Skab en sydeuropæisk oase med vinplanter


Dyrkning af vinplanter er ikke længere kun tiltænkt folk, som er bosat syd for Danmarks grænser. Tværtimod. Det er nemlig også muligt at dyrke vinplanter herhjemme. Så hvis du altid har drømt om en lille italiensk oase i baghaven, bør du kigge nærmere på vinplanter. Det kan nemlig både lade sig gøre at plante vinplanter på sydvendte skråninger og op ad sydvendte mure samt i drivhuse.

Og det er faktisk netop dine muligheder og ønsker i din have, der afgør, hvilken sort du skal vælge. Hvis du ikke ejer et drivhus, så skal du selvfølgelig ikke vælge en af mange sorter, der kun vokser i drivhuse. Det afhænger også af, om du vil spise din vindrue eller blot bruge som plante. Hertil findes der sorte, som både pynter og smager. 

Læs mere herunder og bliv klogere på vinplanten.

Sådan kommer du i gang med at dyrke en vinplante


Nogle af de vigtigste vilkår for at opnå succes med vinplanter er, at de først og fremmest bindes op til et espalier eller snor, som er spændt ud mellem pæle. Dernæst skal du sørge for at placere dem steder, hvor de får rigeligt med lys og varme, ligesom stenbedsplanter, da det giver de absolut bedste vækstforhold.

Vinplanter stiller dog ikke kun krav til udplantning, men derimod også til pleje. Det er ekstremt vigtigt, at du beskærer dine vinplanter, så du får en stærk plante med fine skud og frugtsætninger de rette steder. I løbet af sommeren bør du klippe vinrankerne til af flere gange, så vinplanterne bruger energien på at lave drueklaser i stedet for at vokse, og så vinstokkene ikke vokser for tæt og bliver svære at styre og avle drueklaser på.

De første par sæsoner, du har vinplanter, anbefales det, at du fokuserer på at opbygge en solid og stærk plante. Derfor bør du fjerne drueklaserne, som vinplanten producerer, så planten kan bruge alt energi på at skabe et stærkt rodnet og en solid top, der kan bære mange frodige store klaser med dekorative blade og meget saft i druer efter et par sæsoner.

Sådan beskærer du en vinplante

Et vigtigt element i at have en god og sund vinplante, er at du beskærer den på det rette tidspunkt. Eller inden det rette tidspunkt, så at sige. Du skal beskære dine vinplanter i starten af juni. Dette skyldes, at skuddene på planten er blevet meget lange, og det skygger for resten af planten og dermed også bladene.

Du tænker måske, at det kan være lige meget, da det jo er druerne, det handler om, ikke? Men det er faktisk bladene, der er årsagen til, at vindruerne bliver så lækre og søde. Bladene producerer sukker i massevis, og det giver næring til resten af vinplanten. 

Men tilbage til beskæringen: 

  • Du skal beskære alle de skud, der ikke har blomsterklaser. Her skal du skære ned, så der er to blade tilbage på skuddet. 
  • Hvis der er druer på, så skal du beskære op til druerne og med to blade på den side af druerne, der er væk fra stammen
  • Hvis et skud har lavet to drueklaser, så skal du fjerne den mindste med små frugter
  • Og så skal du holde løbende øje med vinplanten over sommeren. Alle nye skud skal beskæres løbende herfra, så de kun har et enkelt blad på sig

 

Alt dette gør, at din vinplante kan fokusere på at sende næring til de drueklaser, du har valgt. Og det gør i sidste ende, at din høst bliver meget bedre. 

 

 

Sørg for at gøde dine vinplanter


Vinplanter trives desuden bedst i jord med et højt kalkindhold, så hvis du har lerjord, bør du tilsætte grus og spagnum for at give mere luft til planternes rødder. Overordnet set kræver vinplanter ikke særligt megen næring udover kalkholdig jord, men i løbet af de første år af vinplanternes levetid er det alligevel en god idé at give dem gødning om foråret, så de får lidt ekstra næring til at vokse sig kraftige.

Et tegn på, at vinplanterne ikke får nok vand, er, når der kommer en melet belægning på bladene. Det kaldes meldug og vidner om, at plantens rødder ikke får tilstrækkeligt med vand og fugt. Hvis dette opstår, bør du prioritere at vande rødderne flere gange; især i løbet af de lunere forårs- og sommermåneder.

Derudover er der ikke meget, du skal gøre, så længe du er sikker på, at din vinplante har den rette placering. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto