Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Derfor bør du afkalke din opvaskemaskine

Afkalkning af opvaskemaskine | Find en miniguide her | BAUHAUS.dk

Lige så nødvendigt som det er at afkalke vaskemaskine, kaffemaskiner, elkedler og meget andet, er det også vigtigt at afkalke din opvaskemaskine i køkkenet. I Danmark er der kalk i vores vand, og efterhånden som vandet løber igennem din opvaskemaskine, hober kalket sig også op. Det kan både have konsekvenser for opvaskemaskinens energiniveau, der langsomt øges, idet kalket blokerer for vandtilførslen og gør, at maskinen er nødsaget til at arbejde ekstra hårdt. Det medfører også, at dit service ender med kalkpletter.

Skal servicet være helt rent, er det afgørende, at du husker at afkalke din maskine med jævne mellemrum.

 

Der er dog heldigvis hjælp at hente i form af jævnlige afkalkninger af din opvaskemaskine. Frekvensen af dine afkalkninger afhænger dog både af, hvor ofte opvaskemaskinen bruges, hvor hårdt vandet er, og hvorvidt du benytter salt i maskinen, når den kører. Hvis du benytter salt, er det faktisk kun nødvendigt at afkalke den 1-2 gange om året, eftersom salt er yderst virksomt mod kalk og sørger for, at det ikke samler sig lige så hurtigt, som det normalt ville.

Bruger du til gengæld ikke salt, anbefales det, at du afkalker din opvaskemaskine 4-5 gange om året; altså cirka hver 3. måned. Bor du derimod i et område med højt kalkindhold i vandet, bør du i stedet afkalke 2-4 gange om året, hvis du benytter salt eller 6-8 gange om året, hvis du ikke gør.

 

Sådan foregår afkalkning af din opvaskemaskine

Ligesom med din vaskemaskine kan du også købe afkalkningsmiddel (også i form af tabs), som er beregnet til opvaskemaskiner, men det er også ganske fint at benytte almindelig citronsyre. Det er dog igen vigtigt, du sørger for at læse maskinens brugsvejledning, så du ikke benytter midler, der risikerer at ødelægge opvaskemaskinen. Uanset om du benytter afkalkningsmiddel eller citronsyre, hælder du den rette dosering i sæbebeholderen og kører et vaskeprogram på 60°C eller mere.

Efter endt afkalkning skal du enten køre et opvaskeprogram med eller uden opvaskemiddel. Det afhænger af, hvorvidt du benytter opvaskemiddel, som indeholder klor. Hvis det indeholder klor, kan du nemlig risikere, at der udvikler sig giftige dampe, når klor og syre blandes. Når det så er sagt, gælder det naturligvis kun den første vask efter en afkalkning. Lige så snart du har kørt et program uden vaskemiddel og herefter benytter opvaskemiddel med klor i, er citronsyren eller syren fra afkalkningsmidlet forsvundet.

Tip: Hvis du har glas og generelt service med kalkpletter, kan du faktisk sætte dem i maskinen, mens den afkalker. På den måde slipper du nemt af med kalkpletterne og får fine og blanke glas.

 

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.