Poppeltræ: Lær mere om stærke træ


Det hurtigtvoksende poppeltræ - eller kendt under den latinske betegnelse for poppel “Populus” - er et vildtvoksende træ, der vokser på det meste af den nordlige halvkugle. I Norden og herunder Danmark vokser der kun en enkelt art af poppeltræet, mens man kender op til 40 forskellige arter poppel. Derunder er der utallige krydsninger, der er opstået i naturen, og derfor findes der mange afarter af den samme type poppeltræ - også i Danmark.

Særlige kendetegn ved et poppeltræ er, at det er løvfældende, det vokser hurtigt, og så har det en slank stamme med en bred krone. Den brede krone skyldes ikke mindst, at Populs har blade, der sidder spredt på lange stilke og i en pæn størrelse. Her sidder blomsterne i lange rækker.

Du kan se, om det er et han- eller huntræ, du står overfor. Er det pågældende poppeltræ et hantræ, har træet støvdragere hængende med smukke, røde støvknapper. Huntræer ses med en enkelt frugtknude, hvor der hænger to forgrenede enten røde eller grønne støvfang. Det er nemlig disse, der bliver bestøvet og befrugtet igennem vinden.

Poppeltræet vokser de fleste steder uden særlige hensyn


Et poppeltræ stiller ikke de store krav til placeringen. De vokser i mange forskellige miljøer, men er der fugtig jord, har de det allerbedst. Her vil det færdigvoksede poppeltræ sende rødder ud i op til 20 meter. Derfor ser man ofte mange popler i nærheden af hinanden, da skuddene også danner rodskud over jorden

I Danmark har vi umiddelbart én type poppel, der stammer fra landet. Derudover er mange kommet til, og der findes forskellige varianter af den samme type poppel. Populus-slægten bliver inddelt i fem grupper: Sortpoppel, hvidpoppel, aspe, rabarberpoppel og balsampoppel. 

Alt afhængigt af hvilken type poppel der er tale om, kan træer i poppel-familien blive op til 30 meter høje. Sortpoppel kan eksempelvis nå de højder, og man ser tit høje skel af poppeltræer, der står mellem marker på flade strækninger. Her står de med en lang stamme uden grene og en kraftig krone i toppen. 

Et poppeltræ kan blive meget gammelt. I Danmark er det ikke unormalt, at et poppeltræ når en alder på mellem 100 og 300 år. 

Poppeltræer udgør ofte skove, og går du igennem en skov af poppel, vil den fremstå lys og imødekommende. Det skyldes, at det meste af væksten på selve poppeltræet sker i toppen. Så der er masser af plads i bunden af skoven, og det giver altså et helt særligt lysindfald. Det er næsten som at stå i kuppel eller andet overdæk med naturen om sig. 

Relaterede produkter

Hvad bruger man poppeltræ til i dag?


Står du og skal bruge tømmer, og har du samtidig en del poppeltræer stående, er det ikke dem, du skal kaste dig over. Desværre. Poppeltræ bliver sjældent bruge til konstruktioner, men i stedet bliver det anvendt til diverse emballager, spånplader, isolering og andet ikke-bærende. 

Poppeltræ går relativt nemt i forrådnelse, og derfor er det ikke det bedste at bruge til at bygge med. En type poppeltræ blev i særdeleshed brugt til at lave tændstikker ud af. Her er det især Asp, der gør sig godt som afbrændingsmateriale.

Derudover bruger man poppeltræ til tagspån, træuld, træsko, kasser, paller, og blindtræ i møbler.

Faktisk er mange violiner lavet ud af poppeltræ, da træet er med til at give instrumentet en dybere klang. Dog er poppel ikke synderligt stærkt, og det stiller krav til tykkelsen af træet. Men alligevel er mange violiner lavet ud af poppeltræ. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto