Slip fri for mos og ukrudt i din plæne

Hvis du er indehaver af en græsplæne, kender du sikkert godt til problematikken med mos og ukrudt i plænen. Især mos er et udpræget problem og kan brede sig så meget, at det meste af plænen ender med at være dækket af mos. 

Mos breder sig, når græsset ikke har de bedste vækstbetingelser – ofte fordi jorden er for fugtig eller mangler den rette næring. Mangler jorden under din græsplæne kalk, kan du med fordel strøg kalk ud over den. Læs mere om kalkning af græsplænen her. Hvis du gerne vil undgå mos i din plæne, er der her en håndfuld tricks, du kan benytte dig af. 

Er dit problem med græsplænen primært ukrudt, kan du læse vores guide til at fjerne ukrudt fra din græsplæne her.

Sådan fjerner du mosset i haven og græsplænen

Hvis du ikke har lyst til at investere i specifikt udstyr eller kemikalier beregnet til mosfjerning, så er der heldigvis stadig en simpel løsning på den mosplagede plæne. Her er vores bedste råd til dig at følge de tre nemme skridt nedenfor.

Fjern det tilgroede mos fra græsplænen med en rive. Sørg for, at du har en god rive at arbejde med, da det ellers kan blive et langvarigt og hårdt projekt. Mangler du en god rive, har vi et stort udvalg lige her.

Det bedste tidspunkt at fjerne mos er i marts og april, hvor mospuderne er gullige og sidder løst. Forsøger du at fjerne mosset i løbet af sommeren eller efteråret, har græsset ikke lige så gode vækstbetingelser og vil ikke gro så hurtigt. Desuden er mosset stærkere der, og det gør din opgave med at fjerne mosset sværere. Så gør det i løbet af foråret.

Når du har fjernet det uønskede mos, står du tilbage med en græsplæne med større eller mindre skaldede pletter. Uanset omfanget ser det ikke kønt ud, men her er du nødt til at væbne dig med en smule tålmodighed. Hvis omfanget af de bare jordpletter ikke er meget stort, bør du pleje din plæne som normalt, og så vil græsset brede sig og dække de bare pletter.

Det kan dog være nødvendigt at efterså med græsfrø, hvis du har haft en have med meget mos, og de bare jordpletter er meget store. Det er en vurderingssag, og det afhænger også af din egen tålmodighed. Nogen foretrækker at efterså, hver gang de fjerner mos, mens andre hellere vil vente på, at græsset selv breder sig. Du finder et stort udvalg af græsfrø lige her.

Når du har fjernet mosset i din plæne og sået med græs, er det en god ide at gøde græsplænen med en god plænegødning. Grunden, til at mosset bredte sig i haven til at starte med, var netop, at græsset ikke havde de bedste betingelser. Hvis du skaber de rigtige vækstbetingelser for græsset, vil græsset vokse godt til og udkonkurrere mosset, så du fremover slipper for bøvlet med mos i plænen. 

Det kræver dog, at du plejer dit græs jævnligt og sørger for, at det får de rette mængder af kalk og gødning. Se vores store udvalg af plænegødning her.

Er der for meget mos? Få hjælp med maskiner og kemi

Synes du, at projektet bliver lige stort nok med en almindelig rive, så er der hjælp at hente. Der findes nemlig et stort udvalg af maskiner til mosfjerning, der er udviklet specifikt til at fjerne mosset fra græsplænen. 

En mosfjerner fungerer som en plæneklipper, du kører rundt på plænen, men i stedet for at klippe græsset, er mosfjerneren udstyret med børster, der slår mosset op. Ligesom hvis du brugte en rive, er det mest effektivt at tage en tørn med mosfjerneren årligt, så du ikke pludselig står med en plæne dækket af mos. Du kan se vores store udvalg af mosfjernere her. Har du ikke plads til en mosfjerner, kan du også leje en hos BAUHAUS her.

Hvis du ikke har tid eller kræfter til at fjerne ukrudt og mos med rive eller mosfjerner, kan du i stedet bruge pesticider. Her skal du selvfølgelig huske at holde dig til de produkter, der er godkendt af Miljøstyrelsen – dem kan du se her.

Hvis du vil af med mos, skal du have fat i pesticider, der for eksempel indeholder jern. Pesticider med jern har også den heldige effekt, at de giver græsset en smuk mørkegrøn farve efterfølgende. Pesticider med jern er nemme at arbejde med, fordi de blot skal strøs ud på græsplænen som et granulat. Græsset tager ikke skade, men mosset bliver mørkt og går til, så du nemt kan samle det op eller rive det sammen.

Det vigtigste forbehold, når du bruger pesticider til fjernelse af mos og ukrudt, er, at du altid bør følge anvisningerne på det enkelte produkt. Så husk at læse produktbeskrivelsen og vejledningen grundigt igennem. Find de rette produkter her.

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto

Indlæser…