Tørretid på brænde


Tørretiden på brænde afhænger af, hvilken form for træ der er tale om, hvordan det er kløvet, og om det får nok luft. Det er vigtigt, at træet er helt tørt, inden du fyrer med det, ellers vil brændet udlede mere røg, og din ovn og skorsten blive sodet. Herunder kan du få svar på alle dine spørgsmål. Ved du eksempelvis, hvor længe lufttørret brænde skal tørre?

Når du fyrer med brænde, er det vigtigt, at det har haft en lang nok tørretid, så detr er tale om helt tørt brænde. Som udgangspunkt består træ af 50 % vand, men brændets fugtighed skal ned på 18 % eller mindre, før du kan bruge det til at fyre med. Med tørt brænde udnytter du nemlig energien i træet optimalt, og det danner ikke lige så meget røg. Det er også godt for din ovn og skorsten, der ikke så hurtigt soder til.

Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på tørretiden på brænde, og hvordan du lægger det, så det tørrer mest optimalt. Du kan stable det på forskellige måder og på forskellige steder, men bør hele tiden være opmærksom på, hvor lang tid det har tørret.

Hvor længe skal brænde tørre, før det er tørt nok?


Hvor længe brænde skal lufttørre, kommer an på, hvilken type brænde der er tale om. Fyrretræ tørrer langt hurtigere end løvtræ. Du skal derfor kun have fyrretræet liggende i et halvt år henover sommeren, før du kan bruge det, og der er tale om decideret tørt brænde.

Massivt løvtræ som eg, bøg og ask skal derimod ligge i halvandet år, før du kan bruge det til at fyre med og det altså er tørt nok. Har du fældet træet om foråret, kan du altså først bruge det om efteråret året efter.

Sådan får du tørringen til at gå så hurtigt som muligt


Udover træsorten afhænger tørretiden også af, hvor meget luft der er omkring brændet, og hvor godt brændet er kløvet. Luften er det vigtigste, og derfor er det essentielt, at du stabler brændet på den rigtige måde. Hvis du altså vil have tørt brænde hurtigst muligt.

Hvordan du kløver brændet har indflydelse på, om brændet har flade sider. De flader sider tørrer hurtigere end de runde. Derfor tørrer optimalt kløvet brænde hurtigere.

Opbevaringen er vigtig for at du får tørt brænde


Brændet skal ligge et tørt sted, hvor der rigeligt med udluftning. Det mest optimale er et decideret brændeskur, men du kan også tørre det under et halvtag. Du bør lægge brændet på et underlag af strøer eller på en europalle, så brændet ikke optager fugt fra jorden.

Det er ligeledes vigtigt, at du opbevarer dit brænd godt tørt, hvis du ikke bare vil tøre det men også holde dit brænde tørt. 

Når du stabler dit brænde, skal du lægge det med barken opad, så regnen kan skylle af brændet, hvis det rammer det. Du skal lægge det, så endefladerne, der hvor træet er skåret af i længden, vender ud ad, da det er der, der sker den største fordampning.

Har du flere brændestabler, bør der være 15-20 cm imellem dem. Dermed bliver der ved med at være luftcirkulation rundt om dit brænde, hvilket jo er den vigtigste forudsætning for, at det kan tørre og du kan holde dit brænde tørt.

Relaterede produkter

Brændeopbevaring udendørs


Når du tørrer dit brænde udendørs, er det vigtigt, at du er opmærksom på at holde ukrudt, planter og græs væk fra brændestablen. I løbet af det halve til halvandet år, hvor brændet ligger og lufttørrer, vil det være naturligt, at der kommer planter omkring det. Det skal du altså luge omhyggeligt, da det tilfører fugt til dit brænde. Det forlænger altså tørretiden, og det gør det også svært for dig at holde dit brænde tørt.

Ikke god ide at tørre brænde i garagen


Opbevaring af brænde i din garage eller carport er ikke en god ide, da der ikke er nok lys eller luft, når det står der. Brændet vil med tiden tørre, men det vil tage meget længere tid, end det ellers ville, når du placerer brændet der.

Det er altså slet ikke optimalt for dit brænde, at du opbevarer det der. Det forlænger brændets tørretid, og det gør det faktisk også sværere for dig at holde dit brænde tørt.

Opbevar ikke vådt brænde indenfor


Du må aldrig opbevare brænde, der ikke er tørret, inden for. Selvom det kan virke praktisk at lægge det i bryggerset eller kælderen, er det ikke en god ide. Fugten, som brændet afgiver, når det tørrer, vil nemlig søge ud i rummet.

Fugt i hjemmet kan føre til skimmelsvamp, hvilket kan give dig store problemer på sigt. Det er ikke bare i forhold til at fjerne det, men også i forhold til dit helbred. Du bør derfor kun tage tørt brænde med ind i dit hjem.

Hvor tørt skal brænde være, før det er tørt nok?


Brændet skal ikke indeholde mere end 18 % vand, når du skal fyre med det. Der er en række forskellige metoder til at teste, om brændet er klar til brug. Det er: 

  • Du kan købe en fugtighedsmåler. Med måleren stikker du nåle ind i træet, hvilket giver en høj præcision.
  • Du kan slå to stykker træ mod hinanden. Er de tørre nok, giver de en skarp lyd, er de for våde giver de en dump lyd.
  • Du kan holde øje med tørrerevner. Det er små revner, der vil være rigtig mange af i enderne og er et tegn på, at der ikke er så meget fugt i træet længere, og at dit brænde er tørt.
  • Du kan spytte på den ene ende af træet og komme lidt opvaskemiddel på. Når du puster i den anden ende skal der komme bobler ud af spyt/opvaskeblandingen. Den her metode er ganske vidst lidt utraditionel, det medgiver vi.

Slip for besværet – køb ovntørret brænde hos BAUHAUS


Hvis du vil springe over tørretid og bare gerne vil have tørt brænde nu, kan du købe ovntørret brænde her hos BAUHAUS. Vi har flere forskellige træsorter, og du kan vælge mellem en række forskellige mængder.

Bestiller du meget, kan du vælge at få dit brande med fragt og levering direkte til din adresse. Dermed slipper du for meget af besværet med at skulle have tørt brænde derhjemme. Du kan dog også vælge at bestille det som Click & Collect. Der sætter vi det klar til afhentning tre timer efter, at du har bestilt det.

Lige meget om du vælger at købe brænde eller selv at tørre det, er det vigtigt, at du opbevarer det korrekt og har fokus på, at det er tørt nok, så du får den bedst mulige udnyttelse af det.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto