Guide: Sådan bør du vaske gulv


Gulvvask kan være en utaknemmelig opgave. Det kan være sjældent, at folk bemærker, at gulvet er nyvasket - måske kun, hvis det stadig er vådt.

Dog kan du hurtigt blive dømt, hvis dit gulv er beskidt og sjældent bliver vasket. Vasker du det forkert, kan endda se værre ud end før.

Heldigvis er det hverken svært - eller synderligt besværligt - at vaske dine gulve, hvis du har styr på, hvad du laver. 

Hvad skal jeg bruge til forskellige gulvtyper?

Det er ikke alle gulvtyper, der skal have samme behandling, og det kan godt betale sig at finde ud af, hvad du bør bruge af sæber og rengøringsmidler til gulvet, inden du går i gang.

Lakerede gulve har godt af en god universalrengøring, der nemt og bekvemt opløser fedt og pletter. Lakken beskytter træet, så det bedre kan tåle et lidt mere krasbørstigt middel. Pas til gengæld på, at du ikke får for meget vand på det lakerede gulv. Hvis der trænger vand ned igennem ridserne, kan det være svært for træet at komme af med vandet igen.

Ubehandlede gulve bør vaskes i sæbespåner og varmt vand. Følg anvisningerne på produktet. Sæbespåner er nænsomme mod træet, og de kan sagtens bruges til at holde gulvet godt rent. Er gulvet meget beskidt, kan du fordoble sæbedosen og skrubbe gulvet grundigt med en gulvskrubbe, så det skummer. Efterfølgende vasker du gulvet rent for skum. Er der spildt fedt og olie på gulvet, kan du bruge lidt universalrengøring. Det samme gælder, hvis der begynder at danne sig en sæbehinde på gulvet.

Oliebehandlede gulve bør du vaske i en såkaldt oliesæbe. Det er en specialsæbe, der på nænsom og plejende vis lader dig holde gulvene rene, mens gulvene beholder den vigtige olie.

Sæbebehandlede gulve, eller ludbehandlede gulve, er jo fyldt med sæbe i forvejen, og her bør du bruge natursæbe eller hvid sæbe, der ikke reagerer uheldig med sæbeluden i gulvet.

Linoleumsgulve bør du vaske med en universalrengøring. Du bør dog passe på, at du ikke kommer til at bruge et middel, der er for basisk, da det kan opløse linoleumsgulve.

Laminatgulve kan fint tåle skrappe rengøringsmidler. Til gengæld er det ikke godt med vand og laminat, for hvis vandet trænger ned gennem de tynde toplag, kan det udrette uoprettelige skader. En hårdt opvredet klud, svamp eller moppe med et godt universalmiddel er en god løsning.

Klinke- og flisegulve skal have lidt forskellig behandling - afhængigt af flisernes overflade. Glaserede fliser kan fint tåle halvskrap universalrengøring, mens ru og ubehandlede sten nok har bedre af sæbespåner eller specialsæbe til formålet.

Betongulve og terrazzogulve kan du ofte klare med varmt vand alene, da gulvets overflade gør det sværere for snavset at få ordentligt fæste. Er varmt vand ikke nok, kan du bruge lidt universalrengøring.

Endelig kan en damprenser gøre livet lettere under rengøringen og eliminere brugen af sæbe og kemi, men det er ikke alle gulvtyper, der har lige godt af en gang damp. Fliser, linoleum, laminat, terrazzo, vinyl og andre hårde gulve med mere lukkede overflader kan fint tåle dampen, mens det forholder sig anderledes med trægulve - lakerede, behandlede og ubehandlede. Den kan dog godt bruges med lidt forholdsregler.

Relaterede produkter

Hvad skal jeg være opmærksom på?


Dybe ridser og mindre huller i trægulve kan fikses i forbindelse med en gulvvask, og ofte vil lidt vand være nok til at få træets fibre til at rejse sig. Læg lidt vand på skaden cirka ti minutter før, du vasker gulvet.

En gulvklud og -skrubbe hører til gulvvask, som vor bedstemoder gjorde det, og det fejler sådan set heller ikke noget. Der kan dog være nogle åbenlyse fordele i at investere i et fladmoppesæt eller lignende. Dels er ergonomien god, dels er moderne mopper og microfiber mere effektive end de gamle, hæklede sager, og endelig slipper du for at vride klude med dine arme runkne og knoklede hænder.

Selvom gulvvask er omtrent lige så spændende, som det lyder, er det stadig en god idé at gøre med jævne mellemrum. Det gør arbejdet betydeligt nemmere, og har du lud- eller ubehandlede gulve, er en gulvvask med sæbespåner en del af god gulvpleje. Det er med til at bevare gulvets hårde overflade.

Undgå at overdosere med rengøringsmidlerne. Det dufter måske godt og rent, når den lige har fået et ekstra skvæt sæbe i baljen, men det er hverken godt for slutresultatet, miljøet, indeklimaet eller din pengepung i det lange løb.

Sådan vasker du de forskellige gulvtyper


En god gulvvask starter med en grundig støvsugning, uanset din gulvtype. Ellers kommer du bare til at fedte vådt støv og nullermænd rundt på gulvet.

Bland dit sæbevand efter forskrifterne. Brug gerne to spande til projektet. Én til sæbevand og én til rent vand, så du kan skylle kluden, svampen eller måtten, inden den ryger i sæbevandet. Så slipper du for at skifte vand i tide og utide.

Vær varsom med vandmængderne, når du vasker. Især hvis gulvet er lidt sart i det, når det kommer til væsker. Vask altid trægulve i fibrenes retning, og undlad at træde på et nyvasket gulv, før det er tørt. Uanset gulvtype. Du risikerer nemlig at spolere dit fine resultat.

Undgå at der er søer af vand på gulvet, når du er færdig. Dels er det ikke sikkert, at det tørrer pænt, og dels risikerer du, at dit gulv suger vandet til sig og buler op. For meget vand på gulvet kan ødelægge et godt gulv for bestandigt.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto