Viden: Få styr på terrazzogulvet


Terrazzogulve har været elsket, så hadet, og så elsket igen i århundreder, og for tiden er det italienske gulv med ophav i renæssancen ufatteligt eftertragtet. Om nogle år ryger materialet på bagerste blus - for så at komme tilbage i rampelyset om nogle årtier. Hvis vi altså ser bort fra de steder, hvor de storladne og hårdføre gulve kommer til at blive brugt. Modeluner upåagtet.

Hvad er terrazzo?


Terrazzo består af cement, beton eller til tider epoxy og små marmorskærver, der enten kan være tilfældigt sammenblandet eller sirligt lagt som mosaik. Herefter bliver overfladen slebet blank og til sidst forseglet, så du står tilbage med et smukt, interessant og næsten uopslideligt materiale.

Terrazzo har sit ophav i renæssancens Venedig, hvor mosaik-magerne tog marmorstumperne med hjem fra de velhavendes byggerier og brugte dem til terrassegulve - deraf navnet.

Materialet fik dog først for alvor vind i sejlene i takt med, at der blev udviklet metoder, som forhindrede, at gulvene sprak og flækkede, når temperaturerne fik materialet til at udvide sig og trække sig sammen.

Hvilke fordele og ulemper har et terrazzogulv?


Terrazzogulve har mange fordele. Først og fremmest er det smukt gulv, du kan tilpasse i næsten det uendelige. Du kan ændre på marmorskærvernes farver og størrelser, mønstre og cementens farve, så du kan få et gulv, der har præcist det udtryk, du ønsker.

Terrazzogulve er også uhyggeligt hårdføre, og hvis de er lagt ordentligt, er der ingen grund til, at dine tiptipoldebørn ikke skulle kunne ryste på hovedet af dit farvevalg. Det er nemlig også nogenlunde ligetil at holde og genopfriske de flotte gulve.

Terrazzogulve har ingen revner og fuger, hvis det altså ligger ordentligt, så det er et oplagt valg til vådrum, for du kan i princippet bygge bassiner i materialet, så du skal ikke bekymre om vand og fugt de steder, hvor du ikke ønsker det. Terrazzo kan også lægges, så det går op ad væggen, hvor du slipper for en sart og tarvelig fuge.

Endelig er terrazzo til at betale. Det er ikke et billigt gulv, men det er også langt fra det dyreste. Især når vi tager i betragtning, hvor længe det holder.

Ulemperne er blandt andet, at terrazzo kræver en vis pleje for at forblive pænt, og især kalk kan få materialet til at se træt og slidt ud - og kalkfjerner er forbudt, når du har terrazzogulve. Terrazzogulve bliver også trælse at se på, hvis der opstår revner og flænger i gulvet, og her skal en fagmand til, hvis reparationen skal blive pæn. Det kan den til gengæld sagtens blive.

Relaterede produkter

Hvad koster et terrazzogulv?


Materialerne til gulvet er billige. Der er tale om cement og marmorskærver, der koster i omegnen af 100 kroner kvadratmeteren. Det andet kan dog hurtigt løbe op, hvor især håndværkerlønninger og udstyr nemt får prisen i vejret. Et gulv på 1-2 kvadratmeter kan snildt løbe op i 10.000 kroner, og så skal du sikkert have gulvvarme og alt muligt fordyrende oveni hatten.

Der er nemlig meget udstyr, tørretid og opstart, og det får prisen i vejret. Derfor falder prisen også betragteligt for de kommende kvadratmeter. Jo større gulv, desto lavere kvadratmeterpris, og de følgende kvadratmeter kommer typisk med en besparelse på 50-70 procent.

Kan jeg selv lægge et terrazzogulv?


Ja. Og nej. Det er det trælse svar, for du kan sagtens lægge et terrazzogulv selv, men det er et relativt svært stykke arbejde, du kun bør kaste dig over, hvis du har god tiltro til egne evner.

Først skal du bruge et lige og helt rent gulv, terrazzoen skal ligge på. Det skal være beton eller lignende, der ikke bevæger sig. Større arealer får lister mellem felterne, så felterne ikke bliver for store. Så undgår du, at gulvet flækker for nemt.

Terrazzoen bliver så blandet og fordelt grundigt ud på gulvet, hvor du bruger masser af flid og umage, så der ikke er luft i terrazzolaget. Når gulvet er tørret et døgns tid, skal det slibes. Så poleres og til sidst forsegles. En rondelsliber kan være praktisk i denne sammenhæng. Det kan lades sig gøre at lægge gulvet selv, hvis du er handy og præcis i dit arbejde, men der er mange ting, der kan gå galt, så det er virkelig værd at overveje en fagmand.

Har du til gengæld evnerne, har du mulighed for at skabe dig et smukt og stærkt gulv for meget få midler.

"Nogle gange kan du selv gøre terrazzogulvet pænt igen, andre gange skal der en fagmand til. Rengøring og let polering er i hvert fald overkommeligt at gøre selv."

Sådan rengør og afkalker du et terrazzogulv


Hvis dit terrazzogulv er blevet træt og trist at se på, er der flere ting, du kan stille op. Hvis gulvet er helt slemt, hullet og flækket, slipper du nok ikke for at involvere en fagmand. De kan til gengæld udrette mirakler med et terrazzogulv, hvor de nemt kan lave en lappeløsning, der rammer det oprindelige gulv til UG med kryds og stjerne.

Du kan også selv polere gulvet op, hvis det er blevet træt og mat. En excentersliber er en god investering her, for det kan hurtigt blive et værre knoklearbejde. Slib først gulvet med en skive med mellemfin korn og efterfølgende med en finkornet ditto. Slut af med en vaselinolie for at give gulvet glans og en afvisende overflade.

Da terrazzo er lavet af marmor - og dermed kalk, skal du være usædvanligt påpasselig med kemi og kalkfjerner, for du risikerer at opløse dit fine terrazzogulv. Gode, gamle Borup har lavet et produkt til marmor og terrazzogulve, som nænsomt kan fjerne fedt og kalk fra dit fine gulv. Efterfølgende kan du give gulvet en gang vaselinolie, hvis det trænger.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto