Inspiration: Lav din egen bordplade til skrivebordet


Skrivebordene vinder indpas i boligerne i takt med, at flere og flere danskere tager arbejdet med hjem. Uanset om du arbejder et par timer hist og her, eller du har deciderede hjemmearbejdsdage, er det rart med et godt skrivebord, så du ikke sidder og nørkler dig til lirekassemand ved spisebordet. Et godt skrivebord er guld værd, og du kan sagtens selv bygge det.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vil bygge et skrivebord?


Der er mange ting, du bør overveje, inden du går i gang med sav og skruer, og det er først og fremmest dit behov og rummets størrelse, der bør diktere dit valg.

Har du pladsen til det, er det altid rart med en stor bordplade, så computer, kaffekopper og papirer sagtens kan være der. Kniber det med pladsen, kan du vælge mellem en mindre bordplade eller en fleksibel løsning, der kan foldes sammen eller slås ned, når du har brug for pladsen til noget andet.

Har du pladsen til det, og har du planer om hjemmearbejdsdage fra tid til anden, bør du på det kraftigste overveje at investere i et stel med hæve/sænke-funktion. Det er nemlig skidt for kroppen at sidde stille en hel dag, og du vil hurtigere blive straffet på hjemmekontoret, hvor møblerne næppe er lige så ergonomisk korrekte, som de er på arbejdspladsen. Hele hæve/sænke-borde kan fås fra et par tusinde, og du kan sagtens nøjes med et stel, hvis du ønsker en anderledes bordplade.


Lader det sig ikke gøre med et hæve/sænkebord i boligen, bør du være ekstra opmærksom på din stol og dine siddevaner i løbet af hjemmearbejdsdagen. Gå rundt et par minutter mindst en gang i timen. For mange hjemmearbejdende passer det alligevel med de hyppige ture ud til køleskabet.
 
Du skal også overveje, om du vil have en løsning med bordben, eller du vil montere bordet på store hyldeknægte på væggen. Det giver to vidt forskellige udtryk, hvor det sidstnævnte ofte vil virke mindre dominerende i rummet.

Relaterede produkter

Hvilke muligheder har jeg, når det kommer til bordpladen?


Der er naturligvis helt frit valg på alle hylder, når det kommer til bordpladen, som jo nok er den vigtigste komponent i projektet. For de fleste vil valget dog stå mellem planker, MDF- og finerplader eller køkkenbordplader.

Plankeborde har været populære i de senere år, og planker i gran eller eg er da også en god måde at trække naturen lidt ind i din bolig. Plankebordplader sætter en hyggelig stemning, men du skal være opmærksom på, at plankeborde er tunge. Både rent fysisk og i det visuelle udtryk - men det kan jo også være en fordel.

MDF- og spånplader er billige materialer, der er nemme at forme efter behov og fantasi med lidt umage og en god stiksav. På samme måde er finerplader en fleksibel og relativt billig løsning.

Køkkenbordplader er et populært valg til de mindre skriveborde, og hvis du kan klare dig med en dybde på omkring 60 centimeter, kan dette være en elegant og diskret løsning til hjemmearbejdspladsen. Den koster dog lidt mere end de andre plader, men der vil til gengæld ofte være tale om gode materialer og massivt træ. Vælger du en laminatplade, skal du huske at købe kantbånd også, så du får en ordentlig afslutning.

"Find en god højde til din bordplade, så du kan sidde med rank ryg, albuerne vinkelret og fødderne fladt på jorden, når underarmene hviler på bordpladen. Denne dame bliver eksempelvis ikke gammel i gårde med den bordhøjde."

Sådan bygger du et væghængt skrivebord


Vælg din plade, og find nogle hyldeknægte, der passer til. Hyldeknægtene skal gerne støtte under ⅔-dele af bordpladens dybde, mens siden, der går ned ad væggen, gerne skal have cirka samme længde som bordpladens bredde. Derudover skal der være hyldeknægte nok, ligesom de skal være af god kvalitet. Regn med én til begge ender, og så én per 60. centimeter.

  • Din plade skal saves til, så den passer til din ambition. Vær omhyggelig, når du måler og tegner op, og vær forsigtig, når du saver. Overvej at sætte en stribe malertape i snittet, da det kan modvirke splintren i træet.
  • Mål op til dine hyldeknægte. Sæt dem 10-12 centimeter fra enderne og per 60 centimeter herefter. Går regnestykket ikke op, kan du justere lidt på de 60 centimeter.
  • Bor for, og montér hyldeknægtene. Bordet skal sidde godt fast, så du skal gerne op i nogle meget kraftige skruer og rawlplugs. Ellers kan du bruge karmskruer.
  • Skru bordpladen fast, og nyd dit gode skrivebord.

Sådan bygger du et skrivebord med ben


Dette simple bord består af en køkkenbordplade og et par skruer - og ikke andet.

  • Vurdér, hvor højt dit skrivebord skal være. Du skal gerne kunne sidde med rank ryg, fødderne fladt på gulvet og albuen bøjet 90 grader - mens dine underarme hviler på bordet. For de fleste betyder det en optimal bordhøjde på et sted mellem 70 og 80 centimeter.
  • Vi har i dette tilfælde fundet en bordplade med målene 4x62,5x302 centimeter. Du bør nok ikke købe bordpladen meget tyndere end de fire centimeter, hvis bordet skal kunne klare lidt vægt.Streg bordpladen op, så du får to ben, bordplade og et ekstra stykke på mindst 30 centimeter. I dette tilfælde siger vi, at vi laver to ben á 71 centimeter, så vi ender i en højde på på 75 centimeter.
  • Bordpladen er 120 centimeter, og vi ender med et ekstrastykke på 38-39 centimeter. Så har vi et par centimeter ekstra at gøre godt med.
  • Montér bordpladen ovenpå de to ben. Her borer og skruer vi ned gennem bordpladen, men det kan du undgå ved at skrue ben og bordplade sammen med en liste eller et vinkelbeslag. Men så skal der selvfølgelig købes mere en bare bordplade og skruer. Husk at bore for hver gang, så du ikke risikerer, at pladen flækker.
  • Skær ekstrastykket over diagonalt. De to aflange trekanter skal bruges til at afstive bordet. Skru dem fast i hjørnerne under bordet, så det lange stykke går under bordpladen. Husk at forbore.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto