Hvad er en alpeviol?


Alpeviol, også kaldet Cyclamen persicum, er en staude og favorit blandt mange, der ønsker at skabe en farverig og romantisk oase. Planten er kendetegnet ved dens frynsede blomster, der både findes i sarte og mere spraglede pangfarver. Derudover findes den i mange forskellige størrelser, og du kan altså kombinere flere forskellige typer Alpeviol og skabe et unikt udtryk – både indendørs og udendørs. Uanset hvilken type Alpeviol du vælger, er du garanteret en smuk plante, der skaber liv i haven.

Apropos liv i haven. Husk, at bien er den vigtigste bestøver i din have. Hvis du vil have en frodig have, er det derfor godt at gøre den indbydende for den lille summer.

Hvad er alpeviol eller Cyclamen persicum?


Den mest udbredte art af alpeviol er Cyclamen persicum. Den gror i naturen i Irian, Grækenland, Lilleasien og i Israel. Her pryder de hjerteformede blomster naturen i de pågældende lande. Især de hjerteformede blade gør, at alpeviol fremstår smuk og indbydende, uanset om den står i naturen eller hjemme hos dig. 

Bladene er mørkegrønne og sidder på en stilk. Bladene kommer frem om vinteren og om foråret. Ofte vil der være stor forskel på den alpeviol, du finder i naturen, og den alpeviol, du finder i et plantecenter. 

Relaterede produkter

Sådan skal du passe alpevioler


Alpeviol er generelt ikke glad for høje temperaturer, men det er ikke ensbetydende med, at du skal fravælge den. Du kan nemlig komme rigtigt langt ved at plante den et sted i haven uden for meget sollys, da både direkte sollys og varme mindsker dens blomstring. 

Derudover kan du beskytte din alpeviol ved at plante bunddækkeplanter, der holder ukrudtet på afstand. Alpeviolen trives dog også rigtigt godt indendørs, så længe du blot sørger for at placere den i kølige rum natten over; og aldrig i direkte sollys.

Alpeviol er altså en blomst, der gør sig særligt godt i haver med hel eller delvis skygge. 

Det er vigtigt, at du sørger for, at dine alpevioler hele tiden har fugtig jord, da du ellers risikerer, de tørrer ud og går til. Det kan dog være svært at vide, hvornår en plante har brug for vand, men en god tommelfingerregel med alpeviol er, at lige så snart overfladen føles en smule tør, bør du give den mere vand.

I forlængelse heraf er det også vigtigt at pointere, at alpeviol også kan få for meget vand. Alpeviol er nemlig en knoldvækst, og hvis knolden får for meget vand og konstant er gennemvædet, risikerer du, at den rådner. Vi anbefaler derfor, at du planter dine alpevioler i krukker med underskål og vander planten via underskålen, hvis du ønsker den som indendørs plante.

Selvom alpeviol ikke kan tåle direkte sollys, betyder det ikke, at den skal holdes i et mørkt rum. Tværtimod. Den må gerne få sollys, men aldrig direkte i flere timer hver dag. Når planten begynder at visne, skal du klippe eller rive hele blomsterstænglen af; og altså ikke blot klippe de visne blomster af.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto