Sådan bygger du dit eget træskelet til væggen


Hvis du skal bygge en ny skillevæg i din bolig, kan du gøre det enten med et træskelet eller et stålskelet. Vælger du at bygge din væg på et træskelet, så kræver det lidt flere kræfter fra din side, men til gengæld er det billigere end at vælge stål som det bærende element i væggen.

Et træskelet er tungere at arbejde med end et skelet af stål, og du kan også være ude for, at du skal tilpasse lægterne en smule. Det vil du ikke skulle med et stålskelet, da materialet ikke er naturligt og dermed fremstillet præcis til formålet. Det vigtigste for din kommende væg er, at dit træskelet er lige og i vater.

Du skal starte med at tegne og måle


Det første du gør – og det er nok det vigtigste – er at måle op vinkelret ud fra din væg. Vinklen skal være præcis 90 grader, så din nye væg står fuldkomment lige ud fra din gamle væg. Når du er sikker på det, kan du strege op på gulvet, så du ved, hvor lægten skal ligges.

Når du har tegnet op, skal du faktisk tegne videre. For nu skal du markere, hvor stolperne til skelettet skal placeres, samt hvor gipspladerne skal sættes på. Vi anbefaler, at du altid bruger to lag gips, der lægges forskudt. Hvis du vil blive klogere på gips og gipsplader, kan du læse mere om dem her.

Du er ikke helt færdig med at tegne endnu. Du skal angive på væggen, hvor stolpen skal skrues fast og den nye væg dermed skal monteres. Hvis du bruger en krydslinjelaser eller et langt vaterpas, kan du være sikker på, at dine linjer er helt lige.

Relaterede produkter

Start hvor du sluttede


Du har nu tegnet dine linjer op og er klar til at begynde monteringen af træskelettet. Du skal som det første montere gulvlægten og vægstolpen. Altså den nederste lægte samt stolpen, der står op ad væggen. Til det formål skal du bruge skruer i 70 mm længde og skrue dem i lægterne med cirka en halv meters afstand.

Inden du monterer din vægstolpe, skal du måle efter og skære den til, så der er plads til, at der kan ligge en lægte i toppen af træskelettet og danne rammen.

Monter nu din loftlægte. I og med, at du skal montere noget over dit hoved, kan du overveje at få hjælp til det eller sætte en anden lægte ind under loftlægten, mens du skruer den fast. Når lægten sidder fast i loftet, samler du rammen til træskelettet ved at montere den anden vægstolpe. I alle samlinger skal du bruge to skruer, så du er sikker på, at rammen er godt samlet.

Nu er det sværeste overstået, og det er tid til at måle og skære til. Du skal måle efter og se, hvor lange resten af lægterne skal være, og så skal du montere dem i træskelettet. Afhængigt af hvor brede dine gipsplader er, skal dine lægter placeres med en afstand mellem dem svarende til en halv gipsplade. Når du har færdiggjort det sidste skridt her, er dit træskelet færdigt.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto