Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Luftfugtighed - alt, du bør vide

Luftfugtighed i hjemmet | Din ultimative guide | BAUHAUS

Fra at være et samtaleemne på sommerferien er luftfugtighed blevet endnu en af de ting, du bør holde øje med i hjemmet. Luftfugtigheden er nemlig en af de afgørende faktorer for et godt indeklima.

På en ganske almindelig dag afgiver en familie på fire personer 10-12 liter vand til luften – via vejrtrækning, tøjvask og madlavning – og den fugt skal helst ud af huset igen på én eller anden måde. Ellers risikerer du, at vægge og møbler optager fugten, og så har vi balladen. Hvis altså der er for høj luftfugtighed. 

En høj luftfugtighed giver nemlig de optimale vækstbetingelser for både husstøvmider og skimmelsvamp, der er to af de helt store syndere, når det gælder astma og allergi. Selv folk, der ikke har astma og allergi, kan reagere på skimmelsvamp med ubehag, hovedpine eller koncentrationsbesvær.

Et fugtigt indeklima er skidt for både dig og din bolig

 

Udover at fugt og skimmel er skidt for husets beboere, så er det heller ikke noget, selve huset jubler over. Fugt, svamp og råd er nemlig nogle af de problemer, der kan forvolde de største og dyreste skader på en bygning. Derfor er det vigtigt, at du har fokus på et godt indeklima med den rette luftfugtighed. 

Nu kunne du måske fristes til at tro, at lykken er gjort med en tør luft i dit hjem, men så let skal det ikke være. Ligesom Guldlok skal vi nemlig ikke have det for tørt eller fugtigt.

Hvis luften bliver for tør, trives vi også dårligt i den. Vores slimhinder tørrer ud, og det vil føles som om, vi opholder os i et støvet lokale, hvis luftfugtigheden er for lav. Det skyldes, at det er de samme nerver, som registrerer udtørrede slimhinder, der registrerer støv og kemi i luften. Derfor bør du slå koldt vand i blodet og undersøge, om du virkelig har for tør luft, inden du sætter ind med luftfugtere.

Den relative luftfugtighed skal helst ligge på 30-60 procent – afhængigt af årstiden, hvis vi virkelig skal trives. Dog er der lidt uenighed blandt eksperter, og flere anbefaler, at luftfugtigheden ikke kommer under 40 procent. Så hvis du vil være helt sikker på, at du har den optimale luftfugtighed, skal du gå efter mindst 40 procent.

En fugtstyret ventilator – eksempelvis installeret i badeværelset – er en relativ nem måde at styre luftfugtigheden i rummet på.

 

Hvad er luftfugtighed?

Luftfugtighed er betegnelsen for, hvor meget vand luften indeholder. Relativ luftfugtighed (RF) er en måde at måle fugten på. Ved en relativ luftfugtighed på 100 procent, bliver damp til dråber, og den relative luftfugtighed viser forholdet mellem mængden af damp i luften i forhold til, hvor meget damp luften kan rumme. 

Nu bliver det til gengæld lidt langhåret, for luften kan rumme forskellige mængder af damp – afhængigt af lufttemperaturen. Hvis luften er - 10 grader, kan den maksimalt rumme 1,5 gram vanddamp per kilogram tør luft. Er luften 22 grader, kan den samme mængde rumme 16,5 gram damp.

Det er derfor, duggen falder om aftenen, når solen går ned, og luften bliver køligere. Så må den afgive den fugt, den ikke længere kan rumme. Derfor betyder temperatur og temperaturforskelle også meget i forhold til fugtigheden i din bolig. Det er også derfor, mange døjer med fugt i kælderen, da der er koldere.

 

Hvordan måler jeg luftfugtigheden i min bolig?

Hvis du er i tvivl, om nu luftfugtigheden er, som den skal være, kan du anskaffe dig et hygrometer. Der kan være mange ting, der indikerer, du har for meget fugt og dermed høj luftfugtighed i boligen. Løst tapet og skimlet kælderlugt er to af de mere ekstreme, men for meget dug på indersiden af termoruderne er en god indikator for, at du bør måle luftfugtigheden med et hygrometer.

De fås i mange afskygninger, både som håndholdte og væghængte instrumenter, og hygrometerfunktionen er efterhånden også en fast bestanddel i mange vejrstationer.

Hvis du har fået et hygrometer, du skal kalibrere inden brug, kan du vikle det ind i en fugtig klud og lade det ligge en halv times tid. Herefter skal hygrometeret vise 95 procent. Gør det ikke det, bør du indstille det, så det gør. Tjek i øvrigt lige, om elektronikken i hygrometeret kan tåle denne behandling inden. 

 

Hvor høj må luftfugtigheden være inde i huset?

Du bør, som tidligere nævnt, sigte efter, at den relative luftfugtighed ligger mellem 40 og 60 procent. Om vinteren skal den også helst ligge under 40-45 procent. Måler du din luftfugtighed til andet, kan du følge nedenstående råd til at rette op på problemet. 

Vil du vide mere om, hvad der kan ske, hvis fugtigheden i din bolig er for høj? Det kan du gøre lige her. 

 

Gode råd til for høj luftfugtighed

Al ekspertise på området anbefaler, at du hver dag året rundt tre gange daglig lufter ud i gennemtræk – i 5-10 minutter ad gangen. Det gælder, uanset om dit hus er for tørt, for fugtigt eller lige tilpas.

Hvis din luftfugtighed stadig er for høj, er der mange ting, du kan tænke over for at slippe af med dampen.

 • Hold op med at tørre tøj indenfor. En tøjvask på 6 kg afgiver typisk 2,25 liter vand, når det tørrer på snoren. Hæng dit tørretøj udenfor, eller sørg i det mindste for god udluftning.
 • Sørg for at have varme på i hele huset. Ingen af dine rum bør komme under 17 grader.
 • Tør vandet i brusekabinen ned, når du har været i bad. Det er mere harmløst i afløbet, end det er i luften.
 • Sørg for, der er hul igennem til dine aftræk og vinduesventiler. Det vil give mere tør luft
 • Installér fugtstyret ventilation i badeværelse og bryggers. Fugtstyringen, eller hygrostaten, sætter ventilatoren i gang, når rummet er for fugtigt – og slukker den igen, når der er styr på situationen.
 • Tænde emhætten, som i øvrigt altid bør lede luften ud af boligen via et aftræk.
 • Tør vinduer og vindueskarme af hver morgen, hvis der ligger fugt efter natten
 • Luft ud, mens du vasker gulv – indtil gulvene er helt tørre
 • Anskaf en affugter. Det kan være en god løsning til eksempelvis en fugtig vaskekælder eller andre steder, hvor det kan være svært at komme fugten til livs

Der findes et utal af luftfugtere på markedet. Fælles for dem alle er, at de er med til at sikre en ideel luftfugtighed i hjemmet.

 

Gode råd til for lav luftfugtighed

Selvom du er bedre stillet i et for tørt hjem end i et fugtigt ditto, er det stadig godt, gammeldags træls at tumle med. Nogle huse, især nyere huse med genvindingsanlæg, som trækker fugten ud af luften, kan opleve problemer med tør luft, som ofte er til gene for beboere såvel som træværk. Træ trækker sig nemlig sammen og udvider sig i tør luft, når det optager og afgiver fugt.

Der er ting, du kan gøre for at komme den tørre luft til livs:

 • Hvis du har genvindingsanlæg, burde du kunne klare problemet ved at aktivere fugtsensoren. Alternativt kan du selv justere anlægget, så det ikke skifter din luft ud nær så hurtigt. Frisk luft er nemlig tør luft
 • Anskaf en luftfugter 
 • Sluk for emhætten, når du koger vand og laver mad
 • Bad med åben dør
 • Tør dit tøj inden døre
 • Anskaf flere blomster og planter

Det kan dog ikke understreges nok, at du bør fare med allerstørste lempe, når du tilfører boligen fugt. Det kan nemt ende galt, hvis du overdriver med dampen. Det er som nævnt meget bedre, så at sige, at døje med tør luft frem for at døje med for meget fugt.

Få del i nyheder, tilbud og konkurrencer

Tilmeld dig nyhedsbrevet og deltag hver måned i konkurrencen om et gavekort på 1.000 kr.