Tulipantræ: Den amerikanske kæmpe


Primært i USA står de høje “yellow poplar” - der er det amerikanske navn for tulipantræ (Liriodendron tulipifera). Et tulipantræ kan blive op til 60 meter højt, hvilket er meget, meget højt. Dog er det kun i USA, at tulipantræer vokser sig så høje. I Europa, hvor træerne er importeret til, vokser de kun “kun” til mellem 10 og 25 meter. 

Det gør, at de ofte er for store til at have stående i haven, medmindre du beskærer dem regelmæssigt. Dog er et tulipantræ som skabt til at danne en tæt skov, og især i USA ser man, hvordan skove af tulipantræer dækker store arealer.

Tulipantræ: Fra Amerika til Europa


Tilbage i 1500-tallet drog europæere på opdagelse og nåede Amerikas kyst. Her blev de mødt at kæmpestore træer, som viste sig at være arten Liriodendron tulipifera, altså tulipantræer. I og med at de opdagelsesrejsende ikke kendte til andre træer end deres egne, og at tulipantræet lignede det europæiske poppeltræ, fik træet mange forskellige navne end blot “tulipantræ”. 

Tulipanpoppel, gul poppel og andre afarter af navnet “poppel” fulgte med, men det pudsige er, at tulipantræet slet ikke indgår i poppelfamilien af træer. Det ligner blot. 

Du finder tulipantræ i Nordamerika, men også i Europa og særligt i Frankrig er træet begyndt at vokse frem. Det er heller ikke så underligt endda, for tilbage før istiden var tulipantræ udbredt i Europa. Men da istiden rasede, gik hele den europæiske bestand af træerne til grunde, og derfor er de altså først vendt tilbage til Europa med menneskets hjælp.

Relaterede produkter

Tulipantræets vækstkrav og udseende


Hvis du har en mindre have, er det nok ikke et tulipantræ, du skal vælge til at pryde den med. I Europa bliver tulipantræer op mod 25 meter høje. Dog er det ikke umuligt, da man også ofte ser enormt høje birketræer i de danske haver. Du skal bare være sikker på, at dit tulipantræ er sundt og raskt, så det ikke vælter og forvolder stor skade på omgivelserne.

Du kan kende et tulipantræ på blomsterne, der ligner tulipaner. Barken er lysegrå, kronen er kegleformet og bladene er grønne og en smule fyldige. Fra maj og indtil juli kan du opleve, at tulipantræet blomstrer med sine tulipanlignende blomster. Dog sidder træets blomster så langt oppe i trækronen, at de kan være svære at se. 

Et tulipantræ har det bedst, når det står i næringsrig jord, som er fugtig eller let fugtig. Derudover vokser træet bedst, hvis det får masser af sol. Det er faktisk ikke så let igen at plante et tulipantræ, da frøene fra træet har en spireprocent på kun 10. Det vil sige, at det kun er hvert tiende frø, der ender med at spire og danne et nyt træ. 

Derfor starter mange mend at plante deres tulipantræ i en potte, hvorefter de sætter det ud i jorden i haven, når det er større og klar til at stå imod vind og vejr.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto