Vandfast krydsfiner - Alt om det stærke træ


Betegnelsen vandfast sætter store løfter i søen, uanset om der er tale om solcreme, make-up eller byggematerialer. Vandfast krydsfiner lyder også som en drøm af et materiale, du uden videre kan bruge til alt fra brusekabiner til husbåde. Det kan du desværre ikke - i hvert fald ikke uden videre behandling.

Læs videre herunder og lær alt om, hvad vandfast krydsfiner er, og hvad du kan bruge det til.  

Hvad er vandfast krydsfiner?


Træ har de egenskaber, træ nu engang har, og vandfast hentyder i denne sammenhæng til limen, der holder træ-lagene sammen. Krydsfiner er et fantastisk produkt, hvor et ulige antal af tynde lag af træ bliver limet sammen på kryds og tværs, så finerpladens for- og bagside har samme åreretning, mens lagene med tværgående fibre giver materialet en ekstra styrke.

Finer har været brugt siden oldtiden, og krydsfiner har, siden det begyndte at blive maskinelt fremstillet under Anden Verdenskrig, været et både billigt og velbenyttet materiale i byggeriet og andet.

Krydsfiner er stadig et relativt billigt materiale, og de store flader med sammenhængende træfibre i tynde lag gør pladerne attraktive i mange sammenhænge. 


Fineren har dog fået konkurrence af forskellige andre typer af billige træplader. MDF-plader er ret fleksible og populære, for de kan let kamufleres som alle mulige andre materialer, mens OSB-pladerne i de senere år er blevet mere og mere populære i indretningen. Der findes også vandfaste OSB-plader, hvor limen kan tåle lidt fugtige forhold. Du kan for eksempel lave et skrivebord i enten MDF- eller krydsfinerplader.
 
Krydsfinerplader består af to yderlag i samme træsort og en række mellemlag, som for det meste er af en billigere beskaffenhed. Lagene skrælles af en stor træstamme, som sandsynligvis har fået fugt eller damp for at blive lidt mere medgørlig. Finerlagene limes nu sammen med skiftende retning, hvorefter pladen kommer under pres, bliver tørret og skåret til. Resultatet er stærke krydsfinerplader, der kan holde til lidt af hvert.

Relaterede produkter

Hvad er forskellen på almindelig og vandfast krydsfiner?


Der findes mange typer af krydsfiner, der er fremstillet med et væld af forskellige formål. Eksempelvis til møbler, til tage, til gulve og køkkenlåger, og der er et væld af forskellige tykkelser og kvaliteter at vælge mellem.

Det er, som tidligere nævnt, limen, der afgør om fineren er vandfast. De fleste vandfaste krydsfinerplader er i dag mærket med 'WBP', som betyder, at limen er "water- and boil-proof". Det betyder på godt dansk, at limen er vand- og kogesikker - og derfor kan tåle, hvad end du finder på at udsætte den for af vand og damp.

Ulempen ved en vandfast krydsfiner er, at der historisk set har været lidt problemer med limen og formaldehyd. Formaldehyd, som vandfast krydsfiner består af, er både giftigt og kræftfremkaldende, og det er ikke noget, du gider at have dampende ud af vægge, gulve, lofter og møbler. Der er nu heldigvis ikke meget formaldehyd tilbage i moderne finer, og den mængde, som måtte være, bliver bundet helt og aldeles op i limen, når den hærder.

Du bør altid gå efter CE-mærkede krydsfinerplader, hvis du skal anvende dem inden døre. Det er nemlig din garanti for, at fineren overholder de europæiske grænseværdier for blandt andet formaldehyd.

Hvor bruger man vandfast krydsfiner?


Den vandfaste krydsfiner kommer til sin ret i de situationer, hvor materialet bliver udsat for fugt. Det kan være i sommerhuse og kolonihaver, som står uopvarmede hen om vinteren og derfor nemt kan gå hen og blive fugtige. Det kan også være i situationer, hvor træet bliver decideret vådt. Det kunne være et job som facadebeklædning eller en rolle i et vådrum, som dine vandfaste plader skulle udfylde.

Det kan dog ikke understreges nok, at vandfast krydsfiner ikke tåler vand. Det er som sagt kun limen, og du skal stadig behandle træet, hvis det skal udsættes for fugt. Ellers har råd og svamp stadig frit spil.

Dine vandfaste krydsfinerplader bør få en god gang lak, olie eller maling, hvis de skal overleve vand og fugt. Det er brugen, der afgør, om du bør bruge lak, olie eller træbeskyttelse. En gang lak eller træmaling kan give din krydsfiner en vandafvisende overflade, som kan tåle masser af direkte vand, mens olie kan hærde og mætte træet i situationer med fugtpåvirkning. Træbeskyttelsen er udelukkende til udendørs brug, hvor dit træ også bliver skånet for solens skadelige UV-stråler med en god gang træbeskyttelse.

"Krydsfiner kan være et smukt materiale, hvor træets årer kommer til deres ret, og med den rette lim i lagene kan du lave alt fra køkkener til badeværelsesmøbler."

Hvilke typer krydsfiner findes der?


Krydsfiner er opdelt i tre anvendelsesklasser, og det er hér, den vandfaste adskiller sig fra den ordinære.

Anvendelsesklasse 1 er beregnet til tørre forhold. Det vil sige indvendige rum, hvor der er tørt og opvarmet, så som boliger, butikker og kontorer. Det er denne type krydsfiner, de fleste møbler er bygget af, og du bør stadig kigge efter CE-mærkningen, hvis du vil være sikker på, den er egnet til at opholde sig i nærheden af.

Anvendelsesklasse 2 er beregnet til fugtige forhold. Det vil sige skure, garager, sommerhuse og tagkonstruktioner, hvor blandt andet temperatursvingninger kan medføre lidt fugt fra tid til anden. Denne type krydsfiner bliver ofte brugt i byggeriet, hvor evnen til at kunne tåle lidt forbigående fugt er god at have, så årstidernes skiften ikke får huset til at falde fra hinanden.

Anvendelsesklasse 3 er beregnet til endnu mere fugtige forhold. Det vil sige, de kan tåle tilværelsen i vådrum og ude i det fri, når træet altså har fået den behandling, der skal til. I vådrum vil der typisk være vådrumsmembran og eksempelvis fliser mellem vandet og fineren, mens du udendørs nok skal være gavmild med træbeskyttelsen. Jo mere dækkende træbeskyttelsen er, desto bedre beskytter den mod solens UV-stråler.

Er det en barsk opgave, din krydsfiner skal løse, kan du overveje, om du skal have fat i støbekrydsfiner. Det er nemlig belagt med en normalt brunlig film, som helt og aldeles er vandafvisende. Støbefiner bruges, som navnet antyder, til betonstøbning, hvor den filmede overflade sørger for, at vandet fra betonen ikke søger ind i træpladerne. Støbefineren er et oplagt valg, hvis du eksempelvis skal lave ny trailerbund eller andet, der virkelig skal være vejrbestandigt.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto