Hvad er en korrespondanceafbryder?


Forstil dig, at du er i et hus. Det kan være dit eget, dine forældres eller et sted, du besøger. Det er heller ikke vigtigt, men inde i huset er der en lang gang. Du står i enden af gangen, og du ønsker at tænde for lyset. Det kan du dog ikke, fordi kontakten sidder helt oppe i den anden ende. 

Dog havde det været muligt at tænde og slukke lyset i begge ender, hvis der var installeret en korrespondanceafbryder i hver ende af gangen. 

En korrespondanceafbryder er simpelthen bare en mere avanceret afbryder (kontakt), når du har rum, hvor du ønsker at kunne tænde og slukke for lyset to steder uafhængigt af hinanden. Her er det typisk i lange rum, hvor det er træls at gå fra den ene til den anden blot for at tænde eller slukke lyset. Især hvis det er mørkt og midt om natten. 

Hvordan monterer man korrespondanceafbrydere?


For at forklare, hvordan du monterer korrespondanceafbrydere, skal vi først forklare, hvad sådan nogle består af. Inde i afbryderen er der tre klemmer, som de hedder. Her er én rød klemme og to sorte. Den måde, som korrespondanceafbryderen virker på, er, at der bliver skabt en forbindelse mellem den røde klemme og én af de sorte klemme, når kontakten eller knappen bliver trykket ned i bunden.
Modsat bliver der skabt forbindelse mellem den røde og den anden sorte klemme, når kontakten bliver trykket ned i toppen. 

Så langt så godt. 

For at skabe en korrespondanceforbindelse, er der et par forskellige fremgangsmåder, man kan gå ud fra. Vi har valgt at vise jer de to mest brugte (og nemmeste), og de hedder henholdsvis A og B. Alt i alt handler det om, at de to afbrydere (kontakter) skal forbindes på en særlig måde, så de kan snakke sammen, så at sige, og være enige om, hvornår lyset skal være tændt eller slukket.

Korrespondanceafbryder metode A 


Start med at tilslutte nulledningen til din lampe eller der, hvor lampen skal sidde. Nulledningen er i de fleste tilfælde blå.

Du skal også tilslutte jordledningen, der som udgangspunkt er gul eller grøn, til lampen. 

Nu kommer vi til det, der skal ende med at være korrespondanceafbryderen. Ved den ene kontakt – den der giver mening for dig i forhold til placering – tilslutter du fasen P eller L til den røde klemme.

Ledningen her er ofte brun. 

Dernæst installerer du to ledninger mellem de to afbrydere, som skal sidde på begge de sorte klemmer på hver afbryder. 

Du afslutter installationen med at føre en tænd- eller mellemledningen fra korrespondanceafbryderen, der ikke er tilsluttet P eller L, til lampen. 
Så er du faktisk færdig.

Relaterede produkter

Korrespondanceafbryder metode B


Vi starter igen ved nulledningen – den er sandsynligvis blå – og den slutter du til lampen eller stedet, hvor lampen skal monteres. Her monterer du også din jordledning. 

Til forskel for metode A, skal du her montere en faseledning på én af de sorte klemmer i hver af kontakterne (korrespondanceafbryderne). Faseledningen er brun i de fleste tilfælde. 

Herefter skal du på de røde klemmer montere en ledning, som forbinder de røde klemmer med hinanden. 

Her kommer den helt store forskel på de to metoder: Du monterer en tændledning mellem de to sorte klemmer, der endnu er frie i hvert af korrespondanceafbryderne. Derudover skal du fra én af afbryderne føre endnu en tændledning fra kontaktens sorte klemme og op til lampen.

Du har nu udført metode B.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto