Pindsvinehus: Byg dit eget

Pindsvinet er din private skadedyrsbekæmper. Et pindsvin er det, man kalder et nyttedyr. Det gør man, fordi pindsvinet spiser skadedyr som diverse snegle, og derudover spiser pindsvinet alle mulige andre insekter og er god for din have. 

Dermed er det altså godt for din have, at du tænker over at gøre den indbydende for pindsvinet. Og det kan du gøre ved at bygge et pindsvinehus. 

Et pindsvinehus bidrager til, at der er optimale forhold for pindsvinet i din have. Hvis du sørger for, at der er rigeligt med vand og et godt og tørt skjulested i form af et pindsvinehus, skal du nok se, at du hurtigt får besøg af de stikkende små dyr.

Sådan lever pindsvin

Pindsvinet opholder sig steder, hvor det føler sig trygt. Derfor er det vigtigt, at der er steder i din have - såfremt du vil have pindsvin i haven - hvor der er trygt, tørt og plads til, at pindsvinet kan yngle. Det er altså det, dit pindsvinehus skal opfylde. 

Pindsvin er nærmest altædende, og det er de færreste insekter, der får lov til at gå forbi snuden på et sultent pindsvin. Som sagt elsker pindsvinet også dræbersnegle, så døjer du meget med dem, er det rigtig fornuftigt at tænke gode forhold til pindsvinet ind i din have. Det gælder også dit affald. Ikke at du skal svine din have til i håbet om at pindsvin flytter ind. Men du skal bare ikke rydde alt op. Der skal nemlig være steder med skygge og fugt, hvor pindsvinet kan mæske sig i insekter. 

Apropos mad og pindsvin, så skal du for alt i verden undgå at fodre pindsvinet. Hvis du oplever en meget tør sommer, kan du til nøds sætte kattemad ud. Bare drys tørfoder ud på græsplænen, så skal pindsvinet nok finde det. Sørg dog for at holde øje med, om katte i området kommer pindsvinet i forkøbet. 

Eventuelt kan du lave en lille fodercentral i form af et simpelt pindsvinehus til dit lokale pindsvin. Et lille hus, en spand eller lignende, hvor kun pindsvin kan komme ind. Lav indgangen i 15x15 cm. Du kan også med fordel sætte vand ind ved siden af maden i pindsvinehuset, da vand er noget, der især tiltrækker pindsvin.

Men pas generelt på med at fodre pindsvin, da det kan vænne dem til ikke at jage, og når du så stopper med at fodre dem, kan pindsvinene måske ikke finde ud af at finde mad selv. 

Billede af et pindsvin i et pindsvinehusBillede af et pindsvin i et pindsvinehus

Relevante produkter

Sådan bygger du dit eget pindsvinehus

Pindsvinet går i hi omkring november, og der sover det, indtil det bliver varmt igen. Når pindsvinet går i hi, bygger det en rede af blade, græs og mos. Her kan du hjælpe pindsvinet ved at bygge et pindsvinehus, det kan overvintre i. På den måde er du sikker på, at din haves pindsvin overlever vinteren, og at du igen har pindsvin i haven, når foråret melder sin ankomst. 

Du kan faktisk lave et pindsvinehus, der er ekstremt simpelt. Placeringen er det vigtigste, så der ikke er trafik, som kan forstyrre det sovende pindsvin. Her mener vi både biler og fodtrin. Det skal være et sted, I sjældent kommer og nemt kan undgå.

Skal det være helt simpelt, kan I med et bræt og en mur skabe læ nok til, at pindsvinet selv indretter sin hule under det skrå bræt. Lad det hvile op ad muren i en vinkel, der giver nok plads til, at pindsvinet kan være under. På den måde er pindsvinet i hvert fald sikret tørvejr under sin lange søvn. 

Noget, der er næsten lige så nemt, men bare kræver mere plads, er at lave et pindsvinehus ud af en gammel træpalle. Her er kriteriet stadig, at det skal være et roligt sted. Læg pallen på jorden, plænen eller hvor end I ønsker, og dæk den til med en masse grene. Det er vigtigt, at pallen vender rigtigt, så “gangene” vender ned mod jorden. Oven på grenene kan I lægge gamle aviser eller måske en gammel presenning. 

Pindsvinehuset vil dermed være isoleret mod regn og hold bedre på varmen på grund af overdækket. Det er især en god løsning, hvis I har flere pindsvin i haven. Der er nemlig plads til mange små pindsvin i en stor træpalle.

En tredje mulighed er, at du tager en gammel trækasse og skærer et hul på 10x10 cm. Vend kassen på hovedet og stil den et sted i jeres have, hvor der er fred. Put lidt smågrene og blade ind i kassen, eventuelt noget tørret græs, og dæk den til med en plade, så den står imod vand og vejr. Dæk den eventuelt med grene, så den er lidt skjult. 

Så skal der nok flytte pindsvin ind i pindsvinehuset inden længe.

Billede indeni et pindsvinehusBillede indeni et pindsvinehus

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto