Bliv klogere på det smukke piletræ

Piletræ | Alt du skal vide om den smukke pil | BAUHAUS

Et piletræ er et af de smukkere træer, du kan have stående enten i haven eller på terrassen. Grenene er flotte og dekorative med deres sølvhvide rakler, der enten peger op eller ned. Efter raklerne vokser der grønne blade på piletræet, som bliver afløst af smukke gule og lysbrune farver om vinteren. 

Piletræet er altså et træ, der ændrer udseende med årstiden. Desuden kan du få et piletræ i næsten alle størrelser. Skal du blive have en lille pil stående, kan du vælge den havevenlige “havepil”, som ikke bliver større, end den kan stå i en krukke. 

Normalt kan piletræer blive rigtig store, og de dækker gerne større områder, veje og vandkanter med deres karakteristiske grene. 

piletræ

De smukke, hvide rakler, der kendetegner piletræet.

 

 

Piletræer findes i mange forskellige udgaver

Der findes næsten utallige typer og arter af piletræer, og piletræet kommer i diverse udformninger, størrelser og forme. Nogle typer af pil er kendetegnet ved de særlige rakler, mens andre gør sig særligt bemærkede med deres flotte blade. 

De mest kendte typer af pil er sejlepil (Salix caprea), buskpil (Arbuscula) og dværgpil, der kommer i et væld af varianter. Sejlepil kan blive meget højt, og har du en stor have, er dette piletræ rigtig godt til at give spil og en levende dekoration midt i haven. Buskpil er - ikke overraskende - mere busket i udseende, og dem kan du altså bruge som hækplante eller lignende, hvor du stadig får det bedste af pilens smukke kvaliteter. Dværgpil er en mindre variant af piletræet, der især er let at have med at gøre, hvis du vil plante din pil i en potte eller krukke. 

Og det er netop en af pilens store kvaliteter, at den findes i så mange varianter. Der er nemlig mange formål, du kan bruge piletræet til, og det gør det altså lidt sjovere at have med at gøre end så mange andre træer. 

Desuden er pil også tvebo, og det betyder helt præcist, at der findes både hanplanter og hunplanter, som hver har enkønnede blomster. De blomster er i piletræernes tilfælde de føromtalte rakler. Du kan kende et hankønnet piletræ på dets skinnende, gule farve, som er noget mere iøjnefaldende end huntræet er. Netop på grund af farverne og hanpilens evne til at producere blomster, så tiltrækker denne type pil også flere bier. Det er altså en god måde at få flere bier og insekter ind i din have, hvis du planter et hankønnet piletræ. 

piletræ

Her står et stort træ med sine fine grene ned mod en bæk. 

 

Sådan trives pilen bedst

Et piletræ er nemt at holde. Du skal faktisk ikke gøre så meget ved din pil, så længe du har styr på placeringen. Placer træet i fuld sol eller delvis sol, og så skal du bare sørge for, at pilen står i fugtig jord. Herfra skal piletræet nok klare sig selv, og du skal ikke bekymre dig om dets ve og vel. Rigeligt med sol og fugtig jord, så er du på den sikre side. 

Piletræet stammer oprindeligt fra Holland, hvor pilen spredte sig til køligere egne af Europa og især i Vesteuropa. I dag er der mange slags pil - flere hundrede - og fælles for dem alle er, at de er hårdføre. Men uanset, så trives pil bedst i sollys og fugtig jord. 

Det er også derfor, man typisk ser, at pil vokser nær floder samt der, hvor vand og land mødes. Her er betingelserne optimale for, at træet kan vokse sig stort og flot. 

I Danmark har vi ni arter, der hører til herhjemme. Derudover er ni andre arter af pil, som er krydsninger af både dansk og udenlandsk pil. Den mest kendte art, vi har herhjemme hører til slægten “Salix”. 

Pileflet og andet: Det kan du bruge pilen til

Vi snakker om pil og piletræer, er det sandsynligt, at du tænker på pileflet. Og det er altså også en meget populær disciplin at kaste sig ud i, når kurve og andet skal flettes. Faktisk kan du bruge stor set enhver type pil, når du skal pileflette.

Pil har været brugt i mange år - tusindvis af år - som materiale til spyd, buer og, ja, pile. Det er nemlig en stærk og formbar type træ, og en af de arter der gør sig godt til mange forskellige formål. 

Skal du selv dyrke pil til pileflet, er det arterne Salix triandra og Salix pentandra, der er de bedste. Selvom du kan bruge stort set enhver type pil, så er de nævnte altså de bedste. 

Mandelpil, som Salix triandra også kaldes, er smuk med grønt løv og fine blade med en skøn duft. Denne type pil kan du både plante med øje for at bruge den til pileflet og bare nyde den i haven. Beskærer du den ikke, så kan den vokse sig op til 10 meter høj, og dermed er der altså rigeligt med pil til mange timers fletning. 

FÅ NYHEDER

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr. 

NYHEDER I DIN INDBAKKE

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i lodtrækningen om et gavekort på 1.000 kr.