Væggelus: Sådan slipper du for væggelus i sengen


De fleste danskere i en vis aldersgruppe har enten haft eller hørt om trælse oplevelser med bed bugs på et eller andet tarveligt guesthouse i den tredje verden. Men selvom du har smidt rygsækken og plantet fødderne solidt i den danske muld, kan du stadig rammes af den forbandede kløe.

Vi har nemlig også bed bugs på vores breddegrader, men her hedder de bare væggelus. Og de er i fremmarch.

Hvad er væggelus?


Væggelusen er en ulækker, lille, blodsugende tæge, der bor i vores senge og suger løs af vores blod, når vi sover trygt om natten. Nå ja, og den foretrækker at suge blod fra kvinder og børn, da de har tyndere hud. Den trælse tæge er 5-6 millimeter lang, den er brunlig, og så er den oval i formen. Den spiser op til syv gange sin egen vægt, når den først går til stålet.

Væggelusen bliver også kaldt sengelus, da den for det meste findes under vores seng. Den gemmer sig i revner og sprækker, når den ikke spiser, og den kan overleve i et helt år uden føde. Derfor er væggelusen også usædvanligt svær at komme af med igen.

Hvor kommer de fra?


De førnævnte folk, der får bed bugs på tarvelige guesthouses rundt om på kloden, er ikke altid de bedste til at tage fat om nældens rod og gøre noget ved problemerne. Det er nemlig blandt andet på grund af globaliseringen og vores rejsevaner, at den ubehagelige senge-tæge er i fremmarch. Det er værd at have i tankerne, næste gang du møder et solbrændt ungt menneske draperet i fiskerbukser, filtret hår og venskabsarmbånd.

Men faktisk er det ikke kun længere typerne på sabbatår, der har væggelus med hjem. Det er nemlig blevet et storbyfænomen i det meste af verden, og væggelusangreb kan for det meste spores tilbage til et hotelophold et sted i udlandet.

Der er også dårligt nyt for loppefolket, for i dette tilfælde lever loppemarkederne faktisk op til sit navn. Du risikerer nemlig at slæbe utøj med hjem i boligen, når du forelsker dig i gamle møbler og senge.

Hvis du bor i lejlighed, kan du også være uheldig, at en af dine naboer er en backpackertype, der har slæbt tægerne med hjem i bygningen. De små kryb kan nemlig godt vandre fra lejlighed til lejlighed, selvom du som oftest selv har skylden. Sengelusene kan til gengæld ikke vandre mellem parcelhuse.

Hvilke gener medfører de?


De pæneste, vi kan sige om væggelusen, er, at den ikke er ligeså slem som andre tæger, når det gælder stik og sygdomme. De fleste vil kun opleve lidt røde, kløende stik, der forsvinder efter 3-7 dage. Har du mange væggelus, vil du til gengæld nemt komme til at se herrens ud med store, røde plamager. Nogle mennesker får ingen gener af biddene, mens andre får en hård medfart.

En skambidt babykind er også noget, der kan få løvemoderen op i de fleste forældre, og du bør gøre noget ved problemet i en allerhulens fart.

"Biddene fra en væggelus kan variere i størrelse og udtryk, men du bør ikke være i tvivl, hvis du oplever plamager af kløende og hævede bid, når du vågner."

Kan jeg forebygge væggelus?


Den bedste forebyggelse mod væggelus er, at du ikke rager dem til dig, når du er ude og opleve verden. Tjek sengen, når du kommer op på værelset. Se, om der ligger afføring under madrassen eller omkring sengen. Den ekstrementer ligner små, sorte prikker. Det er overhovedet ikke en dejlig start på ferien at vende madrassen på hovedet og nærstudere skidtet for tæge-afføring, og du kan også tage andre forholdsregler.

Hold kufferten langt væk fra sengen. Væggelusen bor tæt på sengen, og den vil langt hellere kravle på dig end i dit tøj. Den kan dog godt fristes af dit beskidte tøj, der lugter dejligt af menneske, så hold øje med tegnene.

Hvis du alligevel bliver angrebet, bør du ikke tage din kuffert med indenfor hjemmets fire vægge. Opdel tøjet efter, hvad der kan tåle vask på 60 grader, og hvad der ikke kan. Det skal nemlig i fryseren.
Er du glad for loppemarkeder, genbrug og klunseri, bør du virkelig gå møblet grundigt igennem for afføring og spor efter væggelus, inden du slæber det med hjem.

"Et sikkert tegn på væggelus er de sorte ekskrementer, der sidder som plamager omkring sengen. Ser du dette, bør du ringe til en fagmand."

Hvad gør jeg, hvis jeg opdager væggelus?


Hvis du konstaterer væggelus i hjemmet, bør du med det samme kontakte en skadedyrsbekæmper. Myndighedernes råd er, at du overlader det til en professionel. Det er nemlig svært at komme dem til livs, og fagfolk har nemmere ved at finde spor og tegn efter krybene. Derudover har professionelle også adgang til kraftigere gift, end vi privatpersoner må håndtere.

Hvis du bor til leje, har du også pligt til med det samme at melde det til udlejeren. Herfra er det udlejerens ansvar at blive plagen kvit. Undlader du til gengæld at melde det, kan du stå med erstatningsansvaret, hvis væggelusene breder sig.

Hvordan bekæmper jeg væggelus?


Som sagt råder Skadedyrslaboratoriet dig til at overlade kampen til fagfolk. Det er et omfattende, omstændeligt og vanskeligt arbejde, og kaster du dig alligevel selv over opgaven, skal du grundigt gennemgå alle sprækker og revner, bag skabe og billeder, under løst tapet og bag paneler. Her kan du sprøjte lidt med håndkøbsinsektgift til kravlende insekter.

Mens skadedyrsbekæmperen er i gang, kan du gøre dit bedste for at udsætte væggelusene for varme eller kulde. Det kan du gøre ved at vaske på 60 grader eller fryse tingene ned til minus 18 grader. Hvis dit soveværelse er hårdt ramt, kan du overveje at leje en frysecontainer. Den stiller du op foran hjemmet, fylder den med de ramte ejendele og fryser tingene ved minus 18 grader i en 2-3 døgn. Herefter tør du tingene op igen i containeren, og så skulle alle væggelus være døde og borte. De fleste ting kan tåle denne behandling.

Du kan også få en kuffertvarmer, der varmer din - ja, kuffert, op og hermed slår krybene ihjel. Husk at tjekke, at alt dit indhold kan tåle de godt 50 varmegrader, der skal til, før alle tæger og æg med garanti dør.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto