Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Viden om opsætning af filt

Opsætning af filt | Få flotte filtresultater | BAUHAUS

Mens nogle vægge har småbuler, nister og præg af tidligere tiders håndværkere, hvor dygtige de end måtte være, fremstår andre vægge silkebløde. De førstnævnte er rå vægge, der bare har fået en gang maling, mens de sidstnævnte har fået en gang filt.

Der findes naturligvis et væld af andre løsninger og strukturer, og vi har vel alle stået i en stue og tænkt "Det var lige godt pokkers". Uanset om væggene har været beklædt med gule mursten, flødeskumslignende puds eller hessian-tapet. Filtede vægge ænser du til gengæld ikke.

Det kan være svært at få et flot resultat med filt, men hvis du gør dig umage og bruger en skarp kniv til overgangene, kan det sagtens ende pænt.

 

Hvorfor sætte filt op?

Der er flere gode grunde til at overveje at sætte filt på væggene, inden du maler. Det giver en flot, ensartet og blød finish på dine vægge, og har du gipsvægge i ét lag, kan filten måske skåne malingen lidt for eventuelle revnedannelser. Derudover kan en gang filt eller væv skåne væggens overflade henholdsvis lidt og meget.

Ulemper er der også et par stykker af, og den største er nok, at det er temmelig besværligt og tidskrævende at sætte op, og mange malermestre nøjes i dag med at male ovenpå fuldspartlede vægge. Derudover er det svært at reparere væggen og fylde eksempelvis borehuller ud, så de falder i ét med væggen.

Det er nok primært ønsket om det look, en filtet væg giver, der bør være afgørende i dit valg. Med mindre du har en gipsvæg i ét lag, for så kan et lag filt som sagt holde lidt sammen på sagerne.

 

Filt eller glasvæv?

Hvor filten har en fin tekstur, der kommer til at falde i baggrunden på din væg, er glasvæv mere bastant i udtrykket. De små firkanter var et populært valg på væggene i privaten tilbage i de glade 1990'ere, men i de senere år ser du mest vævet i institutioner, på hospitaler og andre steder, hvor væggene forventes at få nogle knubs.

Den bagvedliggende væg bør være i flot stand, uanset om du bruger filt eller glasvæv, men en grov glasvæv kan alt andet lige skjule flere skavanker, uden det ser løjerligt ud. Du kan dog godt få glasvæv, der er lidt mere diskret i udtrykket end det markante med de tydelige firkanter, men glasvæv ses altså tydeligere end filt.

Det gode gamle glasvæv er ved at være en saga blot i de private hjem, men glasvæg giver god mening de steder, hvor væggen er udsat. Glasvæv armerer nemlig bedre end filt.

 

Hvad koster opsætning af filt?

Det er naturligvis svært at spå om, hvad en maler tager for at sætte filt på dine vægge, da timelønnen svinger fra landsdel til landsdel og maler til maler. Derudover er det sjældent, at du bestiller en maler til filtarbejde alene, da der ofte vil være noget spartling og maling indover. Du skal nok forvente, at fuldspartling og filt på dine vægge løber op i 2-400 kroner kvadratmeteren.

Har du selv mod på at kaste dig over projektet, kan du naturligvis gøre det betydeligt billigere. Her er dit valg af kvalitet og materialer, der er afgørende for prisen.

 

Hvordan sætter jeg filt op?

Det skal siges, at det ikke er nemt at sætte filt op. I hvert fald ikke hvis resultatet skal blive pænt, og det er vel hele pointen i projektet. Det er dog absolut overkommeligt, hvis du gør dig lidt umage. I nedenstående går vi ud fra, at det er en gammel væg, du skal i gang med.

Er det en ny væg, kan du se vores artikel om rullespartel, hvis du ønsker at fuldspartle væggen inden.

Først skal væggene renses grundigt ned. Sidder der gammelt væv, filt eller tapet, skal det også af. Du kan overveje at leje en afdamper, hvis du har mange vægge med genstridigt tapet.

Har der siddet blank maling på dine vægge, kan du med fordel slibe dem let med sandpapir, så limen får mulighed for at hæfte bedre ved. Når væggen er renset ned, gerne med grundrens på malede vægge, skal vi lappe huller, revner og sprækker. Til småhuller og den slags kan du bruge polyfilla, mens større reparationer nok skal have spartel. Eventuelt flere gange, da massen kan finde på at synke sammen.

Nu er væggen pæn, plan og støvfri, og vi skal videre. Har du en meget sugende væg, kan du med fordel give den en gang grunder, som skal tørre i seks timer efterfølgende.

Kernen i et flot resultat ligger i, at du får flotte overgange. Ved at fjerne undersiden i den ene bane og oversiden i den anden får du et perfekt resultat.

 

Nu skal vi i gang med filten. Først skærer du din filt til i passende længder. Giv dem gerne gerne fem centimeter ekstra i begge ender. Så giver du væggen en god gang vævlim, og her kan du med fordel bruge en langhåret malerrulle til de store flader, mens en mindre rulle eller pensel er mere egnet i kanterne.

Lad være med at lime et større areal af gangen, end du kan nå at arbejde med. To baner er godt udgangspunkt. Er filten forgrundet, skal du holde øje med, om du har forsiden eller bagsiden foran dig, og det er vist indlysende, at bagsiden skal ind mod væggen.

Nu sætter du den første bane på, og hvis dine vægge er vinkelrette, kan du lade hjørnet styre. Er dine vægge skæve, skaber du lige baner ved at følge en lodsnor - og skære dit skæve hjørne til efterfølgende.

Brug en bred spartel, gerne i plastik eller silikone, og stryg filten helt fast, så der ikke er lommer eller folder. Det skal være helt plant. Næste bane sætter du på med et lille overlap på et par centimeter. Nu skærer du - med let tryk - med en hobbykniv ned gennem overlappet. Brug et frisk blad, så den er helt skarp. Så fjerner du strimlen fra oversiden på den ene bane og understykket fra den anden. Så er du sikker på, at de to baner passer som fod i hose.

Denne øvelse er sådan set kernen i et flot resultat, og det er nemt, når du først har håndelaget. Det er også de cirka tre centimeters overlap og efterfølgende tilsnit, du skal sigte efter i hjørner og samlinger. Ved udvendige hjørner kan du med fordel lade filten tørre lidt, inden du skærer den til. Herefter sliber du hjørnet let med sandpapir, og så skulle overgangen gerne forsvinde. Det samme gælder for vinduer, der har givet utallige gør-det-selv-folk grå hår i hovedet.

Stikkontakter og den slags skærer du også fri med din hobbykniv. Du kan med fordel skære et kryds i filten, hvor de sidder, så du kan få glattet din bane pænt. Overskydende filt i gulv og loft skærer du af med hobbykniven. Brug eventuelt en lineal.

Du skal nok regne med, at din nyfiltede væg har godt af at tørre 24-48 timer, inden du maler på den. Ellers risikerer du, at limen bøvler med din maling.

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.