Hvad er nivellering?


Hvis du skal lægge et nyt gulv - uanset hvilken type gulv det er - skal du sørge for, at gulvet ligger plant og i vatter. Der skal ikke være fordybninger eller forhøjninger. Dit gulv skal have samme niveau hele vejen rundt, ellers kan det være ubehageligt at gå på, det kan knirke, og det kan i det hele taget være svært at bruge. 

At du sørger for, at udjævne gulvet, kaldes for nivellering.. Det er især, når du laver et betongulv, at du skal sørge for at udføre korrekt nivellering.

Men hvordan kan du så nivellere et betongulv, mens du støber det? Det får du svaret på herunder.

Sådan nivellerer du dit betongulv

Processen med nivellering sker efter, at dit betongulv er støbt og tørret. Det er især, hvis du skal lægge enten fliser, tæpper eller andet oven på det støbte betongulv, at du skal sørge for, at overfladen er nivelleret.

Først skal du gøre dit gulv rent, og her er det oplagt at bruge både en tør- og vådstøvsuger. På den måde er du sikker på, at der ikke sidder snavs i form af skidt og fedt på dit betongulv.
Hvis dit betongulv er nystøbt, er der nok ingen huller eller revner i det. Men er det af ældre dato, skal du starte med at fylde manglerne ud med enten spartelmasse eller mørtel. Det skal have lov til at tørre i 48 timer.

Inden du går i gang med at nivellere, skal du give dit gulv primer i blandingsforholdet er 1-5, hvorefter det tørrer i 4 timer. Bagefter giver du dit betongulv primer igen i forholdet 1-3, og det lader du tørre lige så længe, så gulvet bedre kan tage imod spartelmassen, du skal bruge, når der nivelleres. 


Nu skal du have fat i din spartelmasse og blande med vand. Du kan altid læse på din pågældende spartelmasse, hvordan blandingsforholdet skal være. Er du i tvivl, kan du altid spørge os hos BAUHAUS til råds. 

Bland den rigtig godt og husk at tage din maske på, inden du begynder at hælde spartelmassen over i vandet. Du vil hurtigt se, at spartelmassen er markant mere flydende, end cement eller mørtel er. Det er meningen, for det gør den nivellerende proces meget nemmere, da massen fordeler sig af sig selv. Dog skal du selv skrabe det rundt på dit gulv. Men derfra fordeler det sig selv jævnt. Herfra skal du vente 24 timer.

Dagen efter skal du bruge dine primer igen, hvor du skal prime hele gulvet og lade det tørre i 4 timer. Når du gør det, skal du have “plastikfutter” på dine sko, så der ikke kommer skidt ned i gulvet.

Relaterede produkter

Sådan nivellerer du et flisegulv


Når du skal have nivelleret et flisegulv og altså lagt nye fliser, skal du først smøre fliseklæb på dit betongulv.

Når du har smurt din fliseklæb på dit gulv, skal du lægge dine fliser. Men her til formålet kan du bruge nivelleringsklips, som du kan finde her. 

Klipsene sætter du dine fliser fast oven på. Her vil de hvile på dine klips, og ved hjælp af dem er du sikker på, at dine fliser bliver lagt i niveau. 

Når du har lagt alle dine fliser oven på nivelleringsklipsene, kan du sætte kiler ind i klipsene. Sæt alle kilerne i, inden du strammer dem helt til. Når du har gjort det, kan du spænde dine kiler i klipsene, og så er fliserne monteret helt korrekt og i vatter med korrekt nivellering. 

Når det er tørret, sidder dine fliser korrekt, og du kan fjerne dine nivelleringsklips. Det ser godt ud, det føles godt, og det gør dit arbejde med fugerne meget lettere efterfølgende. Alt i alt bliver resultatet meget bedre, når du sikrer korrekte nivellering på det gulv.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto