Byg din egen loftseng

Hvis du leder efter et billigt og praktisk alternativ til børneværelset, og det lige er en seng, der skal være det alternativ, kan du med fordel kaste dig ud i at bygge din egen loftseng, højseng eller køjeseng. Kær seng har mange navne.

Hvis du vil have den allernemmeste løsning, kan du bare købe din egen loftseng. Men det er ikke lige så sjovt som at lave den selv, og det er bestemt heller ikke lige så billigt. Og så kan du også bestemme, hvor høj, lang, bred den skal være og hvordan den skal se ud, samt hvilken farve den skal have. Farver er vigtige for børn, så det er også godt, du har fuld kontrol der.

Det vil i de fleste tilfælde tage nogenlunde lige lang tid at samle en købt loftseng, som det tager at bygge den selv. Så tiden er ikke en faktor, du skal have med i overvejelserne. Hvis du skal sætte køjesengen op i et hjørne, er den også endnu nemmere at lave, da du kun skal lave et eller to ben på sengen.

Alt det grundlæggende til din loftseng

Du skal selvfølgelig have alle remedier og materialer klar, inden du går i gang med dit projekt. Madrassen skal være på plads, og sengen skal naturligvis laves, så den passer til madrassen og omvendt. Du skal også have en lamelbund, altså bunden med tværliggende brædder, som du lægger din madras på. 

Du skal lave en ramme i træ, du skal lave ben i træ, du skal montere en lægte under sengen til yderligere støtte, og så skal du have træ til at lave værn eller “hegn”, så dit barn ikke falder ud, samt en stige. Derudover skal du bruge skruer, rawlplugs, træ- eller snedkerlim, spartelmasse samt spartel, klude, sandpapir, boremaskine inkl. bits og det vigtigste af alt: En sav.

Målene på dine trælægter svinger i forhold til din løsning. Du bestemmer selv, hvor høj og bred loftsengen skal være, og derfor kan vi ikke fortælle dig, hvilke mål du skal skære efter.

Dog skal du vurdere, om din køjeseng eller loftseng skal bæres helt eller delvist af ben. Hvis den står i et hjørne, kan du som nævnt spare ben og skrue den fast direkte i væggen. Hvis sengen skal sidde i et hjørne, skal du kun bruge et ben.

Det vigtigste er, at du får lavet en solid løsning, der holder. Derfor skal du langs din væg finde ud af, hvor træskelettet er, såfremt det er en gipsvæg. Sengen skal nemlig sidde fast i selve træskelettet og ikke i gipspladerne. Det kan de slet ikke bære. Du kan enten prøveborde forsigtigt, indtil du finder træ, eller også kan du bruge en elektronisk lægtesøger til at finde træskelettet. 

Relevante produkter

Se udvalget af træmaterialer

Trin for trin: Sådan laver du din egen loftseng

Når du har fundet træskelettet i væggen, er du klar til at gå videre. Du skal starte med at montere trærammen samt stolpen eller stolperne, der skal bære rammen, hvor der ikke er væg. Her vil det være rigtig godt, hvis du får hjælp til at holde. Sørg for at der er cirka en halv centimeter mere plads indvendigt i rammen, så du kan lameller og madras ned i selve rammen bagefter. Hellere for meget plads end for lidt.

Start med at skrue langsiden fast til væggen, og fortsæt derfra med enden af sengen. Det er nok der, hvor du vil have hovedgærdet til at være til sidst. Monter derfra resten af rammen og brug hele tiden vaterpas, så du er sikker på, at sengen er i vater. Du skal bruge skruer i væggen for cirka hver halve meter. 

Du kan nok allerede se, at opgaven er svær uden en hjælpende hånd. Afslut med at skrue rammen fast til stolpen eller stolperne. Inden du skruer, skal du have boret for i træet, så du ikke risikerer, at det flækker! 

Stolpen skal du også sikre, at den står helt lodret, og det gør du med dit vaterpas. Bor først igennem stolpen skråt ned mod gulvet, men ikke igennem gulvet. Gør borehullet større med en undersænker og bor derefter ned i gulvet igennem stolpen med 5 mm skrue. 

Den indvendige ramme er faktisk rigtig nem at lave. Her skal du bruge snedker- eller trælim og skruer. Tag din lægte og smør godt med lim. Skru den herefter fast og brug skruer for cirka hver 35-50 centimeter. Hellere for mange skruer end for få. Gentag processen hele vejen rundt inde i rammen. Herfra kan du montere lamelbunden, og det gør du ved at lægge den ned i rammen og skrue hver anden lamel fast. 

Stige og hegn: Sådan afslutter du din loftseng

Loftseng, højseng eller køjeseng. Det er stadig op til dig, hvad du vil kalde den seng, du er ved at bygge. Men du er nu kommet til den sidste del af konstruktionen. 

Hegnet. Gitteret. Værnet. Sengehesten. Det, der holder dit allerkæreste fra at falde ud over kanten, har ligesom køjesengen mange navne. Værnet skal derfor bygges godt. Brug gode lægter, der er stærke og stabile. Måden at gøre det på er, at du skruer et mindre stykker træ fast for enden af sengen på væggen. Herfra kan du flugte lægterne med kanten af sengen, så de sidder i samme position som den yderste side af sengerammen. 

Nede i fodenden skal du skrue lægterne fast på stolpen, som sengen står på/opad. Hvis ikke den er høj nok, må du forlænge den med endnu en lægte. Inden du borer lægterne fast, skal du bore for, så træet ikke flækker. 

Det giver mest mening, at du køber en god, solid stige, frem for at du skal bygge den til loftsengen. Det er vigtigt, at den kan bære vægten fra mere end et barn, da den tit bliver brugt til leg og ophold. Derfor kan det betale sig for dig, at du køber en stige i gode materialer, som du skærer til, så den passer til din højseng. 

Det er nemt nok at skære den til. Du stiller den bare op ad sengen, justerer så trinene er i vater, tegner og måler, og så skærer du, så stigen passer med vinklen på sengens kant. Sørg for, at du ikke skærer for dybt, så stigen risikerer at knække. Vi anbefaler, at du monterer montagebeslag på din stig og loftseng, så du kan fjerne den efter behov samt er sikker på, at den står solidt. 

Det sidste skridt afhænger af dine personlige præferencer. Du kan vælge at spartle alle skruehuller, hvis du vil have en helt ren finish på sengen. Eller også kan du lade være. Det er op til dig. Det er dog klart bedst for alle involverede, at du pudser alle hjørner og kanter, så ingen risikerer at rive eller slå sig på sengen. 

Så er du færdig. Har du spørgsmål, er du altid velkommen i din lokale BAUHAUS, så skal vi nok hjælpe dig med dit næste gør det selv-projekt. 

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto