Sådan laver du dit eget murstensmønster på din væg


Det er faktisk sådan, at du kan få en murstensmur i dit hjem, uden at du skal bruge en eneste mursten. Uanset om din væg er lavet i gips, beton, cement eller andet pudsbærende element, så kan du få den til at ligne en murstensvæg med ”ægte” murstensmønster. Om det er snyd eller bare smart, vil vi ikke gøre os til herre over, men det er i hvert fald nemt, og du kan få en væg med lige præcis dét murstensmønster, du ønsker.

Hvis du vil forvandle din flade væg til en væg med et flot murstensmønster, skal du starte med at skaffe følgende remedier: Vaterpas, stålbræt, pudsebrædder, mørtel og særlige fugeskrabere, der er fremstillet præcis til at lave murstensmønsteret med. Hvis du ikke har det liggende, har en pakke som denne alt, hvad du skal bruge til formålet undtagen pudsemørtlen.Sådan forvandler du din flade væg til en murstensvæg
 
Det første du gør, er at klargøre din væg. Til det formål skal du grunde din væg med en binder, som du blander med vand i forholdet 1 del binder og 3 dele vand. Dette gør, at mørtlen bedre kan hænge fast (binde) på væggen, og dermed bliver dit resultat i sidste ende flottere.
 
Dernæst skal du blande din pudsemørtel med vand. Det er vigtigt, at mørtlen får en cremet konsistens, så den er til at arbejde med, men stadig klæber godt til væggen. Så klatter du pudsemørtel på dit stålbræt og starter med at påføre væggen mørtlen nedefra og op. Det er vigtigt, at du rammer en tykkelse på cirka 2-3 centimeter, så du har mulighed for at kradse fuger i mørtlen bagefter. Det er jo også pointen med projektet.
 
Når hele din væg er påført mørtel, skal du glatte det ud, så der ikke er kanter og mærker fra stålbrættet. Nu skal du finde dit særlige fugejern, der er lavet til formålet. Sæt dit vaterpas under den nederste fuge og kør fugejernet henover i en lige linje. Fortsæt dette indtil væggen er kradset hele vejen hen og gå derefter et ”trin” op, indtil fugerne er markeret på hele væggen.
 
Du kan være uheldig, at noget af fugemassen falder af, når du kradser. Hertil skal du bare være hurtig og smøre ny fugemasse på. Du behøver ikke være bekymret for, om væggen bliver ujævn. En ægte murstensvæg er ikke perfekt, og din væg vil dermed ligne den ægte vare, hvis den heller ikke er snorlige overalt.
 
Du skal nu beslutte dig for hvilket mønster, du ønsker. Eller det skal du faktisk vide inden, du går i gang, for du skal skrabe i mørtlen, mens den er våd. Her skal du bruge et fugejern, der enten er en hel eller halv sten lang, og med den skraber du lodret, så det passer med en stens højde. Der findes mange forskellige typer murstensmønstre, og det er vigtigt, at du holder dig til det samme mønster, som du er startet med. På den måde bliver resultatet bedst muligt og mest autentisk i forhold til at ligne en rigtig murstensvæg.
 
Du kan læse mere om murværk her.

Relaterede produkter

Filtsning er prikken over i’et på din murstensvæg


Der skal gå mindst et døgn, før du går videre med dit murstensprojekt. Den sidste etape består af at få din murstensvæg til at ligne end vandskuret murstensvæg.

Du skal sikre dig, at mørtlen er tør. Er den det, går du i gang med en kost. Du bruger bagsiden af kosten, altså træstykket, som børsterne sidder på, og skraber hen over væggen. Når du har gjort det, vender du kosten rigtigt og børster væggen. Så er alt støv og løs puds væk, og du kan gå i gang med at filtse væggen, når du har forvandet den med stænk fra din kost.

Du skal blande hvid vandskurringsmørtel sammen med vand. Til en sæk på cirka 25 kilo skal du regne med at bruge mellem 5 og 6 liter vand. Når du har blandet din skurringsmørtel, smører du en ordentlig portion på dit stålbræt, og så er det bare i gang. Du skal starte nedefra i et af hjørnerne, og det er vigtigt, at du er grundig. Pudsemørtlen skal være tæt og dække hele væggen.

Du kan læse mere om vandskuring her.

Når dette er gjort, skal du have fat i din svamp. Den skal du gøre fugtig, og så tager du den og stryger hen over din væg. Din væg bliver helt jævn på grund af strygningen med svampen, og når du har gjort det længe nok og er tilfreds med resultatet, så er det bare at tage et par skridt tilbage, sætte hænderne i siden og nyde synet af din nye (u)ægte murstensvæg.

 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto