Sådan sætter du et gipsloft op

Hvad er et gipsloft?

Et gipsloft er en glat skal på en form for skelet. Typisk er gipspladerne skruet fast på enten brædder eller metalstænger, og ofte vil der ligge en eller anden form for isolering og dampspærre mellem gipsen og kulden ovenpå. Det skal der gøre.

Gipspladerne er lavet ved, at flydende gips støbes mellem to stykker tykt papir, hvorefter de hærder hurtigt. Gipspladerne blev op igennem det 20. århundrede et mere og mere populært valg til at bygge og beklæde med, da materialet både er billigt og hurtigt at montere i huset.

Fordele ved et gipsloft

Før gipslofterne var det et større projekt at lave et loft, der så nogenlunde pænt og plant ud. Det var noget med at stå og kaste mørtel op på nogle sivmåtte-lignende installationer, og det var tidskrævende arbejde for en dygtig håndværker. I dag kan stort set alle med en boremaskine i hånden skrue et helt gipsloft op på en eftermiddag – så frygt ej, det skal du nok kunne klare.

Gips er nemlig nemt at arbejde med, og så koster det en brøkdel at sætte op i forhold til et pudset loft. Derudover har vi naturligvis prisen, der taler for valget af gips, ligesom fraværet af brandbarhed også er en fordel.

Ulemper ved et gipsloft

Der er selvfølgelig også nogle ulemper med gips, og én af dem er, at materialet ikke er decideret charmerende i udtrykket. Et gammeldags, pudset loft har en tekstur og et spil, du ikke får med den meget ensartede - og til tider sterile - gips. Er der detaljer og stuk i det gamle loft, kommer et gipsloft for alvor til at virke fattigt. Bor du i et gammelt hus, og er der plads i økonomien, bør du overveje at bevare dine pudsede lofter.

I takt med, at vi har fjernet gulvtæpper, gardiner og store, bløde møbler, har vi investeret i flere og flere maskiner, der summer, snurrer og bipper. Det betyder, at der i mange hjem er et støjniveau, der minder om dét, du finder i en børnehave eller svinestald. Her hjælper gipslofter ikke spor.

Akustikken er en meget væsentlig del af et godt indeklima, og dårlig akustik er med til at stresse os unødvendigt. Det er virkelig værd at overveje lydforholdene, hvis du skal skifte eller etablere loft i stue, køkken og ikke mindst køkken-alrum, hvor de mange maskiner og funktioner ofte får lydniveauet til at stige til noget nær uacceptabelt. Overvej lyddæmpende løsninger såsom FibroTech og andre akustikløsninger - heriblandt også særlige gipsplader, der absorberer lyden gennem små huller.

Nu skal det ikke handle om akustikken alt sammen, og en anden ulempe kunne være, at pladerne er meget tunge. Det stiller krav til både loftkonstruktion og håndværker, hvis loft, knæ og ryg skal holde mange år fremover. Derfor giver det kun mening, at du bruger en gipspladehejs, når du monterer dit loft. Det kommer vi mere ind på senere.

Når det så er sagt, er gipsplader en både billig, god og rigtig løsning i langt de fleste tilfælde. 

gipsloftgipsloft

Hvad koster et gipsloft?

Gipsplader er i sig selv ikke synderligt dyre, og du kan få én på 90 gange 240 centimeter for under 50 kroner. Det er naturligvis ikke det samme som at have et gipsloft, og du skal nok regne med et par hundrede kroner per kvadratmeter, hvis du skal have to lag gips, skruer, spartel, maling og træ- eller metalskelet under.

Relaterede produkter

Hvordan sætter jeg et gipsloft op?

Nu forestiller vi os, at du skal sætte gipslofter i et etplanshus. Når du kigger op, er der kun bærende bjælker og tagplader. Så får vi lagt en dampspærre, inden vi går videre. Dampspærren kommer vi ikke forfærdeligt meget ind på hér, men det betyder ikke, den ikke er pokkers vigtig. Den er meget vigtig!

Nu skal vi lave vores forskalling. Det er en smagssag, om du vil have brædder eller stålprofiler til at bære gipsen, men her i huset bruger vi altså træ. Vi bruger helt tørre, helt lige brædder i 25 x 100 millimeter, og dem skruer vi fast i de bærende bjælker. Vi holder en afstand på 30 centimeter fra midten af brættet til midten af det næste. Så ved du altid, hvor der er noget at skrue i.

Nu skal vi have vores gipsplader op. Eller, faktisk skal vi lige tilpasse vores plader først. Vi bruger nemlig plader med spartelkanter her i huset, og vi kan ikke bruge en spartelkant langs væggen til noget. Derfor skærer vi den af. Det er heldigvis nemt at tilpasse gipspladerne, og det gælder egentlig bare om at få skåret i pappet, der holder sammen på det hele. 

Herefter kan du bare knække den uønskede del af og skære pappet igennem på den modsatte side også. Se, om der stikker gips ud ved det afknækkede. Det kan nemlig volde dig problemer, når du skal montere pladerne. Det overskydende kan du kradse væk med en hobbykniv.

Nu skal pladerne monteres. Det kan på det kraftigste anbefales, at du lejer en gipspladehejs, for det er ret besværligt at stå med uden. Du kan også leje en gipsskruemaskine. Den er selvladt med skruer, så du kan have en hånd ledig. Derudover stopper den selv med at skrue, når skruerne er langt nok inde.

Du skal nemlig passe på, når du skruer i gipsen. Det er nemt at komme til at skrue skruerne for godt ind, men faktisk skal skruen bare lige så langt ind, at kærven er under pappet. Pap-delen er nemlig dét, der holder sammen på den porøse gips.

Nu monterer vi så vores plader i loftet. Lad godt 5 millimeter luft være ind til væggen, men montér ellers pladerne klos op ad hinanden. Starter vi med en hel plade i venstre side og slutter med stump i højre, starter vi med en hel plade i højre, når vi monterer andet lag. Det er nemlig vigtigt, pladerne sidder lidt forskudt.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto