Radiatoren larmer – hvad kan der være galt?

Hvis du hører lyde fra din radiator, og du tænker, at noget må være galt, så er du faktisk på rette spor. En radiator, der virker, som den skal, bør ikke larme eller komme med andre lyde end lyden af vand, der strømmer igennem den.

Klukker eller banker radiatoren indvendigt er sikre tegn på, at der er noget med radiatoren, som der ikke bør være.

Hvis din radiator ikke virker og slet ikke varmer, kan du få hjælp her.

Billede af radiator, der tømmes for luftBillede af radiator, der tømmes for luft

Larm fra radiatoren – prøv at udlufte den

I lang de fleste tilfælde opstår problemer med larm fra radiatoren, fordi der er luft inde i radiatoren. Det kan du heldigvis nemt komme til livs, da du uden større kendskab til radiatorer kan udlufte din egen radiator.

Du skal starte med enten at lukke ned for dit fyr eller din cirkulationspumpe. Når det er gjort, venter du lige fem minutter, så du er sikker på, at alt er helt slukket. Derefter skal du finde udluftningsventilen. Den sidder ofte modsat termostaten, der er det håndtag, du skruer op og ned for radiatoren med.

Sæt en balje under ventilen eller hold med et viskestykke. Så drejer du ventilen mod uret i en halv omgang, og når luften begynder at sive ud – det kan du høre – så stopper du med at dreje. Hold ventilen åben, indtil der kommer vand ud. Når der kommer vand ud, er radiatoren tømt for luft.

Hvis der ikke kommer vand ud, mangler der sandsynligvis vand på hovedkedlen. Der fylder du op til 2 bar og gentager processen med at åbne for ventilen. 

Når der kommer vand ud af ventilen, er der ikke mere luft i radiatoren, og så brude problemet med lydene være afhjulpet. Hvis ikke, så anbefaler vi, at du tager kontakt til en VVS’er. 

Relevante produkter

Find radiatorventiler

Min radiator laver bankelyde – hvad gør jeg?

Hvis din radiator ikke bare klukker men decideret banker derud af, så er det ikke luft, der er problemet, men noget helt andet. Der er nemlig ikke tale om luft i radiatoren, hvis du hører bankelyde. Til gengæld er det i de fleste tilfælde, fordi radiatorventilen vender forkert. 

Helt lavpraktisk betyder det, at ventilen vender mod strømmen, og dermed opstår der friktion, hvilket får radiatoren til at klukke eller banke. Du kan selv tjekke efter, om ventilen vender rigtigt. Hvis flowpilen – altså pilen der indikerer, hvilken retning strømmen skal gå – vender mod radiatoren, så er ventilen monteret rigtigt, og grunden til bankelydene finder du ikke der.

Vender ventilen til gengæld sådan, at pilen peger væk fra radiatoren, så er det med al sandsynlighed forklaringen på larmen. For at løse problemet skal du enten udskifte ventilen med en, der passer til placeringen og vender anderledes, end den du har. I nogle tilfælde kan du være heldig, at ventilen kan vendes. Vi anbefaler, at du kontakter en VVS’er, så du er sikker på, at du gør det rette i din pågældende situation. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto