Væg: Rammerne om dig og din bolig


Væggen eller en væg er noget af det mest essentielle, du finder i din bolig. Uden vægge er der intet hus, og det er som regel også husets fire vægge, der bliver omtalt som analogi for hjemmet selv. Rigtig meget drejer sig og vægge, når snakken falder på et eller andet, der skal laves i huset.

Måske skal du have hængt noget op på din væg? Måske skal du lave en ny væg? Måske skal din væg repareres, spartles, pudses, males eller dækkes med glasvæv? Der er mange muligheder og udfordringer, som hører ind under kategorien “væg”. 

Hos BAUHAUS har vi skrevet meget om vægge, og vi har her samlet de vigtigste af vores artikler, så du kan få et samlet overblik over, hvad du kan finde i vores guideunivers.

Hvordan er en væg opbygget?


Når vi snakker om, hvad en væg er lavet af, er det både materialet udenpå og indeni i væggen. Hvis du selv skal i gang med at bygge en væg derhjemme, bygger du den garanteret ved at sætte et træskelet op, som du fylder ud med isoleringsmateriale. Det er den lettest metode at lave en ny væg på - måske en skillevæg til et stort rum - og så er det noget, de fleste kan gøre selv. Det er altså både billigt og til at have med at gøre.

Det er også muligt at bygge vægge i mursten eller lave installationer af mursten i køkkenet, eksempelvis. Her er det altså en anden type væg, du bygger, og det er lidt et større projekt end at bygge en væg med et træskelet. 

Det med at bygge sin egen væg kan godt være en stor mundfuld for mange. Du skal ikke være meget erfaren, men du skal alligevel have prøvet lignende, før du kaster dig ud i et projekt, hvor du skal bygge en væg selv.

Vedligeholdelse af væggen: Meget du selv kan gøre


Hvor det kan være lidt for stor en opgave at bygge sin egen væg eller murstensvæg, er det straks lettere at vedligeholde eller genopfriske en eksisterende væg. Her er der mange muligheder, alt fra at spartle, pudse og male væggen. 

Lad os starte med at spartle væggen. Eller fortælle dig, hvorfor det er så godt, at du spartler dine vægge. Egentlig er spartling af vægge et kosmetisk indgreb, som skal gøre din væg pæn og glat. Det kan være, fordi du skal male, sætte tapet op eller bare ønsker, at din væg ser flottere ud. 

Her er der forskellige typer spartelmasse, du kan bruge til formålet. Valget af spartelmasse til din væg afhænger helt af typen af opgave, du står overfor. Hvis du for eksempel skal spartle i et vådrum, skal du bruge vådrumsspartelmasse. 

Det er i det fleste tilfælde lettest, at du spartler med en rulle. Men er væggen mindre, kan du fint gøre det på mere klassisk facon med en spartel og andet værktøj. Det kan du læse mere om her.

Et alternativ til at spartle dine vægge er, at du vælger at pudse dem. Hvis du pudser din væg, så kan du skjule både mørtel og fuger, og det er særdeles brugbart på vægge lavet i mursten. Princippet og resultatet er lidt det samme, som du måske kender fra vandskuring. Hvis du pudser din væg, bliver alle småskader og andet, du ikke vil se på, gemt væk under et lag mørtel.

Hvis du vil gøre dine vægge ekstra fine og modstandsdygtige, kan du - lidt ligesom med tapet - rulle enten glasvæv eller filt ud på dem. Glasvæv er både stærkt og robust, og så er det tilmed smukt. Det giver din væg struktur og styrke. Filt er lidt det samme, det er bare lettere i strukturen, og så er det rigtig godt, hvis du vil male efterfølgende. 

Relaterede produkter

Byg din egen væg i gips


Det er faktisk let nok, hvis du vil bygge din væg i gips. Det kan være, at du vil udnytte et rum derhjemme bedre, og derfor vil du bygge din egen skillevæg. En skillevæg bliver som oftest lavet af et skelet, isoleringsmateriale og gipsplader.

Skelettet til væggen er enten et stålskelet eller et træskelet. Fordelen ved at vælge et stålskelet er, at du får en ramme, som ikke ændrer sig i takt med fugt og temperatur, og det er noget lettere at arbejde med, da det er skabt til formålet. Med et træskelet har du at gøre med et levende materiale, som godt kan drille lidt. Dog er træskelettet billigere, men det stiller også højere krav til dig og dine færdigheder.
Men det er altså de to muligheder, du har, når du skal bygge din egen væg eller skillevæg. 


Når du er færdig med at bygge din væg eller vægge, kan vælge enten at male eller spartle væggene. Begge løsninger er umiddelbart til for at give dine vægge et kosmetisk løft. Vi behøver nok ikke at forklare dig, hvorfor du skal male dine vægge, men hvis du spartler væggene, får du en flot og rå væg, der giver en god kontrast til resten af rummet. Især hvis du bruger farver og blomster, så vil en grå, spartlet væg give et fint modspil - og så kan man heller ikke se, hvis der er skønhedsfejl i din egen hjemmelavede væg. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto