Giv køkkenet nyt liv med malede køkkenlåger

Tilværelsen som køkkenlåge eller skuffefront kan være hård, og de bliver dagligt udsat for vildfaren tomatsovs, klodset betjening og fedtede fingre. Hvis køkkenlågerne så samtidigt er født med en farve, der overhovedet ikke er særligt pæn længere, har vi balladen. Nogen må gøre noget, og de nogen er dig. 

Inden du går til værks med mukkert og brækjern, kan du også overveje, om ikke en omgang med rulle og pensel kunne gøre dig glad for dine køkkenlåger og dit køkken igen. For det er hverken dyrt eller svært at male køkkenlåger, hvis du ved, hvordan du skal gøre det.

Og hvis du ikke ved, hvordan du maler dine køkkenlåger, kan du glæde dig over, at vi fortæller dig det herunder.

Hvilke materialer kan jeg male på?

Det er nemt at gå til, hvis dine køkkenlåger er lavet af træ. Da der er større sandsynlighed for, at dit køkken har mere til fælles med IKEA end Astrid Lindgren, er der dog gode odds for, at dine køkkenlåger ikke består af massivt træ, men en form for spån eller finér med en form for overflade. Her bliver det lidt mere lakrids, men du kan faktisk godt male laminat-, folie- og melaminlåger, hvis du griber det rigtigt an.

Vi går ud fra, at hvis dine køkkenlåger er i læder, glas, corian eller noget fjerde, er de for nye og dyre til at give en gang maling.

Hvordan gør jeg klar til nye greb på mine køkkenlåger?

Dine nuværende greb bringer måske gode minder om køkkenskufferne i barndommens fritidshjem, men det kan nu også være dejligt med forandring. Måske passer hullerne til dine nye greb, og måske vil du gerne gå fra håndtag til knop. Så har vi balladen, for nu står du med to huller og kun skal bruge et enkelt - endda mellem de to. Det er heldigvis ikke noget problem, for du kan fylde de gamle huller ud med en træfiller, der bare skal spartles plan og slibes let. Så er de gamle huller ikke til at se, når du er færdig med grunder og maling.

Billede af hænder, der måler op til huller til nye greb på en køkkenskuffeBillede af hænder, der måler op til huller til nye greb på en køkkenskuffe

Hvordan gør jeg mine køkkenlåger klar til maling?

Du starter med at fjerne alt, hvad der hedder håndtag, greb, hængsler og skruer. Derudover er køkkenlåger per definition fedtede og fulde af mados. Det er noget, som gør det svært for den nye maling at hæfte sig ordentligt fast, så køkkenet skal vaskes ned, inden du går i gang. Eller, faktisk giver det god mening lige at vente, til du har slebet lågerne, så du ikke skal vaske køkkenet flere gange.

Uanset om dine køkkenlåger er lavet af træ, laminat, folie eller melamin, er du nødt til give lågerne en overflade, malingen kan sidde fast i. Lågerne skal nemlig slibes, hvis grunder og maling skal have en jordisk chance for at hænge ved - men vær forsigtig, så du ikke kommer til at slibe igennem overfladen.

Slib køkkenlågerne let med en lidt grovere sandpapir - gerne korn 80-100. Slib til overfladen er mat. Herefter skal de have en finslibning med korn 180. Du kan give lågerne en sidste omgang med korn 240, hvis du er pertentligt anlagt. Det er potentielt et stort og tidskrævende knoklearbejde at slibe køkkenet ned, og du bør overveje at få fingrene i en slibemaskine, hvis du har et større køkken.

Vask nu hele køkkenet ned med grundrens, og lad det tørre godt bagefter. Vær grundig, når du vasker køkkenlågerne, og brug gerne en mikrofiberklud.

Relevante produkter

Hvordan grunder jeg mine køkkenlåger?

Nu har du slebet og vasket dine køkkenlåger og skuffefronte. Så langt, så godt. Nu skal det have en gang grunder. Hvis dine låger er af laminat, folie eller melamin, skal du overveje at bruge en hæftegrunder, som er lidt drøjere. Du skal bare give dem et tyndt lag grunder, og du kan med fordel bruge en malerrulle med skumrulle - alternativt en meget korthåret én. Det er vigtigt, at du kommer hele vejen rundt med grunderen på dine køkkenlåger. Lad grunderen tørre et døgns tid. 

Billede af køkkenlåger, der bliver malet hvideBillede af køkkenlåger, der bliver malet hvide

Hvordan maler jeg mine køkkenlåger?

Du får det bedste resultat, hvis du maler de eksisterende låger med to forskellige typer maling. En mellemmaling og en topmaling - én gang med hver. Malingen skal være i samme farve, og det er også en god idé, hvis de er fra samme producent, så de kan arbejde sammen. Du kan tone farverne efter smag i dit lokale BAUHAUS byggemarked.

Akrylmaling er at foretrække, og til topmaling er træ- og metalmaling et godt bud, da det giver en god, slidstærk overflade. Det er også i valget af topmaling, du afgør, om du vil have en finish med glans, eller resultatet skal være mat. Du skal dog huske på, at en blank overflade er nemmere at holde ren end en ru ditto.

Mal nu dine køkkenlåger med mellemmalingen. Brug også gerne en malerrulle her, og lad resultatet tørre et døgns tid, før topmalingen skal på. Topmalingen skal til gengæld på med en pensel, og her skal du have tungen lige i munden. Det er køkkenets finish, der er på spil. Brug lange, lige strøg uden for mange svinkeærinder, så overfladen forbliver pæn.

Der er i øvrigt en spændende trend, som vinder mere og mere ind hos danskerne. Hvis du vil skabe en rolig stemning i dit køkken, kan du overveje at male dine køkkenlåger tone i tone. 

Skal jeg bruge folie i stedet?

Du kan også give skuffefronter og køkkenlåger en gang klæbefolie, som virkelig giver mulighed for at give dit køkken et særpræg. Du kan få farvet folie og folie med alverdens tryk, så dine køkkenlåger kan blive beklædt med marmor, mahogni eller bare hyggelige mønstre. Det kræver snilde og umage at arbejde med folie, men det er ikke umuligt. Du skal bare bruge en folieskraber med filtkant, en saks og en skarp hobbykniv.

Det er nemmest at montere folie, når du har taget dine køkkenlåger af, og du slipper heller ikke for at fjerne alt, hvad der hedder greb, skruer og så videre. Vask køkkenet grundigt ned med grundrens. Også bagsiden, for her skal foliet gribe fast.

Klip foliestykket til, så det passer nogenlunde i forhold til lågen. Skær, så du har 30 centimeter mere i længden og 10 centimeter i bredden, så du har lidt at arbejde med. Fjern bagpapiret på de nederste 10-15 centimeter folie, og klip det væk. Sæt foliet fast på de sidste fem centimeter af lågen, så der er plads til at hæfte med cirka ti centimeter på bagsiden. Stryg foliet forsigtigt fast med folieskraberen i rolige, langsomme bevægelser. Vær forsigtig, når du hiver i foliet, så det ikke flækker, og brug kræfter, når du bruger folieskraberen.

Eventuelle luftbobler kan fjernes ved forsigtigt at løsne foliet, indtil du rammer boblen, og så kan du hjælpe luften ud med din folieskraber. Når du har givet forsiden folie, og du er tilfreds med resultatet, skal du have det om og hæfte på bagsiden. Her må det gerne have fat i et par centimeter, så resultatet holder. Det overskydende folie skærer du bare væk.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto