Vælg træ med god brændværdi


Når du skal vælge træ til enten din brændeovn, din pejs eller sågar dit bål, skal du gå efter træ med en god brændværdi. Det er nemlig den type træ, du får mest og længst varme ud af, og dermed giver det god mening at vælge træ med høj brændværdi. 

I grove træk handler det om at vælge en type træ, der er tungere end de andre. Jo mere tyngde - dermed mere fylde - jo mere varme og “brand” kan træet udvikle. Dermed kan man tale om god brændværdi. 

Helt lavpraktisk betyder det, at hvis du fyrer med et stykke let træ, skal du fyre igen oftere, end hvis du fyrer med samme mængde tungt træ. Det brænder altså hurtigere, hvis det er lette træsorter, og dermed er brændværdien dårligere. 

Forstå hvordan man angiver brændværdi af træ


Som udgangspunkt brænder træstof ens uanset typen af træ. Men det betyder ikke, at du bare kan vælge hvilken som helst type træ. For jo tungere træet er, desto bedre brænder det. Og længere. 

Tunge træsorter er sværere at få tændt op i, men de brænder bedre og længere, og de giver flere gløder. Det giver et bedre og varmere bål eller optænding i ovn eller pejs. Dermed giver det mening at vælge tunge træsorter til optænding frem for lette træsorter.

Lette træsorter er til gengæld lettere at få til at brænde. Men de brænder også hurtigt ud. 

Men brændværdien afhænger også af, hvor meget vand der er i træet. Hvis der er for meget vand i, går det udover den energi og mængde varme, som afbrændingen skaber. Der skal nemlig bruges ekstra meget energi på at fordampe vandet, og det går ud over varmen. Det er derfor, du skal tørre dit brænde godt, inden du brænder det af.

Tørret brænde har en vandprocent på cirka 20. Altså er 20% af træet rent vand. Nyfældet træ har en vandprocent på op til 50. 

Men når du sammenligner brændværdi af træ, skal det være tørt træ. Altså træ med en vandprocent på maks 20. Og her vil tungt træ brænde længere, mens let træ vil brænde hurtigere. 

Læs også: Har du styr på reglerne for brændeovne? Du finder dem her.

Relaterede produkter

Hvilken type træ skal jeg vælge ud fra brændværdi?


Hvis nu bare alle træsorter vejede det samme, kunne du frit vælge, hvilken type du skulle bruge som brænde. Et kilo tørt træ brænder nemlig lige godt, uanset hvilken type det er. Men det er netop det, der gør forskellen. At de forskellige træsorter ikke vejer det samme. 

Men det betyder ikke, at du ikke kan bruge lette træsorter. For de er ganske udmærket til at fyre op med.

Gran, lind, birk og fyr er alle lette at antænde, men de brænder til gengæld også hurtigt ud. Derfor kan du med fordel bruge dem til at starte dit bål, ovn eller pejs

Bøg, eg, ask, elm eller ahorn derimod er sværere at få antændt, men når det først er sket, brænder det i lang tid. Det er disse træsorter, du skal bruge til at få god, langvarig brænding. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto