Betonbor: Alt du skal vide om at bore i beton


Skal du i gang med det helt store boreprojekt i din betonvæg, så skal du have et betonbor og en betonboremaskine. Ikke alle betonvægge er ens - nogle er sværere at bore i end andre - men som oftest skal du bruge en boremaskine og et bor, der passer til formålet. 

Beton er meget stærkt, og armeret beton er endnu stærkere. Du kan derfor desværre ikke bare bruge din almindelige boremaskine til at bore i beton. Et betonbor derimod, det er skabt med to kraftige skær, som hjælper boret med at nærmest gnave sig ind i betonvæggen. Dette kaldes også et SDS-fæste.

Læs med herunder, hvis du vil blive klogere på, hvordan du får held med at bore dig vej ind i din betonvæg.

Det rette udstyr til at bore i beton


Hvis du har rådført dig hos en glad amatør, har du sikkert hørt, at du skal bruge en boremaskine med slag i - også kaldt en slagboremmaskine - når du skal bore i en betonvæg. Det kan også godt lykkes, hvis det ikke er for kraftfuld beton. Det er bare ikke den bedste måde at gøre det på.

Hvis du vil undgå at bruge mange kræfter og slide dine slagboremaskine op, skal du have fat i en ægte boremaskine, der er skabt til boring i beton. Nemlig en borehammer.

En borehammer med dertilhørende betonbor vil nærmest uhindret glide ind i betonen og lave et perfekt hul til dig. 

Og lad dig ikke narre af udseendet på et betonbor. Det ser ikke spidst eller synderligt skarpt ud. Faktisk er det relativt fladt på toppen. Men det skal det være. Et almindeligt træbor er spidst, og det er godt, når det skal bore i træ. Men ikke i beton. Den mere flade form er nemlig perfekt til at bryde overfladen på beton. 

Og så er der et begreb, du skal kende, når vi snakker gode og mindre gode betonbor. Et godt betonbor er lavet med SDS-fæste. SDS-fæste har nogle særlig egenskaber, der hjælper med at trænge ind i betonen. Eksempelvis er der nogle slidser, som gør, at bordet kan rykke ind og ud af betonvæggen og på den måde grave sig ind i væggen løbende. 

Det er ikke noget, du bemærker, når du borer. Du bemærker kun, hvor nemt det er at bore i din betonvæg, når du bruger en borehammer med betonbor og SDS-fæste.

Relaterede produkter

Sådan borer du i beton


Egentlig kan du med din borehammer og dertilhørende betonbor bare sætte boret for muren og bore. Boring i beton er ingen sag, når du har det rette udstyr. Så du skal ikke som sådan være bekymret over, om du har den rette teknik eller lignende. Dog kan du gøre foretage nogle forberedelser, så du gør det så nemt for dig selv som muligt.

Ingen gider at spartle og male, fordi der er boret det forkerte sted. Så gør lige dig selv en tjeneste, inden du borer, og mærk af med en blyant eller kuglepen. Så ved du, hvor du skal bore med dit betonbor. 

Få eventuelt også hjælp af en, der holder en støvsuger under borehullet. Lad være med at støvsuge ind i selve hullet, da støvet er med til at stabilisere hullet. Men alt det, der falder ud af hullet, kan du lige så godt suge op med det samme, inden det lander på dit gulv.

Se også, om du kan undgå det helt store betonbor. Der er ingen grund til at bore et hul med en stor diameter, hvis du bare skal hænge en let hylde eller et billede op. Der er faktisk en smart teknik, hvor du borer for med et mindre betonbor og derefter borer med det store betonbor. Altså hvis du skal have boret et større hul i betonvæggen. 

I betonvægge har skruer svært ved at gribe fat inde i hullet. Så udover et godt betonbor med SDS-fæste, så skal du også have nogle rawlplugs. Uden rawlplugs - eller ravpluks som de kaldes i daglig tale - kan skruen simpelthen ikke få ordentligt fat i væggen. Dermed risikerer du, at dit billede, din hylde eller reol falder ned. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto