Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Gør det selv-guide til højbede: Alt du skal vide

Højbede | Din ultimative guide til skønne højbede | BAUHAUS

Der var engang, det oftest var hippier, bondekoner og Søren Ryge, der kunne lade sig begejstre, når snakken faldt på højbede. Det har heldigvis ændret sig, og mange har nu fået øjnene op for det hyggelige og gode i et godt højbed. Højbede er nemlig blevet meget populær i de danske haver, og det er de, fordi de er praktiske og lette at arbejde med. Med et højbed får du nemlig dine grøntsager og afgrøder op i en højde, der er god for din ryg, og så får du isoleret dem fra resten af haven, hvilket gør det nemmere for dig at passe og pleje.

 

Praktisk arbejdshøjde, overskuelighed og god, løs jord er nogle af de fordele, der får danskerne til at gå i gang med højbedene.

 

Hvad kan man bruge højbede til?

Der er flere gode grunde til, at højbede er populære, og lad os endelig få et par stykker af dem på bordet med det samme. Ved at anlægge et højbed får du hævet arbejdshøjden i bedet. Det kan være rigtig fint for gamle eller trætte rygge, og det er alt andet lige noget nemmere for alle at luge i et bed, der er nemt at komme til.

Når du anlægger et højbed, har du også gode betingelser for at få skabt de rigtige jordforhold. Du skal nemlig bruge løs af næringsrig jord i dit højbed. Det med jorden vender vi lige tilbage til senere.

Højbede bliver også hurtigere varme og tørre efter vinteren, da de er hævede over den kolde, klamme jord. Det betyder omvendt, at dit højbed også hurtigere bliver tørt og tørstigt i sommervarmen.

Højbede giver også en tydelig afgrænsning af bedet, hvorimod det til tider kan være lidt svært at bevare overblikket i den store køkkenhave. Du har nemt styr på, hvad du har, hvor det står, og hvad der er ukrudt.

Højbede er også dekorative. I hvert fald hvis du bygger dem pænt, og det kan du jo lige så godt, nu du er i gang.

Vil du blive klog på at lave dit eget blomsterbed? Det kan du blive lige her.

 

Hvad skal jeg bygge mit højbed af?

Hvis du vil dyrke noget spiseligt i dit bed, bør du holde dig fra trykimprægneret træ. Faktisk skal du ikke engang give det træbeskyttelse, hvis du går højt op i fødevaresikkerheden. Så enkelt kan det siges. Det betyder også, at levetiden på dit højbed bliver derefter, for tilværelsen som træværk i et højbed er barsk og nådesløs. Du får nemlig hele tiden fugt fra jorden på indersiden, mens sol og vind slider på din yderside.

Der er dog nogle træsorter, der bedre kan tåle mosten end andre. Grantræ og lærketræ er populære valg, og med lidt held kan ubehandlet lærketræ klare en 8-10 år som højbed. Du kan også vælge eg eller robinie, som måske vil være lidt dyrere, men til gengæld mere holdbare, løsninger. Det er dog temmelig overkommeligt at etablere et højbed, både hvad angår tid og penge, så du skal ikke frygte at gøre det hver 8.-10. år.

 

Sådan bygger du selv dine højbede

Dit højbed skal have sol og luft. Anlæg gerne dit bed i hvert fald en meter fra hækken, så du ikke kommer i karambolage med hækkerødder, ukrudt og skygge. Du bør også, hvis det er muligt, anlægge dit højbed med den lange led i nord/sydgående retning.

Et højbed behøver slet ikke at være højt. Eller rammet ind for dens sags skyld. Det vigtigste er, at jorden er god og løs. Det er dog de fleste, der foretrækker at få lidt højde på højbedet, og du kan næsten lade smag og behag diktere højden – et højbed på en halv meter er ikke noget problem. Du skal bare skaffe en pokkers masse jord, og så skal du huske, at jo højere bedet er, desto mere skal det vandes. Vandet fordamper nemlig hurtigere, når bedet kommer over jorden.

Til gengæld er det en rigtig god idé, at du bygger bedet så smalt, du kan nå midten fra begge sider.

Når du har bestemt dig for form og placering, graver du græsset af plænen og banker dine hjørnepæle i. En tommelfingerregel siger, at dine pæle skal lige så langt ned i jorden, som dit højbed stikker op.

Så skal du sådan set bare skrue siderne på, og så er du halvvejs i mål. Det er en god idé at bruge galvaniserede skruer – og gerne med torx-kærv, så du nemt kan få skruerne ud igen. Tænk over kanterne i bedet, hvis du har børn, for barneleg foregår jo typisk i fuld fart rundt om sådan et højbed. Lidt ekstra flid med sandpapiret kan potentielt spare dig for en masse blod, skrig og tårer. 

 

Hvilken type jord skal jeg bruge til mit højbed?

Du kan enten købe færdig højbedsmuld, som du bare kan hælde i højbedet og så ellers gå i gang med de grønne fingre.

Du kan også lave din egen højbedsblanding. Det vigtigste er, at jorden er løs og næringsrig. Og det klarer du ved at blande kompost sammen med almindelig jord, lidt vasket sand og eventuelt noget spagnum, hvis din havejord er meget leret. Vasket sand betyder, at det ikke længere indeholder salt - som ikke er ønsket i bedet.

Du skal i øvrigt ikke overdrive med mængden af kompost, for det kan blive for meget for planterødderne, der nemt kan ’brændes af’. Et fornuftigt blandingsforhold vil nok være 1:4 mellem kompost og jord – afhængigt af jord og kompost. Kompost er i øvrigt også et oplagt valg, når dit højbed skal have erstattet næringsindholdet, efter årets høst har taget for sig af retterne. Du skal bare komme fem centimeter kompost på bedet, når det står tomt igen.

Et højbed i palleramme er en nem og hurtig måde at komme til at dyrke dine egne grøntsager.

 

Hvordan laver jeg et højbed af paller?

Til de dovne gør-det-selv-folk, eller de folk, som kan lide looket, er pallerammer en oplagt måde at anlægge et højbed på.  Det lidt hårde udtryk sat op mod et brusende bed kan sætte en helt særlig stemning i haven. Samtidigt er et højbed i paller temmelig nemt at slippe af med igen.

Det er bare uhyre vigtigt, at du ikke kaster dig over den første og bedste europapalle, du finder. I hvert fald ikke, hvis du drømmer om at dyrke noget spiseligt i bedet, for nogle paller er trykimprægnerede, og dem skal du holde dig langt fra. Du burde være på nogenlunde sikker grund med paller mærket EUR eller DS. De er ikke imprægnerede, men varmebehandlede.

Du kan også vælge et højbed i andre materialer end træ, hvis du vil være sikker på en lang levetid til bedet.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.