Epoxy- og betongulv: Som at bo i New York

Er du i Danmark eller New York? Det kan være svært at sige, hvis du træder ind i et hus, der har epoxy- eller betongulve. Det er nemlig klassisk newyorker-stil med store slidstærke gulve udført i enten epoxy eller beton. Vi ser, at flere og flere danskere vælger denne type gulve, især i nybyg. Det rå look, som man kan få frem i epoxy- og betongulve, giver dit hjem karakter og får møbler, lamper og andet inventar til at træde i karakter.

Få New Yorker-stilen med epoxy eller beton

Når snakken falder på epoxy, og materialet skal bruges til at lave gulve med, er der generelt to muligheder - du kan enten bruge epoxymaling eller lave epoxygulvbelægning. 

Epoxymaling: Enten kan du bruge epoxyen som maling på et underlag – det kan være beton.

Epoxy gulvbelægning: Eller også kan du anlægge belægningen på gulvet i epoxy.

Betongulv: En tredje metode til at få New yorker-stilen er ved at støbe et betongulv.

Det skal du vide om epoxymaling

Epoxymaling er en stærk 2-komponent maling, som du ruller ud på dit gulv, ligesom du gør med alle andre typer gulvmaling. Fremgangsmåden er således, at du ruller det ud i to lag, og du skal gøre det med cirka 24 timers mellemrum. Ikke mindre end det, det er vigtigt.

Sådan epoxymaler du et underlag

Hvis du skal male på et underlag, der ikke tidligere er malet, kan du ”prime” dit underlag med enten en epoxyprimer, en epoxystøvbinder eller fortynde det første lag epoxymaling, du skal lægge. Det gør du ved at blande 10% vand i malingen. Dog afhænger det af den specifikke type epoxymaling, du bruger. Kontakt evt. producenten eller os hos BAUHAUS, hvis du er i tvivl.

Sådan epoxymaler du et betongulv

Hvis du skal bruge epoxymaling på et betongulv, skal overfladen slibes, så epoxyen kan ligge helt fladt og tæt. Hvis der er ujævnheder i underlaget, vil de blive stenhårde, da epoxy er meget, meget hårdt og slidstærkt, når det er hærdet. Selv små hår og fnug vil kunne blive skarpe og spidse, når de får epoxy på sig, og derfor er det vigtigt, at du sørger for at glatte godt ud, så der ikke stikker noget spidst op fra dit epoxygulv.

Relevante produkter fra Bauhaus

Det skal du vide om epoxygulve 

Hvis du vil have et epoxygulv, der ikke kun er epoxy i malingen men i selve belægningen, er det en mere avanceret proces, du skal igennem. Vi anbefaler ikke, at du selv forsøger at lægge et epoxygulv, da brugstiden er meget kort – cirka 20-30 minutter – og derfor har du ikke god tid til at arbejde med materialet.Det er typisk fagmænd, der står for at udføre gulve med epoxybelægning.

Der er mange fordele ved at have et epoxygulv, om det er så malet med epoxy eller belagt med epoxy. Gulvet bliver ensartet og fugefrit. Det vil sige, at det lukker helt ud til kanten af væggen. Derudover er et epoxygulv meget slidstærkt, nemt at rengøre og vedligeholde. Derfor ser man også epoxygulve i mange institutioner, da de kan tåle utrolig meget aktivitet og belastning. Desuden kan epoxygulve let laves skridsikre, og det er jo en fordel, når børn løber rundt og leger på dem. Det er også godt for voksne, at de ikke skøjter rundt, naturligvis.

Det skal du vide om betongulve

En anden måde at føle, du bor i New York, selvom adressen er et dansk postnummer, er ved at anlægge et gulv i beton. Det minder meget om et epoxygulv i både udtryk og holdbarhed.

Et betongulv er – som navnet mere end blot antyder – lavet i beton, som består af grus, sten, cement og vand. Når man kombinerer de fire elementer, får man et materiale, der er nemt at arbejde med, og som er meget slidstærkt, når det engang er tørt og fast.

Ligesom med epoxygulvet, får du et gulv med en ensartet og ubrudt overfalde, som giver et råt og særligt kendetegn til dit hjem.

Selvom cement ikke er det mest miljøvenlige materiale, der findes, så hjælper materialets holdbarhed med at tjene ind igen på miljøkontoen. Beton holder nemlig meget, meget længe. På den måde skal der ikke bruges ressourcer på et nyt gulv før efter mange år. Desuden er beton god til både varme og kulde. Det vil sige, at når det er varmt, er betongulvet med til at køle din bolig ned, og når det er koldt, er betonen god til at holde på varmen. Især hvis du har gulvvarme. Sammen gulvvarmen kan betongulvet virkelig træde i karakter som en fremragende varmefordeler.

At have et betongulv hjælper faktisk også på dit hjems indeklima. Det er nemlig meget nemt og enkelt at rengøre og vedligeholde et betongulv. Dit gulv kan som så meget andet være snavset, men fordi det er så tæt og hårdt et materiale, kan bakterier, husstøvmider og mug ikke trænge ned i det. Du kan derfor holde gulvet helt rent og hygiejnisk ved blot at støvsuge regelmæssigt og vaske det engang i mellem.

Læs ogsa:  Alt du skal vide, inden du støber dit nye gulv

Flere relevante produkter fra Bauhaus

Kan jeg selv lægge et epoxy- eller betongulv?

Ja, hvis du er erfaren fagmand eller gør det selv-mand, kan du godt. Vi anbefaler det dog ikke, medmindre du virkelig ved, hvad du laver. Både epoxy og beton tørrer hurtigt, og du har derfor ikke meget tid at arbejde med, før gulvet er for hårdt til at ændre.

Der kan opstå mange situationer undervejs i arbejdet med de to materialer, som kræver, at du har erfaring. Hvad gør du, hvis der opstår små luftbobler i malingen? Eller i betonen? Hvad hvis epoxymalingen ikke bliver suget ordentligt ned i gulvet? Det – og meget andet – skal du have fuldstændig tjek på, inden du går i gang. Desuden skal du også være sikker på, at konstruktionen under dit gulv, kan holde til, at der bliver lagt beton på.

Det er altså meget, du skal vide, og derfor anbefaler vi, at du allierer dig med en fagperson, inden du kaster dig ud i projektet. Det er uanset, om du skal have et gulv i epoxy eller beton.

Andre guides

 

Kontakt kundecenteret

Åbent alle dage indtil kl. 20
 
 

Returneringer og reklamationer

Læs mere om, hvordan det fungerer
Luk
Føj til favoritter

Føj til favoritter

Ved at tilføje produkter til Favoritter, kan du nemt få et overblik over udvalgte produkter!

Log ind eller opret konto