Få overblik over elinstallationer du må udføre


For mange gør det selv-personer er strøm og elinstallationer en gråzone, som man helst går udenom. For der er mange regler for, hvad du må, og hvad du ikke må, når det kommer til at arbejde med strøm, ledninger, stikkontakter og diverse installationer i hjemmet.

Derudover er der selvfølgelig også den umiddelbare risiko, at du får stød, hvis du ikke ved, hvad du laver. Men du kan også komme til at lave en elinstallation, der er ulovlig. Og det kan både føre til en bøde, eller at noget går helt galt i dit hjem.

Derfor er det vigtigt, at du har styr på, hvilke elinstallationer, du må lave. Og hvilke du ikke må lave. Det får du i vores guide her.

Disse elektriske installationer må du gerne selv udføre i dit hjem

Det er tilladt, at du selv udfører arbejde på elinstallationer, der er på under 250 Volt. Alt andet skal du have en autoriseret elinstallatør til at udføre for dig. Men lad os lige blive ved det, du gerne må udføre. Derudover skal det, du vil arbejde med, være let tilgængeligt. Altså skal det ikke være gemt bag murværk og vægge. Det er der nemlig en grund til, at det er. 

Du må gerne skifte ledninger og stik til dine elapparater. Har du eksempelvis en lampe, der skal bruge en ny ledning, så skifter du bare den. Der er intet lovmæssigt i vejen for, at du kaster dig ud i denne form for udskiftning. Det samme hvis du skal sætte en afbryder på en ledning. 

Faktisk er der meget ledningsarbejde, du må udføre. Du må lave forlængerledning til samlestik, og sætte nye ledninger til fatninger i lamper. 

Du må også gerne skifte dine stikkontakter ud. Dette kan måske virke som noget, der er mere avanceret. Det er det som sådan ikke, og du må gerne gøre det selv. Det samme gælder for lampeudtag i loftet. Dem skifter du bare. Og selvfølgelig må du også sætte lamper op

Hvis du kan, må du også gerne reparere eller ændre på svagsstrømstyrede elsystemer. Det skal du selvfølgelig kun kaste dig ud i, hvis du ved, hvad du laver. Men du må gerne. 

Relaterede produkter

Disse elinstallationer må du ikke selv udføre arbejde på


Alt der bliver betegnet som grundlæggende elinstallationer, må du ikke selv udføre arbejde på. Du må gerne trække ledninger og den slags, men alt det, der danner grundstenen for elektriciteten i dit hjem, skal du overlade til professionelle. Det er også det, man kalder for faste elinstallationer. Dem må du ikke lave om på. 

Du kan faktisk få en bøde på op til 25.000 kroner, hvis dine elinstallationer ikke er udført korrekt. Af den årsag - og andre - skal du ikke selv kaste dig ud i elarbejde, som alle og enhver ikke må udføre. 
Du må ikke udføre elinstallationer i vådrumszonerne 0, 1 og 2. Disse tal indikerer de områder, hvor der bliver mest vådt på badeværelset. Det er altså ved og omkring dit badekar eller brusekabine, at du ikke må arbejde med elinstallationer. 

Du må heller ikke kaste dig ud i at lave elarbejde på din boligs eltavle eller elmåler. Her kan du komme til at lave skade eller ulovlige elinstallationer, og det er meget skidt. Hvis du skal have foretaget en elinstallation udenfor, skal du ligeledes overlade det til en autoriseret installatør. 

Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte en professionel, så du er helt sikker på, at du ikke kommer til at udføre ulovlige elinstallationer.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto