Næringsfattig jord er nøglen til en vild have


Når du skal have succes med at planter, blomster, hække og buske skal gro i din have, er du nok vant til, at jorden skal være næringsrig. Men det skal den faktisk ikke være, hvis du vil have blomster til at gro vildt for sig i din vilde have. I en vild have skal du nemlig have næringsfattig jord. Det giver de bedste betingelser for vilde planter og blomster.

Rent faktisk kan for meget næring i jorden gøre det svært for dig at skabe en vild have med vilde blomster. De bliver nemlig udkonkurreret af andre planter, der trives i den næringsholdige jord. Her vil ukrudt vinde over de blomster, som du helst ser skyde op i din vilde have.

Læs med herunder og bliv klogere på næringsfattig jord, og hvordan du får jorden i din have til at blive mere næringsfattig.

Vilde planter trives bedst i næringsfattig jord


Uanset hvor stor en blomstereng eller blomsterplet du har tænkt dig at lave, så er præmissen den samme: Vilde blomster og planter trives bedst i næringsfattig jord. Så hvis du har forsøgt dig med en vild have eller et stykke jord, hvor du vil lade naturen vokse, og det er blevet overtaget af ukrudt, er der en god forklaring. Jorden er sandsynligvis for næringsrig.

I stedet for en frodig oase af farver og liv, så får du en grøn plet med få mælkebøtter og højt græs. Altså ikke noget, der hverken gavner naturen, dyrene, insekterne eller øjnene, der ser på det.

Bevæger du dig ud i naturen, vil du se, at der forskellige steder netop er disse oaser. Områder hvor blomster vokser uden at blive overvundet af ukrudt og græs. Hvor insekter summer og bestøver, og hvor der nærmest er ren idyl. Et stykke af naturen man gerne vil have ind i sin egen have.

Nøglen til denne idyl er, at jorden aldrig har været dyrket. Det såkaldte naturlige overdrev, som disse pletter kaldes, finder du i naturen på steder med næringsfattig sandjord. Hvis du vil have flere insekter i din have og have en vild have med vilde blomster, skal du genskabe disse forhold.

Relaterede produkter

Sådan skaber du næringsfattig jord i din have


Hvis du vil sikre de optimale vækstbetingelser for din vilde have, skal du udpine jorden først. Det betyder, at du trækker næring ud og tilfører meget sandet jord. Det gør betingelserne for den vilde have bedre.

Helt lavpraktisk så skal du skrabe det øverste lag jord af. Cirka en dybde på 10 centimeter. Det er her, hvor der er organisk materiale og fugtig jord. Altså masser af næring. Det skal væk. Når du så har gjort det, fylder du bakkegrus eller sand oven på. Bare et tyndt lag på maksimalt 1 centimeter. Det er faktisk bare det.

Herfra tager du så din frøblanding af vilde blomster, og dem kaster du ud på den nu næringsfattige jord. Det er vigtigt, at du vælger planter, der passer og hører til i den danske natur. Hvis det er eksotisk, hører det ikke til her.

Herfra skal du faktisk bare pleje området en gang om året. I det tidlige forår skal du have slået planterne ned. Alt det døde organiske materiale skal fjernes. Det er meget vigtigt. Ellers laver du kompost, som er næringsrig, og så kan du starte forfra.

Men gør du som beskrevet, vil jorden være næringsfattig, og dine vilde bevoksninger får mulighed for at vokse.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto