Byg et skab til vaskemaskinen

Et skab til de hårde hvidevarer som vaskemaskine og tørretumbler kan have mange former og farver, og det er rummet og dit ambitionsniveau og/eller håndværksmæssige evner, der bør diktere dine valg.

Hvis du gerne vil gøre din vaskesøjle mere diskret eller blot have et andet udtryk på dit badeværelse, kan du selv klare det. Du kan nemlig bygge dit eget skab til din vaskemaskine eller tørretumbler, så dit badeværelse ser ud, som du vil have det. 

Find en løsning, der passer til din bolig

Der er næsten lige så mange vaskemaskineplaceringer og dertilhørende problemer med æstetikken, som der er hjem med vaskemaskiner. Det kan være, du har maskinerne i et bryggers, og det kan være, de står på badeværelset eller i køkkenet. Det kan også være, du drømmer om at klemme en vaskesøjle ind i soveværelset i din lille lejlighed.

Du må selvfølgelig stille dine hårde hvidevarer, hvor du vil, men der er naturligvis krav og konsekvenser for alle valg. Grunden til, at de fleste maskiner findes i bryggerset, køkken eller badeværelse, er, at der skal vand og afløb til, og det er jo de færreste, der har dette i gangen eller soveværelset. Det er nu ikke noget, en autoriseret VVS'er ikke kan installere for dig. Du skal huske, at maskinen skal stå på en drypbakke, så eventuelle svipsere ikke ender i konstruktionen eller hos underboen.

Du skal være opmærksom på, at du nok også får brug for at installere noget ventilation med fugtstyring i rummet, for du undgår ikke, at tøjvasken medfører en del fugt, og det er skidt, hvis det ender i sengetøj og tapet.

At apparaterne støjer en hel del kommer nok ikke som en overraskelse, og selvom du måske selv er ligeglad, bør du stadig have naboerne i tankerne, hvis du bor i lejlighed eller rækkehus.

Når du har styr på vand, luftfugtighed og støj, er det sådan set bare at bestemme dig for, hvilken skabstype du vil have.

Billede af en vaskemaskine i et skab på badeværelsetBillede af en vaskemaskine i et skab på badeværelset

Vaskesøjle eller side om side?

For mange i mindre boliger vil valget være taget på forhånd, men der mange fordele og ulemper ved henholdsvis at stable eller sidestille dine hårde hvidevarer.

En vaskesøjle sparer plads, og når du stabler vaskemaskine og tørretumbler, fylder dit skab ikke meget mere end selve maskinerne. Husk, at vaskemaskinen skal stå nederst, da den dels er tungere og dels er lidt mere voldsom i bevægelserne, når den centrifugerer.

Hvis du laver et arrangement, hvor de står side om side, får du mulighed for at skabe god bordpladeplads, hvor du kan folde tøj og den slags. Det er også værd at tage med i overvejelserne, om du ikke skulle få et par skuffer under maskinerne, så de kommer op i behagelig betjeningshøjde.

Lukket skab eller åbent arrangement?

Hvis øvelsen går ud på at gemme maskinerne, siger det næsten sig selv, at du skal ud i en løsning med lidt låger, skydedøre eller som minimum et forhæng. Husk, at du indtænke én eller anden form for ventilationshuller i konstruktionen, så fugt og kondens kan blive ledt væk. En løsning med skydedøre har mange fordele, hvis du har pladsen til det - eksempelvis i et bryggers, for her er det nemt at gemme alt rod, vaskemidler og snavsetøjskurve væk.

Fordelen ved at lave et arrangement uden låger er naturligvis, at det er meget nemmere at betjene maskinerne, mens du slipper for pladskrævende låger. Enten udad i rummet eller til siden med skydelåger. Du får ikke gemt vaskemaskine og tørretumbler væk, bevares, men det gør faktisk overraskende meget godt for øjets ro, at vaskemaskinen kommer i en eller anden form for ordnet opstilling. Men valget er naturligvis et spørgsmål om smag, behag og det muliges kunst.

Relevante produkter

Sådan bygger du et skab til din hårde hvidevarer

Skal dit skab være i træ, bør du overveje at købe en færdig løsning, der er skabt til formålet. Hårde hvidevarer er tunge, og du skal være fiks på fingrene for at bygge et pænt skab, der kan holde til løjerne.

En løsning i porebeton er nemmere at håndtere for den glade amatør, men du skal stadig gøre dig umage, for dit skab skal altså kunne klare stor vægt og masser af vibrationer fra maskinerne.

Porebeton, eller gasbeton, kommer typisk i pladeform til disse projekter. De måler gerne 400 gange 600 millimeter, og de fås i tykkelserne 50, 75 og 100 ditto.

Inden du køber dig fattig i multiplader, undersøger du først gulvets bæreevne grundigt. Især hvis der ikke er tale om et stengulv i bryggerset, for sådan en reol er både tung og stiv i det, så eventuelle bevægelser i gulvet forplanter sig nemt til revner, sprækker og dét, der er værre.

Herefter måler du meget præcist op, og så tegner du dit møbel - i præcis skala. Det gør det dels nemmere at gennemskue, hvad du helt præcis skal indkøbe, og dels nemmere at gennemtænke samlinger, så du får mest mulig bæreevne. Det er især relevant for eventuelle hylder, du fristes til at bygge ved siden af.

Pladen, som dine hårde hvidevarer skal stå på, skal kunne holde til strabadserne, og her har du flere valgmuligheder. Du kan erhverve dig nogle armerede gasbetonbjælker, som du limer sammen til en plade, eller du kan vælge en stærk plade i træ - eksempelvis en køkkenbordplade eller lignende. Husk at understøtte pladen midt på, hvis der er tale om flere maskiner.

Det vigtigste, når du bygger dit skab til vaskemaskinen, er, at det er i lod og vater. Det kommer du nemmest omkring ved at gøre dig umage i starten og skabe et godt fundament. Tilpas de bærende pladers bund til gulvets ujævnheder, eller brug kiler eller mørtel til at få vaterpassets bobbel til at finde centrum. Det er måske den vigtigste del i processen, for det er nu engang dit fundament.

Med pladelim, limskeer , umage og tålmodighed bygger du din reol op. Husk at vande porebetonen de steder, du vil lime pladerne sammen. Ellers tørrer limen for hurtigt. Følg anvisninger og tørretider på produktet.

Til sidst skulle du gerne stå med et flot, færdigt reolsystem, som du kan vælge at give puds, spartel, eller glasvæv, inden det får en gang maling - og gerne én med høj glans, der nemt kan aftørres. Alternativt kan du give din reol en gang fliser.

Du kan naturligvis også montere låger eller skydedøre på dit nye skab til vaskemaskinen, hvis du ønsker det.

Billede af vaskemaskine i skabBillede af vaskemaskine i skab

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto