Guide til vandskuring: Giv nyt liv til træt og gammelt murværk


Hvis murværket på dit hus er blevet sløjt og gammelt at se på, kan en omgang vandskuring måske være løsningen på dette problem. Vandskuringer er et drastisk middel og en drastisk beslutning, men det kan altså give nyt liv til dit gamle murværk.

Hvad er vandskuring?


Vandskuring er kort fortalt en proces, hvor du trækker et lag mørtel på dine mursten for derefter at skure størstedelen væk igen. Det virker måske omstændigt, men det giver en flot effekt, hvor sten og fuger gemmes væk, mens strukturen i murværket stadig er tydelig.

Den oprindelige måde at vandskure på foregår ved, at den overskydende mørtel skures af med en våd mursten, men i dag bruges begrebet lidt i flæng om metoder til at få mørtel af igen med. Det kan være vandskuring, filtsning, sækkeskuring og berapning, hvor du anvender henholdsvis en massiv våd mursten, et filtsebræt, en tør jutesæk eller en våd hvidtekost.
Resultaterne minder om hinanden, men de har alligevel hver deres forskelle i udtryk og overflader.

Hvordan vandskurer jeg?


Inden du går i gang, skal du overveje, om en vandskuring er dét, du virkelig vil. Det er nemlig ikke sådan lige at fortryde sådan en omgang. Derefter skal du overveje, om det er noget, du skal kaste dig over som gør-det-selv-arbejde. Der er meget, der kan gå galt, og det kan være rigtig svært at rette op på igen. Når du har gjort op med dig selv, om du virkelig vil have vandskuret huset, og om du er den rette til opgaven, bør du gøre følgende:

Gør muren klar. Murværket skal nemlig være helt rent og i god stand inden. Det vil sige, at revner og eventuelt dårlige sten skal være udbedret og udskiftet, inden du går i gang. Har du et hus med tilbagelagte fuger, skal de også fyldes ud, inden du går i gang. Mørtlen i dine nyreparerede fuger skal være nogenlunde tør, og det vil sige nogenlunde hvid og ensartet, inden du kan gå i gang med vandskuringen, så forvent to-tre dages tørretid.

Vask muren ned. Det er oplagt at gøre dagen inden, du vil i gang med pudseriet. Er der gammel maling eller kalk på muren, skal det fjernes grundigt. Det samme gælder snavs og alger. Slut gerne af med at vande muren grundigt.

Relaterede produkter

Nu skal du blande pudsemørtel. Det er dit eksisterende murværk, som afgør, hvad slags mørtel, du skal bruge. Du kan få mørteltyper, der er fremstillet til opgaven, og det kan være en god idé at købe en vandskuringsmørtel, du kun skal tilsætte vand til. Er det sten – det kan være svært at hæfte fast på – så som glatte eller gule mursten, skal du have fat i en hæftemørtel - eksempelvis en Weber Multi 280.

Det kan også være, du har et gammelt hus, og så er det måske en kalkmørtel, du skal bruge. Det er en god idé at rådføre dig med en forstandig type i denne del af processen, for valget af mørtel er ret vigtigt. Det skal gerne matche dit eksisterende murværk nogenlunde, så du ikke får en oppudsning, der slår revner, fordi den er for hård.

Nå, vi har nu fundet en passende mørtel, og den skal blandes. Du kan gøre det i hånden, med piskeris eller en tvangsblander. Er det et større projekt, du skal ud i, kan det nok godt svare sig at leje en tvangsblander. Følg anvisningerne på produktet, og husk, at det er en god idé at starte med lidt vand i bunden af spanden eller blanderen. Så er det nemmere for dig at undgå klumper.

Nu har du så din dejlige mørtelmasse, og den skal du trække på huset. Det gør du ved at putte mørtel på et stålbræt, som du trækker op ad murværket med en hældning, så mørtlen kommer på. Mørtlen skal trækkes på i et tyndt lag, og her taler vi 1-2 millimeter, og så skal den sidde, til den bliver fingertør. Fingertør betyder, at du kan trykke på den med en let finger, uden det sætter aftryk.
Nu skal der skures. Bruger du mursten, skal den hele tiden være våd. Det vil sige, at du med jævne mellemrum skal dyppe den i vand, og så skurer du mørtlen af med cirkulære bevægelser. Det giver et meget fint udtryk i dit slutresultat.

Bruger du et filtsebræt, er fremgangsmåden cirka den samme. Med et let fugtigt filtsebræt skurrer du den overskydende mørtel væk. Resultat bliver grovere end med murstenen. Bruger du en tør jutesæk, bliver det grovere endnu, mens en berapning efterlader tegn på kostens færd over murværket. Det er en smagssag, hvad du foretrækker, men filtsebrættet er nok den mest anvendte metode. Der findes også variationer i brættets skumgummi, der kan gøre finishen grovere eller finere, hvis du vælger brættet.

Fordele og ulemper ved vandskuring


Det er de færreste, der har tænkt "Sikke et flot hus, det må vi skynde os at vandskure." Behovet for at få pudset huset op bunder sandsynligvis i et ønske om at gemme murværket væk, og det er nok også den største fordel, du får, når du vandskurer dit hus. Nemlig, at du kan ændre helt og aldeles på husets udtryk. Der er selvfølgelig også andre fordele, men det er primært et kosmetisk indgreb.

Der er til gengæld mange ulemper ved at vandskure, og dermed pudse, huset. En pudset facade kræver nemlig langt mere vedligeholdelse, og fejl og mangler træder langt tydeligere frem. Derudover er væggen mere sårbar end de blottede mursten, så den kan ikke på samme måde tåle de slag og stød, som en børnefamilie gerne vil tildele den.

Du bør med andre ord vandskure dit hus, hvis du mener, det bliver væsentligt pænere af det.

Hvad skal jeg være opmærksom på?


Det er uhyggeligt vigtigt, at muren er ren og sund, inden du vandskurer den. Ellers kommer resultatet hurtigt til at lide under det. Du bør også have vejrforholdene in mente, inden du går for godt i gang. Du bør ikke vandskure, når der er frost i sigte, ligesom regn og hedebølger heller ikke er optimalt. Derfor bør du holde godt øje med vejrudsigten, inden du kaster dig ud i projektet.

Vil du male efterfølgende, skal du huske at bruge en diffusionsåben maling, så eventuel fugt ikke kan ophobe sig. Det er meget vigtigt. Hvis du ikke gør det, kan du risikere, at fugten bliver fanget inde i murværket, og så sprænger murværket, når det bliver frost. Derfor skal malingen være diffusionsåben.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto