derudover kan du have flere træer og sorter, der kan bestøve hinanden, stående tæt.

Denne måde at dyrke frugter på er nemlig ret pladsbesparende, da du ikke har store trækroner, og det er en god måde at skabe rum i haven eller liv langs plankeværk. De espalierede frugttræer er også usædvanligt praktiske, når høsttiden kommer. Her kan du nemlig nemt nå alle frugterne. Det er mest æbler og pærer, der bliver dyrket på espalier, men du kan i princippet bruge metoden til de fleste frugter og bær. Regn med, at der er lidt arbejde med beskærersaksen med denne metode.

Naturligt voksende frugttræer er smukke og stemningsskabende, hvis haven har størrelsen til det. Nogle typer har godt af beskæring, mens andre vil trives bedst med at være i fred. Det er typisk kernefrugter som æbler og pærer, der skal hjælpes til en optimal trækrone, mens stenfrugter som blommer og kirsebær hellere selv skal finde formen.

Et espalieret frugttræ giver mange frugter på lidt plads, der endda er nemme at plukke. Det er en nem måde at avle frugter, når systemet først er på plads.

 

Hvornår og hvordan skal jeg plante mit frugttræ?

Efteråret er det bedste tidspunkt at plante frugttræer. Her får du som regel optimale forhold med fugtig og varm jord, som rødderne har brug for, når de skal etablere sig ordentligt. Foråret er også en mulighed, men her er større risiko for mere ustabilt vejr med enten frost eller tørke.

Har du mulighed for det, bør du plante dit frugttræ på en solrig plads, hvor træet også får lidt læ. Det er naturligvis ikke altid muligt at give curling-træerne en plads med sol og læ, og de fleste danske sorter er da også ret hårdføre. Du bør dog undgå at plante i ren skygge. Særligt hvis du planter appelsintræer.

  • Sæt potten med dit frugttræ i en balje vand.
  • Grav dit hul til træet, når du har fundet din placering. Det bør være cirka tre gange så stort som træets potte i omkreds, og det bør være så dybt, at træets podested er 15-20 centimeter over jordens overflade. Ellers risikerer du, at podningen også forsøger at sætte rødder. Du kan sigte efter den jordhøjde, træet havde i potten.
  • Fyld hullet op med vand, og lad vandet trække ud i jorden
  • Er jorden meget tung og leret, kan du smide lidt sand i eller grus i bunden af hullet, der kan virke som dræn.
  • Slå en god støttepæl af en vis tykkelse i jorden. Lad den sidde i den side af hullet, hvor vinden oftest kommer fra. Det er vigtigt, du sætter pælen i jorden før træet, så du ikke beskadiger rødderne.
  • Løsn jorden i bunden af hullet, og tag træet ud af potten. Ret rødderne ud, og placér træet i hullet, så stammen er lodret. Dæk til med jord, og vand flere gange undervejs. Træd jorden til, så der er kontakt mellem jord og rødder.
  • Til sidst skal den bare jord rundt om træet have et tyndt lag kompost, og bind så stammen fast til pælen. Brug en bred strop, som ikke gnaver i barken.

Så er det sådan set bare at vente tålmodigt på din frugthøst.

 

"Løsn gerne rødderne lidt, inden du kommer klumpen i jorden, så rødderne vokser udad - og ikke rundt. Sørg for at vande godt og træde jorden til, så rødderne har jordkontakt."

 

Hvordan skal jeg pleje mit frugttræ?

Det er ret vigtigt, at du holder dine nyplantede og unge frugttræer fri for græs og ukrudt omkring stammen, for det er hårde konkurrenter til træet, når det kommer til vand og næring. Du kan med fordel bruge dækbark eller ukrudtsdug, så træet får en chance. Du bør også give træet en anelse kompost hvert forår, så det får lidt næring. Det skal ikke have for meget, for så bliver væksten mærkelig.

 

Sådan beskærer du dit frugttræ

Nogle træer skal beskæres, mens andre ikke bør røres i mange år. Det er først og fremmest pærer og æbler, der skal have en lille omgang med saksen, mens kirsebærtræer og blommetræer skal have fred og ro til at vokse. Eller, det vil faktisk sige, at de fleste frugttræer bør beskæres, når de plantes, så du får en god vækst og fornuftig krone. Herefter skal de have fred og ro.

Du kan blive lidt klogere på beskæring af æbletræer her.

 

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.