Skillevæg: Alt du skal vide inden opsætning


Hvis I har et rum, der er for stort eller bare mangler et rum mere, kan I faktisk let og elegant dele rummet op i to med en skillevæg. En skillevæg er en simpel væg, som I bygger i et rum i jeres bolig. Der er ingen krav til, at vægge skal lukke helt eller delvist af i rummet, og det at bygge en skillevæg er som regel noget, de fleste kan klare med lidt kyndig vejledning. 
 
En skillevæg består i de fleste tilfælde af et skelet i enten træ eller stål, isolering og gipsplader. Alt det går i skøn forening sammen og skaber en rumdeler, som vi kalder for en skillevæg. Når du arbejder med de materialer, vil du kunne bygge din egen skillevæg, der ubemærket giver bedre mulighed for at udnytte et stort rum i din bolig. 
 
Læs mere herunder om hvad du skal bruge for at lave din egen skillevæg. Hvis du bare gerne vil have en skridt for skridt-guide til at lave din egen skillevæg, finder du den her.
 
Det basale for skillevæggen

Når du skal bygge din egen skillevæg, kan du helt selv bestemme, om du vil have et skelet af stål eller træ til væggen. Det er nok lettest at arbejde med et stålskelet, da alt så at sige er lavet for dig, du skal bare samle det. Materialet er tungere end træskelettet, og det er også dyrere. Men med et stålskelet til din skillevæg bliver det lidt ligesom at bygge LEGO. Hvis du er mere erfaren, kan du dog vælge den billigere men mere krævende løsning, nemlig et træskelet

Når det kommer til isolering, er der heldigvis ikke så meget, du skal tænke over. Her skal du bare have noget mineraluld i god kvalitet - kvaliteten svinger ikke meget på mineraluld - og så er du klar at fylde skelettet i din skillevæg ud. Det er først, når det kommer til gipspladerne, at det bliver lidt sværere at vælge. 

Gipsplader er lette at arbejde med, de er ikke specielt dyre, og så holder de til meget. Dog skal du, hvis du vælger almindelige gipsplader eller vådrumsgipsplader, regne med, at du skal lægge et dobbelt lag forskudt af hinanden, når du laver din skillevæg. Hvis du vil undgå at sætte to lag op, kan du i stedet vælge den noget dyrere men mere holdbare fibergips.  

Relaterede produkter

Vælg de rigtige skruer og værktøj til skillevægge


Når du arbejder med skillevægge - eller bare én skillevæg - er det vigtigt, at du har det rette værktøj og bruger de rigtige skruer. Du har materialerne til din skillevæg på plads, dem har vi nævnt ovenfor. Men du skal også have styr på det, du skal bruge til sætte materialerne sammen med.

Skruerne, du skal bruge til skillevæggen, afhænger af typen af skelet. Til dit træskelet skal du bruge trægipsskruer, da de både er gode til at sætte sig i træet og skåner gipspladerne mest muligt. Når du arbejder med gips, må du aldrig skrue skruerne helt i bund og stramme til, for så flækker gipspladerne. I stedet skal du bore sådan “lige til”, hvis det giver mening. Du skal altid vælge skruens længde efter, om du bruger et eller to lag gipsplader.

Skal du lave din skillevæg på et stålskelet, er der også skruer, der passer perfekt til formålet. For at gøre det så let som muligt, så hedder skruerne stålprofilskruer, fordi de går lige ind i stålprofilen, der er et andet ord for stålskelet. Er det ikke dejligt nemt?

Det er ikke påkrævet, at du bruger en bestemt skrue- eller boremaskine, som er særligt beregnet til formålet. Bare du har en boremaskine, der ikke vejer for meget, og som du let kan arbejde med, så er du godt bevæbnet til opgaven og klar til at samle din skillevæg. Dog vil det hjælpe dig, at du har et gipsbit i din boremaskine.

Du kan dog leje en gipsskruemaskine, hvis du synes, at det hjælper dig i arbejdet, og du eventuelt skal opsætte flere skillevægge.

Hvis du arbejder med et stålskelet, skal du gerne have dig en pladetang. Sådan en tang bruger du til at forkorte stålprofilerne med, og med en fiksertang perforerer du profilerne, så de kan sidde sammen.

For at skære i dine gipsplader, skal du have dig en hobbykniv, og en gipshøvl kan du tage i brug, hvis du vil gøre det endnu lettere at sætte kanterne på gipspladerne sammen.

Hvis du vil spartle din nye skillevæg efterfølgende, kan du passende købe spartelmasse, en spartel eller malerrulle og en pensel til den sidste finish. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto