Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Rengøring af grillrist: Sådan holder du grillen appetitlig

Rengøring af grill og grillrist | Sådan gør du | BAUHAUS

Der er få ting, der måler sig med god grillmad, og der er få ting, der er lige så trælse at bøvle med som en beskidt og ulækker grill. Og grillen skal altså være nogenlunde ren, så din dejlige mad ikke bliver forpurret af forkullede rester, bitre og brændte smage og konstant brandfare fra de tidligere middage. 

Grillen og især din grillrist bør være pæn og køreklar, og det er heldigvis hverken svært eller hårdt, hvis du passer den løbende. 

Læs med herunder, hvor vi hjælper dig med rengøring af din grill. Hvis du samtidig leder efter en guide til at vælge din nye grill, kan du finde vores her.

grillgrill

Med tiden bliver din grill helt uundgåeligt slidt og beskidt, og du kan forlænge grillens appel og ristens levetid ved at holde den pæn og ren.

 

Sådan holder du nemt grillen ren i det daglige

Du bør rengøre grillristen efter hver eneste gang, du har grillet, og det er klart nemmest at gøre det, mens grillen stadig er glødende varm. Så får du nemlig hjælp af pyrolysen, som er den proces, der sker, når ting forkuller. Du kender måske begrebet fra ovnens forunderlige verden, hvor du på samme måde kan slippe lettere om skureriet, hvis den får et ordentligt skud varme

Lad risten brænde et par minutter på fuld drøn, når du har taget maden af, og skur den så ren med en god grillbørste. Husk, at du kun skal bruge stålbørster på støbejernsriste og -plader. Er grillristen i rustfrit stål, eller har den én eller anden form for belægning, bør du bruge en messingbørste, der er mere skånsom ved overfladen på grillristen. Skift din grillbørste, når den begynder at blive slidt, for ellers begynder den at smide med metaltråde.

Smør gerne grillristen, når den er kølet af igen. Det holder risten på din grill sund, og maden slipper nemmere, næste gang du griller. Bor du i nærheden af kysterne, kan det især være en god idé, for den salte luft er hård ved din grill. Brug gerne rapsolie, der er smagsneutral og ikke så nemt bliver harsk.

Du bør også med meget jævne mellemrum skifte din drypbakke, hvis din grill har sådan en, for den kan tiltrække mus og rotter. Det er selvklart ikke noget, du vil have rendende omkring din grill. Ovenstående råd kan du bruge til både rengøring af gasgrill og kulgrill. 

Har du styr på sikkerheden, når du griller? Læs vores guide om grillsikkerhed her.

 

Rengøring af grill: Sådan kommer du genstridigt snavs til livs

Der findes flere gamle husmorråd, når det gælder om at få fastbrændt skidt af ting. Det ene omhandler mirakelmidlet brun sæbe, der, i hvad der føles som en evighed, har hjulpet husmødre med alt fra gulve til ovnrens. Det er altså temmelig praktisk, når det kommer til dine forkullede koteletter, for også her er husmoderens es i ærmet et billigt alternativ til alle de andre dyre og specialfremstillede midler.

Smør grillristen ind i brun sæbe, og pak den efterfølgende ind i plastfolie. Lad mirakelsæben virke natten over, og skyl din rist grundigt.

Det andet trick er en klassiker med salmiakspiritus. Her putter du den beskidte grillrist i en affaldssæk, og så hælder du en halv kop salmiakspiritus ned i posen og lukker den godt til. Efter en nat i sækken vasker du risten i lunkent vand. Det er vigtigt, at du er forsigtig med salmiakspiritussen, så du ikke kommer til at indånde den, ligesom sækken i allerhøjeste grad bør overnatte på terrassen.

I denne video kan du se, hvordan du opløser fastbrændt snavs med salmiakspiritus. Husk at passe på, når du arbejder med salmiakspiritus, for det er skrappe sager for luftvejene.

 

 

Fælles for både salmiakspiritus og brun sæbe er, at du skal være helt uhyggeligt grundig, når du vasker grillristen ren efterfølgende. Du skal lave mad på risten, og det er mildest talt uheldigt, hvis du mæsker dig i brun sæbe og skrap kemi, hver gang du griller.

Sørg derfor for at skylle godt med varmt vand og sæbe, efter du har givet den med både kemi og brun sæbe. Jo bedre du husker rengøring af grill, når du er færdig med at grille, desto mindre skal du i gang med kemikalier og brun sæbe.

grillkulgrillkul

I den daglige drift er pyrolyse det bedste til at holde risten ren. Det vil sige, at du lader risten blive varmet godt igennem, så alle rester forkuller, inden den får med børsten.

 

Sådan plejer du en støbejernsrist

Støbejern er den hellige gral for folk, der elsker en god stegeskorpe. Støbejern kan i princippet overleve flere generationer, hvis ikke civilisationer, når du passer godt på sagerne. Til gengæld er omsorg næsten et must, for støbejernet svigter, ruster og forgår, hvis du ikke passer godt på det.

Hele fidusen i at pleje støbejernet går ud på at få en mættet overflade, som holder rust, snavs og din grillmad ude af jernet, og her skal lidt olie til.

Start med at vaske risten grundigt i varmt vand. Egentlig er sæbe og sulfo uvelkomne på støbejern, for de opløser den beskyttende fedthinde. Det kan dog være en nødvendighed fra tid til anden, og vi forsegler ristens porer igen med det samme.

Lad grillristen tørre, og lad den tørre uden brug af viskestykker og papir, der har en kedelig tendens til at sidde fast på grillristen. Risten skal være helt og aldeles tør, inden du går videre, for ellers bliver resultatet noget makværk. Tænd eventuelt grillen kortvarigt, og tør risten her.

Når risten er tør og kølig, skal den smøres grundigt ind raps- eller vindruekerneolie. Den skal have et godt lag på hele overfladen, og det er vigtigt, du kommer godt ind i krogene. Nu skal risten brændes af på fuldt blus i mindst en halv time. Gentag gerne indsmøring og opvarmning en gang eller to, når risten er kølet af, så du får en stærkere overflade.

 

Rengøring af grill: Dette bør du undgå

Det klinger måske lidt hult at fraråde kemi og sæbe, når et af de forrige punkter omhandler tricks med henholdsvis brun sæbe og salmiakspiritus. Ikke desto mindre er det en god idé holde igen med kemien. Det er nemlig ikke synderligt sundt at bruge grillen, hvis du ikke er 100 procent sikker på, at du får kemien fjernet helt.

Hvis din grillrist er født med nogen former for beskyttende belægning, bør du undgå at bruge ridsende redskaber, for selvom der er metalkanter og skrabere på din grillbørste, er det ikke ensbetydende med, at du bør bruge dem. Stålbørster til støbejern og messing til det meste andet.

messingbørstemessingbørste

En god messingbørste er næsten uundværlig, og den - plus godt med varme - burde kunne klare det meste for dig. Er risten rusten, skal du måske i køkkenet efter eddike.

 

Sådan fjerner du rust fra din grillrist

Rust kan bekæmpes på flere måder. Start med at se, om du kan få det af med knofedt, messingbørste og ståluld. Er rusten for genstridig, må du have fat i en balje med eddike. 

Læg risten i baljen, og fyld så meget hvid lagereddike på, at risten bliver dækket. Start med kigge til risten efter en times tid. Skrub den med en hård plastikbørste for at se, om rusten har sluppet grebet. Har den ikke sluppet, giver du risten et par timer til.

Den skal dog ikke ligge i eddike i dagevis, for eddike opløser også risten med tiden. Vask risten godt, tør den grundigt, og giv den et beskyttende lag olie.

Endelig er det også vigtigt at indse, hvornår risten har udtjent sin værnepligt. En tynd rist, der er ved at være gennemtæret, kan du ligeså godt skifte ud. En ny rist koster ikke en formue, og det er alt andet lige rarere at arbejde med. Og her kan du jo passende vælge en grillrist i rustfrit stål. 

Var denne artikel behjælpelig?

Tak! Vi er glade for du synes godt om det

Tak! Vi arbejder på at forbedre indholdet

Tak for din feedback!

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.