Sådan vælger du en gulvplade til din brændeovn


Hvis du har en pejs eller en brændeovn i dit hjem, skal du have en gulvplade foran den. Det er et sikkerhedskrav og ikke noget, du kan vælge fra.

Gulvpladen skal nemlig beskytte dit gulv mod både gløder og gnister fra pejsen eller ovnen. Dette bliver kun vigtigere, hvis dit gulv er lavet i et brændbart materiale. Eksempelvis et trægulv

Dog har en gulvplade ikke alene den funktion, at den skal beskytte. Den skal være flot og passe ind i stilen i hjemmet, samt være let at gøre ren og kunne holde til en hård omgang rengøring. 

Læs med herunder, hvis du vil have hjælp til at vælge din nye gulvplade til din brændeovn.

Relaterede produkter

Hvilke gulvplader kan jeg vælge til min brændeovn eller pejs?


Når du skal vælge en ny gulvplade til din brændeovn, kan du umiddelbart vælge mellem tre forskellige materialer. Du kan vælge mellem: 

  • En gulvplade i stål
  • En gulvplade i glas
  • En gulvplade i skifer

Der er forskellige fordele ved de forskellige varianter. Fælles for dem er, at de holder dit gulv beskyttet mod gløder og andet, der kan falde ud af ovnen, samt varmen derfra. Det gør alle gulvplader, der er skabt til at ligge foran en brændeovn eller en pejs. 

Men herfra handler det også om, hvilket udtryk du gerne vil have i dit hjem, og hvad du synes, er mest praktisk. 

En glasplade kan være mere diskret i sit udtryk, da den er gennemsigtig. Men for at en glasplade kan holde til vægten fra brændeovnen og skorstenen, skal den også være relativt tyk. Det betyder, at du kan slå tæerne ind i den fra tid til anden, og det er måske ikke så sjovt.

En stålplade kan derimod gøres meget tyndere end glasplader. Stålplader er takket været deres taknemmelige struktur modstandsdygtige over for varme, selv når de er meget tynde. Derfor vælger mange stålplader som gulvplader til at ligge foran deres ildsted. En stålplade er til gengæld knap så diskret som en glasplade, men for nogle er det blot en god ting og en del af charmen ved at have en brændeovn eller pejs. 

Hvis du vil have noget, der er helt særligt, kan du vælge en skiferplade til din brændeovn. En skiferplade består af, ja, skifer, som er et naturligt sedimentært materiale. Det minder meget om sten og bliver dannet af ler og mudder. Dermed er det varmeresistent, og altså et materiale du kan vælge som gulvplade. 

Hvilke sikkerhedskrav er der til gulvplader foran brændeovne og pejse?


Inden du monterer din brændeovn, er det vigtigt, at du er opmærksom på de regler for placering og sikkerhedskrav, der gælder. Men reglerne afhænger af den type brændeovn eller pejs, du har. 
Hvis du har en helt almindelig brændeovn med lukket brændkammer, skal din gulvplade ligge under hele din brændeovn. Her skal den gå mindst 30 centimeter ud foran ovnen, og så skal den gå mindst 15 centimeter ud til siderne.

Hvis du har en pejseindsats eller en indbygningspejse, skal pladen ikke ligger under men foran åbningen. Her gælder samme krav til rækkevidde som ovenfor. Altså 30 centimeter ud foran og 15 centimeter til siderne. 

Ved åbne pejse skal gulvplader række længere ud, nemlig mindst 50 centimeter ud fra pejsens åbning. Her skal gulvpladen stikke mindst 15 centimeter ud til siderne. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto